Sunday, June 3, 2012

Megi Kari express Special punyerr ^^


Assalamualaikummm ^^

semua org buat apa wiken nih? tun duk umah je.. esok cuti lagi, ganti cuti Gawai. 4hari cuti x pegi mana pun, tp kerja sekolah x siap jugak. slides utk viva baru buat 10pages. urghh.. xtau mcm mana nak cramp kan semua research dlm 20minit presentation, mcm byk je yg nk cakap.

nway, abaikan rungutan2 yg x membawa faedah tu. makan megi lg baik kan.. haha.. sesungguhnya ni la salah satu comfort food. sapa setuju? :D penyelamat dikala lapar tiba2 dan xtau nk masak apa. tp xleh makan selalu ye, x elok..


my laling nyer style, kalau mkn megi mmg dia nk menumis2 jugak. tun x kisah pun, kalau duk sorang2 tu, kalau dh malas sgt, rebus air n campak megi. hoho.. tp bila my laling ckp nk makan megi, mmg me akan keletang keletung mayang bawang kt dapur. 5minit siap megi berasap2 utk dimakan ^^ dh nk cpeat tu, xde laa nk defrost2 ayam udang segala bagai kan. tp, mmg sedap megi msk mcm ni. siyes! hihi

Megi Kari Special
sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 peket Maggi Kari
  • 1/2 labu bawang besar- mayang
  • 2 helai daun sawi- potong kecik2
  • 2 tauhu goreng - yg mkn ngan mee kari tu
  • 1 bj telur
  • cili padi kalau nk xtra pedas
  • 2 c air (400ml)

Cara2
  • tumis bawang dgn sedikit minyak
  • masukkan air dan sawi, biar mendidih
  • masukkan mee megi, perencah kari, dan tauhu goreng. masukkan cili padi jika mahu extra pedas.
  • bila megi dh lembut, blh pecahkan telur dan tutup api
  • siap utk dihidang.

9 comments:

Aida Khairuddin said... [Reply]

hmmm sedapnya, simple but nice..=)

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya megi, lama tak makan, saya pun suka tumis2 dan letak mcm2 dlm megi, baru heaven nak makan

Nuwairani Ismail said... [Reply]

salam kak tun! baru semalam nani makan megi! kesnya sebab mak ayah makan kenduri. pastu kite duk tercongok kat rumah sorg2 terpaksalah makan megi je. tp takde nak tumis pape dah. lapar punye pasal. huhuh

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun,kalau maggi semua orang tak tolak mmg sedap dan cepat jugak bila nak makan bak semangkok hehee mesti sedap ni ada telur lagi tu

zila norazila said... [Reply]

wahh tun the best menu la..h ehhee fav akk time x der mood nk mkn nasi:)

Gee® said... [Reply]

megi pon megi lah yer Tun... janji kenyang...

Ayu said... [Reply]

Assalam tun,
wah dah lama akak tak makan megi, masak macam ni..selalu masak bodo2 gitu aje..just the noodles & rempahnya aje..sekali2 makan macm ni..pun sedap juga kan tun..

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'Kum Tun cayang, waduhhh ini yang best ni hehhee... yang xpress tu ler yang terbaik.. merangkap tak kuasa kalau akak ni hehhe...

dapat segarfu masuk dalam mulut.. mata pejam lama naaa... wahhhhhhhhh

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

maggi kari.. cepat d masak.. sedap d makan.. ehhehehe.. akak pun suka maggi kari bubuh telur + cili padi... memang sedap..