Tuesday, March 5, 2013

Apam Polkadot yg dh jadi corak2 lain.. hihi


Assalamualaikummmm :D

hihihi.. sape2 yg fren ngan tun sure perasan yg apam ni dh berzaman tun buat.. muahhaha.... tiba2 duk tenung2 gambar ni, rasa mcm x post lg kt blog. saje2 letak n3 sbb xnak blog bersawang..

Owh.. iklan GA dulu.. buat pertama kali tun buat GA.. sila2 join ye.. buka 2minggu sampai 17 Mac ye.. KLIK SINI. tq pada yg sporting dan berbaik hati dh letak n3 GA tun.. 


tun after lebih setahun duk tenun2 apam polkadot ni, baruuu laa dpt aura kerajinan nk membuat.. tun mmg spesis keras tangan x sgt malas nk wat kuih2 yg perlu perhatian lebih ni.. kalau blh campak2, semua pon nk campak2 je. hihi.... bila dh dpt kerjinan tu, tun stat dgn guna resepi apam feveret tun, apam marmar.. sah2 la kembang sejembak kan. hoho... 2nd time guna resepi yg di-claim sgt lembut dan kekal gebu.. tp bila tun buat, x menepati cita rasa.. :( huhu...

so, kali ke 4 kot, tun try resepi kak hana nih. ramai yg guna resepi ni.. alhamdulillah, byk2 resepi, yg ni paling puas hati ^^  tun buat 1/3 resepi je.. hihi

RESEPI APAM POLKADOT
sumber asal : kak.lilydvalley
olahan idea : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum - kurangkan sedikit jd 250g
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan sedikit 200g
  • 170 gm susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete 
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.
ni gaya pemalas nk mengedot.. lepas dh letak semua adunan dlm papercup (sudukan je), letak pewarna dlm belen adunan.. pastu guna chopstik je lakar2 atas apam.. hoho


7 comments:

adda syuhada said... [Reply]

nampak pun dah sedap nih..

Rohah said... [Reply]

rancak dia mengedot...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

keras tangan pun....cnti gak apa bunga atas tu...:-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

akak pun dok guna resepi ni kalau org order...

Yana Shaiful said... [Reply]

K.yana slalu guna resepi ni gak klu bt..mmg gebu^^..suka sgt tgk corak nii..nnt nk main kaler2 cani dgn damia hihii

Sury Abil said... [Reply]

Cantek lh tun..lain dr yg lain....gebuss..:-)

maz said... [Reply]

Salam tun..mksih ye sdi singga dpur kcik kmaz tu...wpun xjdi dot2..namun tetap menawan kalbu...klu ada ksempatan insyaallah nti kmaz join 1st Giveaway tun tu...menarik adiahnya..sukeeee..