Wednesday, June 6, 2012

Kari Kepala Ikan Merah


Assalamualaikummm ^^

alhamdulillah.. dh submit slides presentation utk Dr semak.. blh bernafas kejap n ngadap blog sebelum buka buku chemistry.. ada 5 hari utk ngadap few chapters dan siapkan slides dan lecture notes. harap2 masih ingat semua yg tun pernah belajar sblm nih, nntikan student tanya, cikgu xleh jawab, x ken naye tu? huhu.. chaiyok2!!!

nway, kari kepala ikan merah ni antara menu favourite tun.. mmg sangat2 teramat suka makan kari kepala ikan merah nih.. :D tp jarang2 dapat makan, bukan selalu dpt jumpa ikan merah yg segar dan besar, harga pun blh tahan jugak. 


Sangat gembira sbb xperlu berebut masa makan.. hahahaha.. my laling x makan kepala ikan (alhamdulillah.. hihi).. kalau kat umah me nih, mmg xde can la nak ngadap sorang. dgn bahagianya tun meratah. mula2 godek2 dapur kak nor dan kak madihaa, tp xde pulak resepi kari ikan yg bersantan. enchik H ni xnk makan kari ala mamak pulak. so tun masak sesuka hati je laa.. letak isi 2 ketul utk boypren ku nih. kepala ikan tu dua2 tun punya.. hoho..

Kari Kepala Ikan Merah
resepi: tun telani

Bahan2
  • 1 kepala ikan merah saiz besar- belah 2
  • 2 keping isi ikan merah
  • 1 bj bawang besar- mayang
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 inch halia- tumbuk
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sk halba
  • 1 sk serbuk kas-kas - optional
  • 2 sb cili giling
  • 2 sb rempah kari ikan - tun guna adabi - campur sedikit air utk jadikan pes
  • 1/2 cwn santan
  • sedikit air asam jawa
  • air secukupnya
  • bendi- jika suka
  • garam

Cara2
  • tumis bawang besar sampai layu, masukkan bawang putih, halia, daun kari, dan halba. tumis hingga wangi.
  • masukkan cili giling, rempah kari ikan dan serbuk kas-kas . tumis hingga pecah minyak.
  • masukkan santan dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan ikan dan air asam jawa, biar mendidih. perasakan garam dan tambah bendi jika suka.

sila terliur.. haha... xnmpk nasik dh, kepala ikan besar sgt ^^

Bila makan nasi dgn kari ikan nih, sambal belacan wajib ada :D kalau x de pun sedap jugak, tp x kick laa makan. hihi.. kali ni tun try sambal belacan warisan turun temurun kak fida. simple je resepi dia, tp sbb campur kulit limau tu, mmg sedap!

Sambal Belacan Warisan
resepi: kak fida@myr


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 5 batang lada merah - hiris
  • 4 batang lada hijau - hiris
  • cili padi - jika suka pedas lagi
  • 2 sudu kecil belacan bakar atau secukupnya
  • gula secukup rasa
  • 3-4 biji limau kasturi
Cara-cara
  1. Limau kasturi dibelah dua,perah jusnya,buang biji dan hiris halus kulit limau kasturi dan ketepikan.
  2. Tumbuk kesemua bahan kecuali gula dan limau kasturi hingga halus.Bubuh gula secukup rasa dan tambahkan jus limau kasturi dan gaul sebati.Masukkan pula hirisan kulit limau kasturi dan gaul lagi.- tun tumbukkan sekali kulit limau tu..
  3. Keluarkan sambal belacan dan bubuh di dalam piring.Sajikan

10 comments:

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

adoi! Tambah lagi ngan sambal belacan.. memang mengancamlah...

Samalah ngan kerabat kat umah akak ni, tak makan kepala ikan (termasuk akak). Jadi bila dah takde sape nak makan, takkan nak buang, terpaksalah akak makan. Lain kali akak pos kepala ikan kat Tun ya ;-))))

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Pasti sedap sehingga mencium jari kan???

rostina76 said... [Reply]

bila tgk tun tayang kepala si merah @FB kros dah gelak sorang2. hehe, ko amik kepala, kros amik body. hahaha!!!rupanya big bos kita pun sama ekk xsuka kepala ikan. kros kalau selalu kepala masak asam pedas. huish!!!kari pun terangkat gak ni. btw kat sini ikan murah. selalu kalau beli pun mmg angkut sekor2. jarang deme beli seketul 2 mcm kita.

HALAMANKU said... [Reply]

Salam Tun maaf byk2 aritu datang2 sedap jek panggil Tun kakak perasan muda gitu.. bila tun gitau thn lahir 84 he he he sayalah Kak erma lahir thn 80 hu hu hu dah senior gitu.. wah seronok mkn kari kepala ikan merah.. samalah kita jarang dapat mkn bab regenye kat bangi neh blh tahan mhlnyer.. join kat sini dulu ah.. nampak sedap tu.. he he he

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

aduh tunn.. bahagianya dpt meratah kepala ikan puas2 ye...

kalau kat rumah akak jangan cakapla... semua pun suka takde chan ibunya nak meratah sorang2.. hehehe... nak plak bahagian mata tu.. jadi rebutan ayah & ibu.. mujur anak2 tak suka.. kekeke...

Qasey Honey said... [Reply]

sedapnye Tun...kari kepala ikan tu...QH lum penah try lg ni..amik resepi ni dlu yer...tq...

quinnie said... [Reply]

dah lama kita tak masak kari kepala ikan...bestnya..suka sgt dgn kari...ada lak bendi...makan tiap2 hari pun tak pa...hehehe

kita kan tun..tiap kali gi kedai makan mesti ambik kuah kari...hahahhah

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'kum Tun cayang wangi wahhh kecurrrrrr dah ni.......... nak! nak!! allaaaaaaaa akak pun suka kepala ikan merah.. pstt samalah kita makan tak perlu berebut sebab akak sorang je makan kepala ikan kat rumah tu yang besar kepala akak ni *bukan besar kepala* hahahahaaa sedap kecurrrrrrrr aje ni.. cian akak taw! alololoooooooOOOOOO << sendiri pujuk hhahahahah

khairiah khaizu said... [Reply]

salam..tun...sedapnya kari kepala ikan...mkn dgn nasi panas2, dgn roti canai pun ngam soi gak....

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Akak ni, asal kari je....jalan...pantang jumpa, tak kira bersantan ke tak:-)
Minggu ni minggu mls masak, pagi sekali dgn ptg mkn...hehe...lemak kobis dgn ikan goreng, sambal mangga.
Kepala ikan merah sdp kat pipi dia tuuuu..