Wednesday, April 24, 2013

Bubur Oat dan Lobak Merah


Assalamualaikummmmm~~~

tuan rumah masih bersedih hati menghadapi hari hari seorang diri di rumah.. huhu...  xtahu mcm mana nk menghadapi lagi 10 hari b4 blk kampung. mati kebosanan kat rumah.. uhuk uhuk... skrg tgh cuti, so xde kelas.. nk ajak students dtg lepak2 kat umah pon semua dh berbahagia kat kg masing2.. *nangis*


sbb dapur x berasap.. so post review AROMA je lah..... bubur nasi pon nak anto majalah ke? tuan dapur xbanyak resepi hak cipta terpelihara.. ni je laa yg termampu.. huhu...  antara resepi feveret kalau ada nasi lebih. my better half suka makan nih.. sedih laa pulak.. nnti blk semenanjung terus ke kemaman, laling pulak pas kursus blk segamat, mengundi kat kg masing2. lepas ngundi baru gi jumpa enchik abang :(

haihh.. study.. study.. patut duk sorang2 ni lg byk dpt siapkan kerja. tp sbb mendepresskan diri satu ape pon xjalan.. ok laa, sblm readers pon sama2 depress, better stop.. sila2 mencuba resepi bubur nasi ni ye :)

Bubur Oat dan Lobak Merah
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 mangkuk nasi
  • 3 mangkuk air
  • ½ cawan oat
  • 1 btg lobak merah- sagat halus
  • ½ kiub ayam
  • 1 inch halia- hiris halus
  • Garam secukup rasa

Bahan tabur:
  • Ikan bilis goreng
  • Cili merah- hiris
  • Lada hitam
  • Bawang goreng

Cara2:
  • Masak nasi bersama air, halia, lobak merah dan kiub ayam hingga jadi bubur.
  • Masukkan oat dan kacau sebentar.
  • Perasakan garam.
  • Hidangkan dalam mangkuk dan tabur ikan bilis, cili merah, lada hitam dan bawang goreng.

15 comments:

Amie said... [Reply]

Aduhai Tuan Puteri yang kesepian...
janganlah tuan hamba berdukacita dan berdukalara dan berdukanestapa... he he hehhh... terkeluar pulak dah daya penglipur laranya nih!

Hidangan oat ni boleh buat berat badan turun... kolesterol pun ikut lari!!!

Sury Abil said... [Reply]

Sedappp tu selalu mkn bubur nasi je..xde nk campurndgn oat ni..lain kli blh try..ubah2 selera lah kan...:-)
Sabar jo lah ye...x lama tu..cepat je masa berlalu..kite x blik kpg sbb dh daftar mgundi di kl je..:-)

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

alahai kesiannya duk sorang2....mmg mati kutu ler jwabnya...klau sehari dua tu ok gak kan...ni smpi n/week tu....lama giles! ! bwak sabar ye Tun....;-)

nmpk menyelerakan je bubur tu...! mcm2 bhn duk dlam tu...

norzila said... [Reply]

sedap eh kak tun..zila suka ni...nak ada ikan bilis tu...

Hafizah Mohamad said... [Reply]

sedapnya Tun...lama kak fiza x makan bubuq...selalunya beli ja...x pernah nak masak sendiri...he he he....

sabar je la yer...bak kata pepatah...sayangkan isteri tinggal2kan...he he he...sabo lah yer...

Mas said... [Reply]

ni menu diet tun...
meh kat akak semangkuk...

Cheq Sue said... [Reply]

adoi...kalau memenda yang ada oat ni memang bercinta sikit saya nak menelannya... ^^

ibundo said... [Reply]

hidangan sehat ni tun. Makan hari hari pun tak pe.

Gee® said... [Reply]

Tun... nak semangkuk!

Mel said... [Reply]

Pagi ni mel jamu bubur juga. Tapi kosong saja. Kalau oat ni, memang tak tertelan dek tekak ni.

Mehla datang sini kita borak2..Leh belajar memasak dari tun yang terer ni.. hihi

rostina76 said... [Reply]

salam tun....alaaaaa, xmooo le depress2 nanti cepat gemuk (heheh!!!saje je bg ko hangin). btw kros happy laaaaaa sbb ko tepek resepi ni. nak tiru malam ni jugak. i'm on diet tooooo ;)

zila norazila said... [Reply]

Best sbb ada oat ...kasi kt akk 2 mgkuk leh abis ne..hee hee nmpk sedappp

Tina Othman said... [Reply]

Nyum sedapnya

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

lama tul tak msk bubur... terliur lak tgk..
2 minggu ni akak tak msk dinner... sbb en. hubby keje shift mlm so ptg2 akak blk kerja dialah yg masak.. kalau dia tak msk nnt dia tak sempat nak berbekal ke tempat kerja.. hihi... next week baru giliran akak lak msk 2 minggu..

Rohah said... [Reply]

Gabungan dua rasa, nasi n oat...enak ye Tun..bubur dah ada tu, jgn depress..