Wednesday, April 4, 2012

back in Bintuluuu~~


assalamualaikummmm!!!!!

ada owang windu kat kiter x???? hihi..... penat menyapu habuk2 kat umah /sweat  skrg sapu2 habuk kt blog pulak.. lama betul blk kg kali ni.. tp rasa mcm x sempat nk bernapas je. byk menghabiskan masa dlm kereta je sbb byk travel, dr KL ke ganu ke KB, then ke segamat, n JB. semput.. huhu.. nway, tq pada yg masih sudi menjenguk2 walaupun tuan dapur xde. 
owh, Alhamdulillah.. finally thesis telah berjaya disubmit /XD. tgh berdebar2 nunggu viva. doakan semua dipermudahkan :) lepas ni kene fikir prospek yg paling baik utk dibuat di bintulu nih. dh tercampak kt sini, nk merungut je pun x guna jugak kan. 

ok la, untuk warm-up blog ni, hidang mee goreng je la. mee goreng kene wat over basah baru tun minat nk makan. kadang2 je wat mee goreng kering ala mamak tu. biasa campak2 je ikut apa yg ada kt dlm peti.

Mee Goreng Basah
resepi: tun telani

Bahan-bahan

  • 250 g mee kuning ( ½ peket)
  • 2 ulas bawang putih – tumbuk
  • 1 keping dada ayam – kerat2 ikut suka hati
  • 2 sudu besar cili giling
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar sos cili
  • sedikit sos tomato
  • Sawi
  • Taugeh - optional
  • Garam gula


Cara2:

  • Tumis bawang putih, masukkan cili boh. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan sedikit gula dan tumis lg.
  • Masukkan isi ayam dan goreng sebentar.
  • Masukkan sos tiram, sos cili, dan kicap pekat. Tambah air 1 cawan. Biarkan mendidih seketika.
  • Masukkan sayur2an pilihan. Didihkan kejap.
  • Masukkan mee kuning. Masak kejap (spy kuah resap dlm mee). Tambah air kalau nk basah lg. Perasakan garam.
  • Tutup api dan masukkan taugeh.
  • Gaul2. Siap! 

8 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam rindu Tun...
rindu sgt2 ngan Tun lah hehehe
Mee kuning kalau kat rumah ada kureng sikit lah Tun..tapi kalau tukarkan kpd kuey teow rasa2 nyer pun sedap :P

ijayuji said... [Reply]

Salam rindu tun!!! welkem back!!! ai mishhhhhh uuuu!!!!! ehehe.... akak suke mee goreng basah2, selalu buatkan tuk ninja akak pun basah2 gini, kalau kering2 nanti terasa sgt pedasnyer takut dia tak nak makan :D

Liza said... [Reply]

salam rindu tun...tun ada bru best, meriah la sikit kat blog ni kan....
kalau kat umah akk ni pun mmg kena buat mee grg yg basah2 cmni...kalau idak, akk srg jer yg bantai....hiihihi

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun

ada2...kak Nur baru hari tu tingatkan Tun...mandi tk basah tidur tk lena...mkn tk kenyang tapi bertambah2 gitu...hehehe...aah betul la Tun hari tu kak Nur ingatkan Tun..kembali ke dunia blogging semula Tun.

Mee nk 2 pinggan boley...mlm2 perut lapar aja.

HaSue said... [Reply]

u know i missed u rite?*ayat gedik2 gitu..hikhik..

Tunnn...akak pun suka mee goreng basah! tp so confusing laa kadang2 order kat restoran, diorg akan goreng mee yg digoreng basah atau mee yg berkuah(ada org sebut mee hailam)..tu yg kdg2 tanya betul2 dulu..

meh akak rasa sepinggan duluuuuu..!!


p/s:akak xleh thn gelak part org sebut kelupis ala2 kekapis..hahahha

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun...

Anak Kak Lin No.2 bukan main suka makan mee goreng basah...senang2 nnt bila dia balik bolehlah Kak Lin cuba resepi Tun ni yer...tgk mcm sedap dan menarik jer...lagi kalau makan panas2

Selamat Menjamu Selera :)

Cheq Sue said... [Reply]

haaaa...lega sikit nak masuk sini, xde nak terbersin ke terbatuk bagai... :)

* tun, next time kalau nak buat mee goreng basah kan, cuba letak sikit nisse (kalau ada la...) tengok cane lak hasilnya.. (*_*)

Anna Qawina said... [Reply]

tunnn cayang busyuk2..haha...
meh makan mee ngan akak eh..akak wat teh tarik okeh..