Friday, March 8, 2013

Nasi Mandhi


Assalamualaikumm /XD

Bertemu di hari jumaat yg penuh keberkatan.. ni menu lunch arini, biasa jumaat mmg msk special sket. dh lama glemer nasi mandhi ni, tp tun x sampai seru nk buat. lg2 tgk resepi yg mula2 kuar tu ada pakai arang segala bagai, lg laa tun lemau nk buat.. hihi.. 

tp bila kak CT Zaliedana wat n3 nasi mandi sbg menu favourite dlm GA tun, terus terasa mcm nk buat :) seronok tgk makanan favourite semua org. ptg ni nk wat tepung pelita pulak sbb teringat2 bila kak rose letak n3 tepung pelita favourite food dia, kali last tun buat masa bln puasa last year. 

owh.. pada yg belum join, jemput join ye.. klik SINI.. GA 1st tun ni akan berakhir pada 17 Mac :D


Nasi Mandhi

Sumber: kak noormasri
Sumber: kak CT Zaliedana

Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras basmathi PUSA -dicuci dan direndam selama 20 min - tun guna faiza herba ponni
  • 4.5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti air mengikut jenis beras
  • garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
  • sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning

Bahan utk menumis:
  • 1 sudu besar minyak sapi - tun guna marjerin
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
    Kulit Kayu Manis n bunga lawang - tun tambah ikut kak CT
  • 3 ulas bawang merah - dimayang halus
  • 1 ulas bawang putih- dimayang halus
  • 1in Halia- tun tambah ikut kak CT
  • 2 Helai Daun Pandan Disimpul - xde
  • 2/3Pokok Daun Ketumbar - xde

Cara membuat:

  • Beras dicuci kemudian ditoskan
  • Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
  • Goreng hingga naik bau/kekuningan
  • Masukkan stok ayam, apabila didih masukkan beras.
  • Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning. Biarkan seketika
  • Kemudian gemburkan nasi guna garpu
  • Sedia dihidangkan bersama lauk pauk



Stok Ayam (utk masak nasi)
  • 1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 4
  • 2 inci halia - diketuk
  • 1/2 sudu kecil serbuk zafran - tun ikut kak CT guna kunyit je
  • 1 sudu kecil lada hitam biji
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu kecil buah pelaga
  • 1/2 sudu kecil cengkih
  • 2 helai daun Bay
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya (supaya ayam tenggelam)

Cara membuat:

  • Rebus ayam selama 45 minit bersama bahan2 diatas.
  • Kemudian angkat dan toskan ayam. Tapiskan air rebusan utk masak nasi.

Ayam Panggang

Bahan Perapan:

  • 1 sudu teh zaffran - akak ganti dgn skit serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk rempah kabsah (lihat bawah utk resepinya)
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil garam
Cara membuat:
  • Ayam yg telah direbus tadi dilumurkan dgn bahan perapan.
  • Letakkan atas aluminium foil, balut kemas2.
  • Bakar dlm oven selama 1 jam pd suhu 180C utk menghasilkan ayam yg lembut.
  
Sos Salata


Bahan-bahan:

2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 tangkai cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
Jus dari buah lemon.
Gula secukup rsa aku add

Cara penyediaan:

Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja.
Jangan sampai terlalu hancur.
 
HomeMade Rempah Kabsah  
(Sumber Raidah)

Bahan - bahan:
  • 1 sudu makan bunga cengkih **
  • 1 sudu makan lada hitam **
  • 1 sudu makan jintan manis **
  • 1 sudu makan jintan putih **
  • 2 sudu makan biji ketumbar **
  • 1 sudu makan buah pelaga **
  • 1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa.
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

14 comments:

Zaliedana said... [Reply]

Bgus gak wat GA Psai mknan febret kan tun,leh gak try menu yg xnah try lgi kan..Nasi nih xmuak kan sbb xde susu bagai..Kak ct pon last wat tpng pelita time bln posa taun lpas,pas rmai yg duk tyang tuh,hehe..sma lak menu kita ptg ni..

laskar pelangi said... [Reply]

slurpppp! nampak yummy:)
tak pernah makan lagi nasi mandhi

Sury Abil said... [Reply]

uihhhh..rajin dia..kite pun x smpi seru lagi nk try nasi ni..nnti2 blh lah cuba gak..jumaat yg special ek..:-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

hai tun.. mcm janji je.. sama2 pos entry nasi ptg ni.. mujur nasinya tak serupa.. hehe..

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Assalmualaikum..sdp tu nasi gan aym panggan akk pernah buat sekali resepi nasi ni..tp dah lua rasanye mcm ne ingat perlu buat lg lah sbb tegoda..

Cheida_Mymee said... [Reply]

sedapnya ayam tuuuu huuu nk cikittt
nk masak mlass

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Akak dah lama teringin nak buat nasi mandhi ni... rajin betul Tun ni ;-)

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

nmpk sedapnya...tp cam x de seru lgi nak mencuba ni....smpn dulu lah resepinya....:-)

lina_pg said... [Reply]

Assalam Tun..macam berada di tanah arab..menu nasi mandhi ngan ayam panggang.Best tu ayam pun nampak moist n tender..

zana fahmi said... [Reply]

Kita org kat rmh ni kalau boleh nak hari2 nasi berlainan. Ayam takde stok plak...

Tun...entry akk tu bukan anak kucing la....arnab!

inahar ali said... [Reply]

perghhhh..meleleh beb!! laporr wehhh!

Azian Elias said... [Reply]

we all pun sangat lah suka makan nasi mandi ni.. kalau masak sure licing...

Amie said... [Reply]

Nasi Mandhi memang sedap Tun! Pernah sekali kak Amie buat, lepas tu ada kenduri doa selamat, kak Amie buat lagi...sedapnyaa!!!!!!

Fiza Nordin said... [Reply]

as salam tun... sedapnye nampak! teringin nak masak camni...tp en asben tu cerewet banyak.kureng sgt klu nasi2 lain selain nasi putih. klu p majlis kahwin, xde nasi putih,mmg jawabnye dia x makan la... tp 1 hari nak gak try ni.dlm masa yg sama kena gak la masakkan nasi putih sikit utk asben tu....