Wednesday, June 13, 2012

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


Assalamualaikumm ^^

apa khabar semua? tun tgh mood bermalasan2 nih.. 3-4 hari lepas bertungkus-lumus study utk kelas, habis kelas semalam, terasa mcm nk berehatt je.. x sedo diri blm habis study utk viva. huk huk.. cepat laa mood rajin study datang~~~

nway, menu ulangan.. kalau ulangan tu sedap la maknanya kan :) my laling balik lunch, awal2 lagi dh berbunyi 'sedapnya!'.. tu belum makan lagi tuu.. hihi... kita yg masak ni happy tgk org makan dgn berselera. sah2 laa 2 pinggan nasi habis.. owh, tun makan ayam ngan sayur je byk, nasi ada la dlm 2 sudu.. nk jugak amik nasi tu.. hihi...


resepi utk seekor ayam.. tun guna 2 ketul besar je.. pandai2 laa adjust ye.. lagi satu, kali ni bakar atas non-stick pan je. lg cepat masak. mula2 tutup pan tu, lepas 20 minit, balikkan dan biar dia bakar tanpa penutup.

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers
resepi: Che Mid
Sumber: Kak Ummi

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)<- ayam me dh dipotong 4
Bahan-2 untuk "make up"(perap) ayam : -
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- Hana gune gula perang (*akak pun) <- tun xletak, tp lebihkan sikit madu
  • 2 sudu besar herba campuran (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil) <- tun ada oregano dan parsley je
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara:-
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. )

20 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

wow ! bole cuba nie...ala2 keney rogers eh....hehe...

Ezadlieza said... [Reply]

salam... wah sedapnyaaaa... tun kalau pakai peter pan tu brape lama yer... akak nak tey guna peter pan juga ler... dulu ada buat tp bakar dlm oben...

Chah said... [Reply]

ai mmg suka resepi ayam ni...sedappp...baguih punya tonggek ayam tun tu...menu ni ai pecaya mmg sesuwai utk pemakan kek yg tgh skipping sambil kunyah kek mabel...;p

~K Ham~ said... [Reply]

as salam...bestnya ada ayam ala kenny rogers...mmg menjimatkan klu buat sendiri....hai mood memasak ke mana la ko pergi ya...

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

selalu buat, mesti sedap!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

meleleh air liur tgk ayam nii... mmg best ni...
tun dah beli ye pemanggang ajaib tu? ramai yg dah ada kan.. haii.. bilalah akak nak cari sebutir ni.. hhihhiii...

sury_masury said... [Reply]

nk mintak tlg masak kn blh..x reti lah..hehehhehe....:-p

Nuwairani Ismail said... [Reply]

takde madu la pulak. ganti gula jela. hihih...sedapnya ayam ni.mesti best makan ratah2.dulu kalau kursus di KK mesti nak makan kenny rogers.to kalo balik semenanjung tak teringin pulak. ngengade betol.

Liza said... [Reply]

perghhhh, sedapnya...dah lama akk xmakan ayam KR tu...agak2 ada lg tak? hihihihii

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sangat sedap ayam ala kenny rogers tu terliur pulak, lama sudah tak ada acara bakar2 ayam nih. Rajin tun

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun,akak dah lamabat dtg hari ni biasa lah busy manjang macam tun jugak,nampak sedap lah ayam ni nak tiru jugak lah nnti hee

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'kum Tun cayangg waduhhhhh datang tengah malam.. aje memang cari nahas ni! nampak ayam tergolek molek aje... patu bila ngencess akak sedut air dalam botol.. dah berapa dapur akak singgah semuanya best! kembong air dah ni.. selamat study ya Tun.. all the best! muahzz

Yana Shaiful said... [Reply]

huhuu~~~k.yana pun br abiskan sepeha ayam seperti ini tp try resepi kak wana..resepi k.ummi ni pun mmg best..meletop gitew..slalu jgk k.yana bt ^^

quinnie said... [Reply]

kita pun pernah buat ni..sedapnya bila tengok gambar tun ni..mengimbau kembali gitew..hehehhe

hari ni ngatuk giler sebab semalam layan bola sampai pagi..lepas tu dah tak leh nak tido...hahhaha

HaSue said... [Reply]

Tunnnnnn..!*dtg dapur tun mesti nak jerit nama dulu..haha

Akak x penah lg try resepi ni..dulu penah nmpk kat dapo kak hana jek..nanti la akak try..cam best jek mkn ayam panggang kan..ratah2 gitu perah limau..eh cam tandoori lak.hehe

FnF Simple Life said... [Reply]

salam Tun... syedapnye ayam panggang...lama dah tak buat ayam ala kenny rogers ni sebab anak2 cakap pedas.Tapi mak bapak meratah habis sekor... tinggal dada ayam part isi je kurang laku...hmmm...mmg sedap ayam ala kenny rogers ni.

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Huwaaa!!! peha ayam gojes berposing!!! hehehe mmg blm terbuat lagi ayam panggang ala kenny rogers nie :(

IeRA said... [Reply]

Salam Kembali...

Satu satu resepi yg paling mengoda. Dah lama tak buat

Rohah said... [Reply]

tayang peha ayam ye..nakla j uga..suka tauu part 2..

Qasey Honey said... [Reply]

wow mlampau!! tliur sudah..sedapnye tgk..nk buat jugak nti ni..tq share resepinye..fav ni..hihi