Wednesday, March 13, 2013

Nasi Goreng Tom Yam Express


Assalamualaikummm :D

tuan rumah mood happy sbb laling balik dr outstation arini.. hihi... bosan duk umah bila xde org balik nk balik lunch mkn sama2. kalau kelas full day pun tun akan blk umah time lunch, hoho... walaupun duit minyak kereta rasa mcm air yg mengalir.. huhu.. wahai menteri2 sekalian, jgn la naikkan harga petrol, pokai nk ulang-alik gi uni.. umah ke uni 20 kilo one-way, kalau kelas whole day, dh 80km ulang alik sehari. 

nway, pesal bebel pasal harga petrol pulak nih? ni mesti sbb dgr khabar angin harga petrol naik nih.. gaji naik, harga barang2 lg byk yg naik compare to gaji. betul x?

kosong je xde hias2. hihi..

ok la.. menu bodo2 time dinner 2 hari lepas.. biasa masak sekali hari je. msk lunch lebih supaya dpt simpan utk dinner. tp bila tiba2 lauk rasa extra sedap, dan termakan habis licin masa lunch, mmg dinner nasi goreng je lah.. hihi

nasi goreng ni express sbb guna tom yam paste je. hoho.. biasa tun wat tom yam jarang2 guna paste. ni beli jugak la paste tu in case nk cepat sgt kan.. resepi ni sedap bg tun, sbb tambah susu sejat sket, kalau nk tambah santan pun sedap jugak :)

Nasi Goreng Tom Yam Express
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 2 mangkuk nasi
  • 2 ulas bawang putih
  • Cili padi - ikut tahap kepedasan masing2
  • 2 sudu teh tom yam paste (tun guna Peace Brand- dlm botol kaca, mmg pure made in thailand n halal)
  • 1 sk sos tiram
  • Isi ayam/udang/sotong secukupnya.
  • 2 sb susu sejat
  • Kacang panjang
  • Carrot
  • Garam atau Sos Ikan secukup rasa

Cara2
  • Tumbuk bawang putih dan cili padi.
  • Tumiskan bahan tumbuk tadi. Masukkan tom yam paste dan tumis sebentar.
  • Masukkan sos tiram dan ayam/udang/sotong. Tumis hingga masak.
  • Masukkan susu sejat dan sayuran pilihan. Tumis sekejap.
  • Masukkan nasi dan gaul sebati.
  • Perasakan garam atau jika suka gunakan sos ikan.
  • Sedia utk dihidang.

10 comments:

Marsita yahya said... [Reply]

beberapa bulan lepas akak buat nasi goreng ni...cepat btul habisnya...

Azie said... [Reply]

Kadang kadang yg ekspress gini lagi sedap

Nooriah Abdullah said... [Reply]

lagi ekspres lagi sedap ni kan panas2 mmg laju je habis

Mel said... [Reply]

Assalamualaikum Tun. Yang campak2, yang express tu biasanya yang sedap tuh..meh bagi sikit sini..bukan jauh pun, 78km++ jak..hahaha

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

express kan....! dah tentu laju dan best....hehe...

suka la c.abe blik ye....:-)

Sury Abil said... [Reply]

Bekira nk buat nasi grg gak hari ni...cancel pulak..express pun sedap wooo...janji perut kenyang kan...:-)

Amie said... [Reply]

Yang ekpress tu yang sodap!

lina_pg said... [Reply]

setju ngan kak amie..yg express memang sedap...cepat siap..cepat bleh makan hihi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
sedap tu nasi goreng tomyam.. dah terbayang kesedapannya.. yumyumm

maz said... [Reply]

sori la tun kmaz memang slalu ktinggalan kretapi..sure nsi greng tu dh hbis kan..nmanya pun dh express..lgi la cpat hbisss tuu...kmaz pun suka msak nsi2 greng ni..ringkas tpi kenyang kan...