Monday, April 15, 2013

Steamed Chicken with Brocolli


Assalamualaikummm :)

nowadays mood ber-diet kan.. so menu diet lah. tun sorang je yg duk berusaha mendietkan diri skrg.. masak lauk nih, my laling makan bertambah2.. haha.. mmg dia suka lauk kukus2 cam gini. pastu lawankan dgn sambal kicap, mmg sure xcukup nasi ;)


Steamed Chicken with Brocolli
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1/4 ekor ayam
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 inch halia - tumbuk
  • 2 sk sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 pokok brokoli (saiz kecil)
  • garam secukupnya
  • sedikit lada hitam - jika suka

Cara2:
  • Bersihkan ayam dan gaul bersama bawang putih, halia, 1 sk sos tiram, dan sedikit garam. Masukkan lada hitam jika suka.
  • Kukus ayam sehingga hampir masak.
  • Gaul brokoli bersama sos tiram dan garam bersama sedikit air. Curahkan ke dalam ayam tadi.
  • Kukus sampai masak.


13 comments:

atie @ ejay said... [Reply]

sedapnya tun.. brokoli tu rangup tak tun?hihi makan ngn sambal kicap ye?? wajib ada stiap kali makan nasi , feveret en.suami

faa.rosli said... [Reply]

even simple tapi nampak sedap sangat!!

**lapar**

mimie said... [Reply]

Tun...
brokoli kalau digandingkn dgn ape jua...semua masuk lam tekak akk nih...sodapp tuhhh...

Rohah said... [Reply]

jelous secara sihat ni tun....tinggi semangat diet nampaknye..sure sedap brokoli di kukus sbb dah pernah buat..asyikkkk... je ngunyah sayuran hijau ni

Zana said... [Reply]

Salam Tun, jarang akak ke sini. Masa nak berjalan pun tak berapa nak ada. Menu Tun ni senang, boleh buat. Laaammmaaaa sangat dah tak masak..

Amie said... [Reply]

Selamat petang Tun,
menu menyihatkan tu Tun... sedap pun iye!

LiNa_Pg said... [Reply]

salam Tun, menu sihat dan sedap ni

Mas said... [Reply]

tun...ratah gitu pun sedappp ni

adda syuhada said... [Reply]

aduhh sedapnya adda nampak..

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun, wah memang menu diet ni..akak dulu2 makan macam nilah time berdiet..lepas 3 bulan tak makn nasi..turun 10kg..hehe..lepas tu makan nasi balik hahah..

Hafizah Mohamad said... [Reply]

salam tun...wah nampak sedapnya walaupun menu diet...kak fiza pun berdiet gak ni...tp semua makan...mula2 berdiet dulu mmg ikut betul2 tapi sekarang ni dah makin kurang nak ikut...makan juga tapi dlm qtt sikit ja la...pasni kena buat betul2 gak lah,....=)

Yana Shaiful said... [Reply]

huhuu..menu diet.. k.yana berazam je lum start lg ^^.. mgu lepas blk kg cane nk diet tuh heheee

zana fahmi said... [Reply]

Tun makan dgn nasi ke? hehe..lauk berkukus tapi nasi bertambah, tak menjadi le dietnya..nak2 hubby akak. Masak apa pun tolak batu dgn kayu je.