Tuesday, April 30, 2013

Kerabu Bendi


Assalamualaikummmmm :D

Last day of april.. time do fly really fast! this is the 10th day tun duduk sorang2 kat rumah ni.. berusaha jugak buat kerja sekolah, but most of the time 'berlepek' je sambil menghujani my laling with wasap.. huhu... but nasib baik juga most of my family member selalu online wasap dieorg, so xde la mati kutu sgt duk sorg2 xde org nk sembang. the wonder of technology, kn? :)


too lazy to cook.. n perlu habiskan apa2 yg ada dlm fridge yg xleh difrozen.. ada sepeket kerabu lagi, so tun buat kerabu bendi nih. dh lama x buat, biasa la, bila dh byk2 resepi tu, blh lupa dh apa resepi yg pernah dibuat. nasib baik ada blog kan, gugel blog sendiri tgh resepi. haha... :p

please use ikan bilis tanpa kepala if you don't want your cholestrol to increase. tun mmg beli yg dh kopek, siyes kurang kerajinan utk mengopek ikan bilis tu.

Kerabu Bendi
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
  • 15 bj bendi
  • 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus  - kali ni tun tumbuk sekali ngan ikan bilis, so xnmpk dh cili padi tu
  • 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 btg serai- hiris halus
  • 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
  • 1 sudu kecil gula

Cara2:
  • Didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
  • Gaulkan dgn semua bahan.
  • Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..
  • Sedap nih! selamat mencuba ^^ 


12 comments:

norzila said... [Reply]

kak tun gini kerabu nya mau naik jugak kolestrol coz tambah jugak nasi nye..

Rohah said... [Reply]

kreatiff Tun..bendi boleh jadi kerabu..akk tak pernah merasa lg versi ni..yg pasti, menu sihat ni kan..

Mel said... [Reply]

Sedapnya bendi..Mel tak makan ikan bilis ada kepala. Harus beli yang tak berkepala..

Sabar Tun, tak lama dah nak jumpa buah hati tu..(Kalau daku pun mau mati kutu walaupun kena tinggal 3 hari je ritu).hihihi

Qhaifa Nur said... [Reply]

selalu bendi ni rebus cicah dengan budu he..he..
buat kerabu pun sedap...

Cheq Sue said... [Reply]

ingat tun suka sangat makan bendi.. akak pun boleh tahan suka jugak tapi kalau bendi mesti nak nasik la kawannya...

zana fahmi said... [Reply]

Kerabu mcm ni mmg buat naik selera Tun. Konon nak kurangkan mkn, tetiba tambah sesenduk, mcmna?
Tun balik hari Jumaat eh?

Amie said... [Reply]

Cantik je kalau beli ikan bilis dah berkopek ye Tun...
Tun kerabu bendi tu memang menyelerakan Tun! Ratah2 aje

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun kita senasib la, akk pun dah 10 hari di tinggalkan, berbaki 3 hari lagi penantian huhu. Ank ramai pun sunyi juga bila cik abe tak ada.

Apa2 pun kerabu tun mmg sedap nampak, kruk krak2 je kalo mkn tu. Akk pun kalo beli ikan bilis mesti yg dh berkopek, mmg malas nak kopek2 tu walaupun dok rumah aje

zila norazila said... [Reply]

Mggu ne akk asik buat kerabu jew tun..mls nk mkn lauk lain..tp ratah2 jew mmg sdap kn....tk prasan abis spiring..

rostina76 said... [Reply]

salam tun....kros suka kerabu2 ni. ratah saje pun blh....tapi xpernah try kerabu bendi ni. yg paling pelik pernah bt pun kerabu peria. nak try gak la idea tun ni.tq

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

bendi ni kalau akak mls nk msk.. akak celur je cicah sambal belacan.. fuhh.. sedap woo...
tak pernah wt kerabu bendi sebelum ni....

Lesung Batu said... [Reply]

salam kenal Tun..ah sukanya tgk kerabu bendi ni..copy yea :)