Tuesday, June 12, 2012

Blended Marble Cake



Assalamualaikumm~~~ ^^

mood mengekek dan mengukis dtg dgn tiba2.. huhu... tp tu laa, buat separuh adunan pun xhabis, len kali kene wat suku adunan je. hihi.. bkn sbb x sedap, tp sbb 2 dua je yg makan, dan sorang yg tukang makan tu kunun2 berdiet.. kui kui... 

separuh adunan dapat 1 acuan chiffn kecik dan 4 acuan silicon cupcake :)


lama jugak duk tengok blended cake kak fida nih.. byk betul laporan masakan dia.. sbb tun xde butter dan malas nk meltkan margerine, tun tuangkan vegetable oil je.. hoho.... kek ni kejadian dia sgt lembut, cuma maybe bila guna oil tu dia lembab kat dalam.. suka bau strawberry paste campur ngan bau coklat :)


Bila bakar dia merekah2 kat atas. mmg mcm tu kot..
Sebab xletak butter, xleh laa bg nama blended butter cake kan ;)

MARBLE BLENDED CAKE
resepi: Blended Butter Cake kak fida@myR
sumber: tun telani

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )


  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
  • 1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
  • 250 g mentega cair (guna yang berkualiti) - tun guna oil
  • 1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
  • 4 biji telur
  • 1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan) - tun letak strawberry paste
  • 1 sk coklat emalco * tun tambah
Cara-cara

  • Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
  • Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
  • Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
  • Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
  • Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.

20 comments:

Nuwairani Ismail said... [Reply]

alamak! nak kene buat jugak ni. nani nak makan sorg je. agaknya kene buat 1/4 adunan jugak la ni.

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun...


Ayu mmg suka ssgt idea kak fida my...
Terbaiklah.smlm br ayu bt kek oren.. Harum... Heheheeh..

Okey2 ayu save resepi nie.. Nanti ayu bt gak.. Heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun cayang mau tak sedap tu.. strawberry dengan cekelat memang ler best!!! cantik.. meh sini akak tolong habiskan heheheheh :))

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Tun,
hohoho...comey kek tang atas tu....sure bau harum 1 rumah masa tgh baking nie kan...
bau stobery + coklat...! mmg hohohohooo lah...!

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...wah sgt geram tgk kek yg mrekah2tu..mesti sedap ni..QH nk cop yg bunga2 tu 2 ketuiii..hihi

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Alahai Tun, tadi mengukis, ni mengekek pulak..(bahasa apa akak guna ni?)
Tun, kat blog akak ada la cara goreng tofu telor tu, cuba baca balik. Copy paste dari ummi zaihadi mmg takde.

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun ada lagi kek kek yg belum habis tu, sedap ni, rumah akk masa suam2 kuku tu mesti laju je anak2 mkn.

Akk pun kalo guna tepung naik sendiri kek akan jadi merekah.mungkin jenis tepung juga kut

Amie said... [Reply]

Malam Tun... cantik pula tengok yang bentuk bunga ros kecil molek tu...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

cantik kek..putar2 macam roses.

hana said... [Reply]

adik tunn... meh kasi akak 2 keping itu kek sedap! kiter tukar ngan sebijik durian eh?? adik tun g kopek lepas tuh g buat serawa durian.. hihihihi

Gee® said... [Reply]

cantek keknya... bak sekeping k.gee nk rasa

ummiaisyah said... [Reply]

salam tun...cumil la kek pakai acuan silikon tu...tringin nk ada satu...kak fida punya resepi best2 kan..nnti nk try juga ni.

sury_masury said... [Reply]

salam tun..ade lagi ke..nk rase sikit blh..hihi..harini kite x membaking ler..panas..kepala pun pening..;)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..

tadi lepas maghrib sis dah komen kat sini..

aduhh.. tak ada rupanya, atau sis tak pastikan sis tak sign in betul2...

kecewa..

tun, daku terus menKEKkan diri.. sat ya, sedang usaha menunggu MArbel Di oven

HomeKreation said... [Reply]

Salam Tun. Along datang nak ngendeng kat dapo lak ni.... nampak mudah jer ni, boleh lah masuk list...hehe mmg dasar nak yg mudah2, mood tgh tak rajin. Along pun ada acuan munga2 tu belum rasmi lagi, kalau rajin nanti terjadi lah kot....haaaa

Citarasa Rinduan said... [Reply]

yes...
tun dah siap..

jom baca.. kikiki

http://ruhayurazali.blogspot.com/2012/06/kerana-blogger-itu-aku-cuba-buat-kek.html

Rohah said... [Reply]

kalau rasa2 tak habis cpat2 hantar sini ye Tun, tapi jangan dekat teempoh expired tauu..kih3..jgn marah ye..gurau2 midnight nie..jap lagi akak nk Zzzzzz..biasenya kalau dah samapi dapur ujung2 ni, mata pun dah kunang2..tp nengok kek ni kejap jd cerah sikit, mmg nampak sedap akak pandang drjauh nie..

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya, coklat & stoberi mmg takkan fail kan

cantik sangat =)

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun cayang..^^

Sama lah kita Tun..kdg2 bt 1/2 adunan pun lmbt nk abis tp klu bt kek coklat 1/2 xckp pulak hihii..

K.yana suka strwberi+coklat..xde laa muak dgn rs coklat jerr :-)

rostina76 said... [Reply]

salam tun.rajinnye le dia. berdua makan kek. btw cantik acuan ros tu