Monday, July 29, 2013

18 Ramadhan 1434H: Basic Butter Cake - versi mini



Assalamualaikum :)

Awal dh update blog arini. hihi.. sblm start buat kerja yg menimbun tu, taip n3 cepat2. gmbr ni semlm dh upload sbb takut tiba2 intenet wat hal lg. Kek ni buat utk jamuan berbuka puasa bersama students juga. Selain Agar-agar Lapis Oreo yg tun post semalam, tun buat kek nih, dan juga cekodok pisang kembong.. pastu menu biasa la, nasi minyak, rendang, ada sayur sikit, pastu sambal tempe dan kentang. tu je yg termampu sbb pagi ada kelas.


resepi simple2 je, utk memeriahkan meja. suka tgk colourful atas meja. Resepi pun senang je, budak2 suka la makan kecik2 comel camnih :)

Basic Butter Cake
Resepi Asal: Bakerella
Olahan: tun telani

Bahan2:

  • 1 cawan mentega (room temperature)
  • 2 cwn gula
  • 4 bj telur
  • 3 cwn tepung - ayak
  • 2 sk baking powder - ayak
  • 1 cwn susu sejat/segar
  • 1 sk esen vanilla 
  • Pewarna pilihan

Cara2:
  • Pukul butter sampai kembang
  • Tambahkan gula dan pukul lg sampai fluffy. Masukkan vanilla, dan telur sebiji demi sebiji dan pukul lg.
  • Tambahkan tepung di-selang seli dgn susu dan kaup balik sampai rata.
  • Asingkan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yg disukai.
  • Masukkan dlm acuan atau cup yg sesuai dan bakar pada suhu 180 C.


6 comments:

Mel said... [Reply]

menggoda warnanya tu..mau depan mata, itu dirembat dulu waktu berbuka ^^

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Comel2...:-)
Ni kek butter dulu2 ni...mmg x lapok den ujan...x lekang dek panas gitu....hehehe.... Still ada permintaan tu dimakan....

Ayu said... [Reply]

cute2nya tun cake kecik2 ni..sekali makan ngap terus masuk mulut ni ...)

Gee® said... [Reply]

meriahnya kek... nak !!

ezy said... [Reply]

Salam.sis, brape lama nk bkr kek ni ye?

tun_telani said... [Reply]

@ezy salam.. sorry lambat. mini kek mcm ni dlm 10 minit je.