Wednesday, July 17, 2013

8 Ramadhan 1434H: Homemade Cendol


Assalamualaikumm..

hari ni tuan rumah kepengsanan.. ni 1st time bulan puasa kali ni yg mmg sangat2 penat.. maybe sbb duk marah kt student yg beramai2 fail 1st test aritu pun ye jugak kot. lepas habis kelas masuk lab utk research phd lak. nk nangis je turun naik lab yg duk kt tingkat 4 (aras 3) yg xde lif tu.. uhuk uhuk :( pasni nk timbang turun tak sekilo.. huhu... 

ok laa. kurang pahala pose duk mengeluh.. nabi dulu perang badar bulan puasa, xde yg mengeluh pun kan.


nway.. sampai rumah, semayang, terus masuk dapur wat cendol.. hihi... mmg dr semalam duk fikir nk wat cendol. pastu kene pulak hari ni sangat2 panas terik. mmg laju la wat cendol. ni togel je sbb lambat lg berbuka. dekat2 berbuka nnti curah santan dan air gula melaka.. sedapnyerr...

Resepi Cendol Tepung Beras
resepi: kak e-na
sumber: kak rose, tun telani
 
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Cara Membuatnya :
  1. Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk. Ketepikan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
  3. Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
  4. Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
  5. Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
  6. Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
  7. Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.

13 comments:

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sedapnya cendol, akk selalu beli yg dh siap je, anak2 ni ada yg mkn ada yg tak mkn langsung tu jd malas nak cuba, selamat berbuka tun.

Penat2 tun pun masih sempat msk lagi

adda syuhada said... [Reply]

cantik gk kejadian cendol homemade ni yer..

LiNa_Pg said... [Reply]

Wah..rajinnya wat cendol home made, kalau akak rasanya tiada kerajinan segigih ini hahaha..
kompom pi tunjuk kat super market jer hehe..
Lama dah tak makan cendol bulan posa, ingat jaman kanak2 ribena la makan cendol ni.

Mas said... [Reply]

tun...rajinnya buat cendol...
cantikk kejadian cendol tun tu..

eamy milea said... [Reply]

comelnye cendol awk.. cendol ni kalau nk sedap letak dalam sira pisang, sagu merah, letak ais sikit..nyum3 sedap...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

rajinnya dia..blik2 keje siap proses cendol lagi...
teringin gak nak try...tp acuan cendol tu x de pula...

Cida de' Nuanza said... [Reply]

rajinnya buat cendol sendiri
kite x penah buat cendol kt rumah...wpun cendol yg dh siap jual tu...
hihihi...biasa layan cendol kat mamaks je...

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..nak beli cendol 2 ringgit..nak buat puding cendol,..eheh

ina ku said... [Reply]

waahh...penat turun naik tangga sempat lagi balik buat cendol. terbaeeekkk!

kat jb hujan so, bestlah pose, hehehe.

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun, memang rajin betul lah tun ni..sibuk2 masih sempat buat cendol sendiri..kalau akaklah dah terbongkang kepenatan..hehe
ada lagi tak tu..nak sikit..:)

IeRA said... [Reply]

sedapnya...dah lama tak makan

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

oklah tu tun.. penat2 pun masih larat lagi buat cendol... hijau lagi kan? hehehe.. caiyokkk..
akak buat karipap resepi doh dari tun.. sedap! macih ye...

Qasey Honey said... [Reply]

penat2 pon spi umh masuk dapo terus bikin cendol mmg rajinnya Tun ni..klau QH tbongkang agknya ats katil mbuta..hehe
ade resepi ni pasni leh la try juga..tq