Monday, March 11, 2013

Tepung Pelita yg Sedap ^^

Assalamualaikumm~~

 Tepung pelita yg ni antara kuih wajib masa bulan puasa :) sgt senang nk buat dan semua orang pun suka.. bila bawa ke majlis buka puasa kompom paling cepat laku. hihi... 

dh lama xbuat tepung pelita nih, tp bila kak rose join GA dan tunjuk tepung pelita ni, terus duk terbayang2 depan mata.. nasib baik bekas kecik2 ni ada lagi, kalau x, terpaksa gi kedai beli bekas pulak.

1st GA tun masih dibuka utk lg seminggu tau.. jemput la join.. klik SINI.. tq pada yg sudi memeriahkan :x



sama mcm kak rose, tun pun guna resepi kak Yani nih :)

KUIH TEPUNG PELITA
resepi: kak Yani @myR
sumber: kak izah, tun telani

Bahan-bahan ( tun dpt lbh kurang 20 bekas kecil)

 Lapisan bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air - tun guna 1sk pandan paste
  • sedikit kapur dan sedikit garam

 Lapisan Atas
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 2 sb tepung ubi
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan - tun guna 1cwn santan kotak + 3 cwn air 
  • 1 sk garam

Bahan tambahan
  • Gula utk diletak ditgh2 lapisan - tun letak 1/4 sudu kecik gula

Cara-cara

Lapisan bawah
  • Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. tun masak smp dia letup2 dlm kuali
  • Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  • Taburkan gula atas lapisan jika suka
Lapisan atas
  • Perah santan, masukkan tepung dan garam. Kacau sehingga sebati.
  • Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat. yg ni pun tun masak smp letup2 dlm kuali
  • Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  • Sejukkan

16 comments:

Gee® said... [Reply]

As salam... k.gee nk join jugak GA Tun tp lappy rosak la pulak... huuuu sedey... anywy... sedapnya tgk tepung pelita tu...terlior

Gee® said... [Reply]

As salam... k.gee nk join jugak GA Tun tp lappy rosak la pulak... huuuu sedey... anywy... sedapnya tgk tepung pelita tu...terlior

Nooriah Abdullah said... [Reply]

sedapnya Tun terliur lah pulak ni pepagi mmg sedap boleh try ur resepi nnt

Cheida_Mymee said... [Reply]

nak try laa senang je kak tun buat hhahahaha

Tina Othman said... [Reply]

sedapnya tun

tulah time puasa aritu penah try, pun guna resepi yg ni, cuma mcm terlembik sikit

ni yg buat terasa nak buat lg ni

Yana Shaiful said... [Reply]

~ suka sgt tepung pelita..dh byk kali jgk k.yana bt resepi k.yani..
biasa klu bt 1/2 adunan je phtu abiskan sorang2..hb k.yana xmkn kuih yg lembik2 cani huhuu

Mel said... [Reply]

Sedap ni makan cuaca panas2 ni..umpama orang mengantuk disorongkan bantal..mau habis semua bekas! hihi ^^

Marsita yahya said... [Reply]

sedapnya Tun...lama tak buat.

Sury Abil said... [Reply]

senang kan buh dlm bekas comel2 camtu..x pernh buat lagi ni..selalu main beli je..nnti blh try..ank2 n suami kite suka ni..

Rohah said... [Reply]

pebret kami anak beranak ni Tun...sedap sesangattttt ....

Jaja Eddy said... [Reply]

Boleh try ni bahan2 mcm ada je kat umah... thanks tuan tanah kongsi resipi

Sue @ Nenie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun..Sedap jeee tengok tepung pelita tu...

Mas said... [Reply]

memang terbaekkkk tepung pelita resepi kak yani ni...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

mmg sedap tpung pelita ni....time pose mmg x penah x beli....beli je...buatnya tu x la...hehe...

bole smpn dlu resepi ni....nnti bole cuba...:-)mmg

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Salam Tun..Kak ros tengok dari jauh je GA tun tu ya... tak apa kan???.tepung pelita yang sedap. kak Ros nak buat jugak.

Amie said... [Reply]

Sedap ni Tun makan sejuk2... nyaman je lalu tekak! Mau 3-4 mangkuknya ni!