Friday, June 29, 2012

Mexican Bun - projek dgn adik2 di kg ^^


Assalamualaikumm~~ :D

tq kepada semua yg sudi menjenguk blog tun yg suam2 kuku.. still warm-up lepas lama berholiday di kampung. nnti tun buat kunjungan balas ye :) balik sini pun tergezut sket sbb tiba2 kelas bertambah. sepanjang minggu ni struggle siapkan lecture notes and prepare utk labs. x cukup napas + x cukup tido. study mcm kita pulak yg nk exam nyer.. huhu.. alhamdulillah, hari ni jumaat dh.. insyaAllah sama2 manfaatkan weekend utk kerja2 yg tertunda, supaya minggu depan x terkejar2 mcm minggu ni :) 

nway.. nk tunjuk projek meroti tun bersama adik2 kt kampung.. my youngest sister mmg sama minat ngan tun.. suka betul membaking  (tp sama2 jugak pemalas kalau bab mengemas.. kui kui.. cik dib rajin2 tolong mama kemas umah ye ;) )  dh form 4 budak sorang ni (the youngest one in the family is my form-1-brother). blk kg mmg seronok duk dapur dgn adik tun sorang nih :) 

roti ni salah satu yg kiteorg buat, ada mcm2 jenis sebenarnya, tp semua yg tun pernah letak kt blog, ni je yg 1st time tun buat.. tapi tengok laa tu, cacat betul rupa nya.. kui kui.. gara2 tergunting besar pulak lubang plastik tu.


resepi guna resepi yg Mexican Bun yg paling glemer, dr Lilydvalley@myresepi.. ramai dh buat nih. mmg sedap! topping tun buat separuh je, tu pun ada lebih.

Mexican Bun
Resepi:  Lilydvalley@myresepi
Sumber: tun telani

Bahan-bahan 

 ** Doh roti tun guna resepi  BASIC BREAD

Filling
-200 gm mentega
-1/2 teaspoon vanilla essence
-70 gm brown sugar
 
Topping
-200 gm mentega
-160 gm gula icing
-3 biji telur grade A- pukul sedikit
-1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
-200 gm tepung gandum


Cara-cara

  • Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  • Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  • Timbang doh 45-50 g setiap satu, bulat2kan dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  • Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  • Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  • Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  • Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  • Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan. 
 hehehehe... tgk laa rupa mcm2 jadinyer.. kui kui.. yg cacat tu sbb masa tengah2 bakar, tiba2 cik dib ckp, mcm x cukup je topping tu.. so dia tambah lagi kat atas bun.. tu yg jd yg ada timbul2 x rata tu.. tp rasa mmg maintain sedap ^^




20 comments:

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

wah bestnya meroti, mesti wangi je rumah kan time bakar tu & best jugak sebab ada adik yg minat baking =)

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

waaaa...meroti...mesti wangi aromanya yek...!

Nuwairani Ismail said... [Reply]

dah lama tak buat roti ni. teringat2 pulak yang rotiboy tu.ntah wujud lagi ntah tidak sekarang.

inahar ali said... [Reply]

alaaaaa tun..akak sudah termiss itu pulut durian laahh..frust woo! okay x per akak nk kenen 4 ketui bun mexico ni lakk..hehe!

Qhaifa Nur said... [Reply]

bila dah dibakar gitu rupanya...
oh aduh sedapnya...

mokwo® said... [Reply]

salam tun..mokwo pun tak dan nak merempit kidnap itu pulut doyan...seronok kan meroti..lebih2 lagi kalau ngan bebudak baru belajar nih...hihi
tahniah ye dah lulus itu viva voce( betul tak mokwo sebut nih!) nanti boleh belanja mokwo pulut doyan ka, eskrim oreo ka!!

Salmi Khairil said... [Reply]

boleh cuba nie,,tak payah nak beli lagi dah..lagipun mahal, tiap kali beli maunya 10 biji, dah kena bayor 20 hinggit..singgah kat blog saya tau

maz said... [Reply]

sna sinun smua duk merti...rjin Tun buat rti yg susah ni...kmaz smjak blik msia dh brthun mkn rti beli...xthu la kemna ilang mood mrti ni...sdpp tu maman nga kopi O...bgi la 3 ktoi Tun..leh wak supper mlm ni...muahhh...

Nieza said... [Reply]

sedap tgk roti tun ni..kalau bubuh topping tu memang wangi semerbak jer kan masa bakar tu lama tak buat mexican bun.

Amie said... [Reply]

Tun,
kakak tak pernah buat bun mexico ni, tapi dapat bayangkan semerbaknya bau...sebab kakak selalu belikan anak-anak roti nan gebu nih!

ummiaisyah said... [Reply]

wanginya bau roti kopi tu! ai yg kureng minum neskafe pon bule terguda bila bau roti ni!

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'kum Tun cayangggggggg.. wahh Tun dah balik rupanya!! Syukur Alhamdulillah berseri dunia blogger ni bila Tun dah mula memasak..:)

Wah seronoknya balik kampung... rajin pulak membuat roti mexican tu.. kampung kat mexico ke? hehehe...

Kak sha pun busy sekarang ni.. hujung minggu baru dapat jengah dapur kengkawan.. ni tengah berjalan ler ni.. jumpa lagi TATA!!

Yana Shaiful said... [Reply]

Bau mexican bun dh smpai penang..wanginyaaa..best klu ada adik pompuan yg rajin ke dapo..k.yana dlm family sorang jer pompuan..nk x nk kna jgk msk dapo hihii..

FnF Simple Life said... [Reply]

hmmm...wanginye bau kopi... lapar le akak belum bekfast lg nih...baru nk goreng bihun ni haaa... tgk roti nih syedapnyee... pernah buat dulu utk bekfast... buat setgh adunan basic bread tu tak cukup...takde gambar nk masuk blog...keh3x...topping tu mmg best laaa...

sury_masury said... [Reply]

salam tun..hai.rajin nyer sempat jugak meroti kat kpg ye..mesti best kan buat ramai2..semerbak satu kpg bau roti mexican tu..yg penting kerjasama kan..kan..:-)

Rohah said... [Reply]

best arr kumpul2 ngan adik beradik n dapat masak same2..akak suka..kemesraan tu lebih rasanya."Di mana ada Tun, di situ dapur berasap"..hehe..

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum adik Tun sayang..

Waaahhh..lama kita tak berutus melalui blog or fb kan. Kak Naz pun jarang dapat berblog dan berfb.. Sibuk sikit skrg la tun..

Tun, roti ni kan, dah lama sgt akak mengidam nak buat tp since BM akak tu ada masalah, malas akak nak menguli guna tangan.. Kalau guna mixer cikai akak tu, kang dia mintak nyawa lak..heheheee...

quinnie said... [Reply]

bestnya tun ada geng masak2...kita ada cousin...goreng keropok pun suh kita yg buatkan..heheeh

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, apa kabooorrr? Sori lah lama x bertandang...bz teramatlah kononnya....rajin dia meroti...mexican bun...bestnyaaa... ^__^ ada lagi x, lenkali wat lebih hantar kat akak yea...

Anonymous said... [Reply]

buy valium from india what does 5mg valium look like - valium dosage for extreme anxiety