Friday, March 22, 2013

Nasi Beringin


Assalamualaikummm :)

mlm2 baru berjaya update.. hari ni pagi2 dh ke uni ada lab meeting.. alhamdulillah, kawan2 baru yg bakal berkongsi lab n study room semua baik2 ^^ tp xde yg muslim. huhu.. right now still terkial2 nk digest all the info, n kenal2 all the officers yg bakal 'diminta' tolong thorough-out my phd. semoga semua berjalan lancar dan dpt habiskn this phd cepat2. aminn...

nway.. nasi beringin ni menu semalam dh.. ntah dpt seru dr mana tiba2 my laling anto msg ckp nk makan nasi beringin.. wife dia nih xpenah kenal pun nasi beringin. pernah sekali dgr org sebut, mcm lucu je nama dia. teringat kt lagu 'pohon beringin' zaman dulu2 tu.. hihi..


Nasib baik skrg zaman informasi dihujung jari kan.. so just tanya encik gugel nasi beringin ni ape. mcm2 resepi kuar. hihi.. tun try resepi yg kak ummi share nih.. sedap, rasa kombinasi nasi lemak dan nasi minyak. hihi.. mkn dgn ayam masak sambal, goreng sayur ape ntah (x dpt dikenal pasti nama dia, pakat beli je) n telur masin ^^

Nasi Beringin
Resepi: Kak Ayu (dr cik zaleha)
Sumber: Kak Ummi, Tun Telani

Bahan2:
  • 4 cawan beras basmathi
  • 41/2 cawan santan
  • 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
  • 2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje
  • 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
  • ulas bawng putih(mayang nipis)
  • 3 cm halia(ditumbuk lumat)
  • 4 helai daun pandan
  • 2 cm kulit manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji bunga cengkih
  • 5 butis biji halba
  • garam secukupnya
Cara Memasak:-
  1. Cuci beras, rendam selam 5 minit dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi, goreng bawnag hingga kuning dan wangi,.
  3. Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
  4. Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras sengan santan dan masak seperti biasa.
  5. Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakn bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.

8 comments:

Hafizah Mohamad said... [Reply]

sedapnya tgk nasik beringin nih...pertama kali gak fiza dengar nasik beringin...ishhh...jd lapaq la pulak mlm2 ni tgk menu2 yg sedap2 ni...huhuhu...sedapnyerrr***nada upin dan ipin...he he he

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

1st time plak dgr nasi beringin ni...:-)
jlez la tgk Tun cntinued study....teringin....! tp anak bederet....hehe....rindu zman2 tu.....

lina_pg said... [Reply]

Sedapnya nasi beringin ni...harum satu rumah ngan aroma serai..lama xmakan..ada belen x?

Sury Abil said... [Reply]

Nasib baik kn en google tolong...1st gak tgok ni tun...mesti sedap mkn dgn ayam sambal tu...:-)

Rohah said... [Reply]

akak first time juga dengar nama nasi ni...pandai hubby Tun mengenali nasi ni ye..

Mel said... [Reply]

Pernah tengok dalam buku resepi je nasi beringin ni.mcm2 resepi ada..kena cuba ni..

senang kalau suami tahu nak makan apa tiap2 hari..tak tahu resepi boleh google aja..kalau yang tak tahu tu yang pening nak masak apa..hihi ^^

Marsita yahya said... [Reply]

dah makan tapi lapar balik tgk nasi ni:)

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun semlm masa tgk fb tun tu akk ingatkan nasi beringin ni nasi serai, tapi tak guna santan. Nama je sama rupanya, sedap ni mcm nasi lemak tumis pulak heheh