Sunday, March 24, 2013

Cream Puff


Assalamualaikumm~~~ :)

Jarang2 bertermu di hujung minggu. pagi td gumbira sbb dpt peluang berjumpa dgn member blogger Mel@Homemade Always Taste Better.  Mel antara blogger yg baru2 je tun kenal. rasa2nya baru kenal few months ago kan, mel? duk bintulu, tp bintulu ni besar la jugak, so xpernah nk terjumpa. terima kasih kerana sudi singgah umah tun, eventho jauh.. sejam setengah dr umah mel. sbb umah mel byk pokok (dan tun mmg hebat dlm mematikan pokok yg ingin ditanam) jd mel bw byk anak pokok. weeee~~~ nk tanam dlm pasu kt dapur je. hihi.. 

nway, berbalik pada resepi.. dh lama x makan cream puff. jarang2 buat sbb xtau la nape malas betul nk buat walaupun senang. ni 1st time kot post resepi cream puff. last time buat guna resepi lain, ni 1st time try resepi zaliana@myr.. 



mcm2 bentuk ade. kecik besar pon suka hati je. haha.... tp suka tgk naik gemuks2 dlm oben.. buat besar2 jugak sbb nk suruh cepat siap. haha... :p  Satu adunan ni dapat 30+ biji cream puff.

Cream Puff
Resepi: Zaliana@myr
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur 
Cara2:
  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. - lepas mendidih, tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung. 
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius.Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.  - tun guna suhu 200 C je.



utk filling.. tun xde whipping cream bagai kt umah, jd just guna resepi yg paling simple tp tetap sedap yg biasa tun guna nih.. resepi filling utk custard tea cake.

Custard Filling
Resepi: kak Ida@1001resepi
Sumber: tun telani

Bahan2:

  • 2 camca besar tepung kastard 
  • 2 camca besar gula kastor
  • 1 1/3 cawan susu segar 
  • 30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
    2 camca teh esen vanilla

Cara2:
  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. 
  • Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. 
  • Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

16 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

Tun...lapooo...comel2 puff Tun..lps bako dah sejuk x turun ye..lawo jek..
Pst: akk pestaim buat sbb ada org order..so blh mkn yg belen2 jela..haha..rajin kan..

Hafizah Mohamad said... [Reply]

Salam Tun...segaknya cream puff tu...ni makan pun sedap nih...

atie @ ejay said... [Reply]

salam tun..
waah sedapnya.. elok naik tuh.

tun_telani said... [Reply]

kak anna: ha'ah.. yg ni bakar x turun. hihi.. biasa la tu. tun buat ni pun sbb org dtg.

kak fiza: tun xleh komen blog akk sbb akak guna embedded komen.

kak atie: sedap! mmg gembira menjadi.

Rohah said... [Reply]

Tun ,akak pun teringin nak buat cream puff ni..minggu lepas dah blek2 byk resepi..tak tahulah yang mana satu akak berkenan..kiranya ketinggalan keretapi..orang lain ntah sampai ke mana dah..akak baru hegeh2 ..

Mel said... [Reply]

Rasanya masa raya tahun lepas kenal..sbb masa tu tingat tanya tun balik bila..seronok kenal kawan baru..hubby suka cream puff tu..Tq dear ^^

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Wah Tun, cantik cream puff tu...

Sury Abil said... [Reply]

Wahh rajin nya dia...nk sikit blh...nk buat kurengnrajin gak ni...mkn je mau..heee...kalau buh eskrem dap tu tunn..:-)

ibh_sue said... [Reply]

Jeles tgk cream puff tun tu... Elok ja kejadiaannya. Akk skali ja pernah buat..Tu pun tak jadi. terus tak mo buat dah..Hehehee

Gee® said... [Reply]

CumiL puff Tun tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sedapnyer tun... mintak 2 ketol.. hehe...

teragak juga nak buat masa kakak dini ada ni... harap2 menjadilah... adeeiii.. benda senang pun malas nak buat... nnt nak cuba resepi ni pulak.. t.kasih sharing..

siti sabri said... [Reply]

Sedapnya..xpenah cuba lagi wak sbb takuttttttt

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sungguh jeles bilatgkorg buat cream puff ni,akk teringin nak buat tapi rasa mcm susah jetu lah sampai la ni x buat2 lagi heheh, cantik

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sungguh jeles bilatgkorg buat cream puff ni,akk teringin nak buat tapi rasa mcm susah jetu lah sampai la ni x buat2 lagi heheh, cantik

Abby Abdul Rahman said... [Reply]

Sya tk fhm cara2 yg prtama knp msukn tpung 2x.

tun_telani said... [Reply]

@Abby Abdul Rahman Oooo.. yg italics tu cara tu buat.. awal2 tu resepi asal. resepi asal suruh didihkn then masuk tepung. yg tun buat, lps dah didih, tun kecilkan api dan guna api paling kecil masa masukkan tepung.