Monday, June 11, 2012

Chewy Chocolate Chip Cookies


Assalamualaikummm ^^

mari mengukissss~~ dh lama betul tun x mengukis, tiba2 rasa mcm nk makan chocolate chip cookies. dh lama usha resepi ni kat allrecipes. sbb tun mmg suka cookies yg dlm dia kt luar rangup, dlm chewy :D dia tulis 'best chocolate chip cookies' tp tun xnak laa tulis title n3 mcm tu nnti misleading pulak. walaupun tun suka cookies yg mcm ni, tp kalau yg chewy gini biasa adik2 tun x suka makan. dieorg suka yg crunchy mcm biasa tu.

gambar straight dr oben..hihi
malas nk translate, n3 cepat2 sbb byk kerja nk buat. nnti tun BW cepat2 jugak ye..

tun buat separuh adunan.. a bit manis, so len kali nk kurangkan gula.

Best Chocolate Chip Cookies
resepi: alllrecipe
sumber: tun telani

Ingredients
  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar - next time nk kurangkan 1/2
  • 1 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons hot water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups semisweet chocolate chips - letak juga choc rice sbb nk habiskan
  • 1 cup chopped walnuts- x letak
Directions
  • Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  • Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.- tun dropkan 1/2 sb
  • Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned. 

17 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'kum Tun cayangg waduhhhh sedapnya.... dah lama tak buat choc chips makan selalu *beli* hehee.. macam nak mintak aje sekeping tu.. baunya waduhh sampai kat dapur akak taw... :))

Amie said... [Reply]

aduh Tun! rasa macam dah nak rayalah pulak...mmmmm kak Amie jenis keras tangan tak berapa mahir buat cookiesssss...makan suka!

sury_masury said... [Reply]

salam tun...bak sini tukar ngn kek lapis ni..;)

FnF Simple Life said... [Reply]

akak pun suka kukis yg chewy...selalu beli imported punye je yg halal...jepun punye tak halal... akak mesti masuk microwave dulu supaya dalam dia lembut balik...chewy ke dalam dia Tun... nk try yg ni pulak nnt... letak choc chunk best nye

Nuwairani Ismail said... [Reply]

kalau nani, tak kisahlah chewy ke, rangup ke, semua suke! tapi belom pernah buat sendiri yang jenis chewy ni.

Bicara Kak Noor said... [Reply]

macam nak raya lah pulak tnegok kukis ni Tun,anak2 akak suka ni tapi kena tunggu dia ornag request dulu baru akak buat haha

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

dah nak raya!!!!

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Tun...
lama x jengah sini.....mengkukis plak nie....mcm nak raya dah pulak....
tp ok...bole try gak nnti nie....

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...sedapnye tgk cookies tu...mcm dh nak raya lak rasanye...hihi...

ummiaisyah said... [Reply]

sesekali kena gak layan tekak sendiri kan...sekut omputeh mmg byk yg sedap2..dan simple...isyh...masuk list dulu!

mala said... [Reply]

salam tun,
bulat elok saja cookies. cookies mcm ni cepat habis kalau ada di rumah.

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya, saya chewy ke tak chewy ke, makan je hehe, ala2 brownies pulak ye chewy2 ni

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Aik? bz pun sempat mengukis? hari tu kalau tak silap akak Tun siap hangkut keje pi office hubby Tun kan? Betul2 isteri mithali ni. Kalau akak tengok sedara2 pompuan akak yg keje gomen, jgn harap dia org nak buat mcm Tun ni..hehe..lari tajuk plak.
Akak kurang suka mengukis, buat pun utk anak dgn org lain je. Entah kenapa agaknya, takut gemok kot..

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

kena cuba ni nampak sedapp sgt

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun cayang...waaah tiba2 rasa mood nak raya puasa Rejab laaaa...ada kukis rupanya, rajinnya Tuuuuunnn....meh sini sebalang.. ^__^

quinnie said... [Reply]

rasa cam nak raya la pulak..heheheh...teringin nak buat biskut daisy..tapi takat salin resepi je ...hahahhaha

ryo memang best tun..lagu2 dia semua best..tapi artis jepun ni susah skit nak carik lagunya kat youtube..memang tak dak...hohoho..sardis kan...huhuhu....

Only Fish Recipes said... [Reply]

first time in your spcae...wow...the choco chip cookies look absolutely delicious n crunchy !!!loved it !!!!!!