Monday, April 29, 2013

Kuih Tepung Bunga (MFF Kelantan)


Assalamualaikummm~~~

Dah nearly tamat musim Malaysian Food Fest kelantan baru laa berjaya membuat n3. huhu.... masa awal2 kak nor war-war kan ttg MFF ni, berkobar2 nk masak laksam, tp sbb duk sorang2, jd mood nk memasak tu mmg ke laut lah. huhu.. penat jugak berfikir nk buat masakan apa yg senang dan blh buat sikit2, pastu teringan pasal kuih tepung bunga nih.. mmg rasa2nya ni la kuih paling senang dalam dunia. hihi.... biasanya kalau bulan puasa, time xsempat nk buat kuih, mama tun akan buat kuih ni utk abah bawa ke surau. mama tun org kelate, so tun just assume ni kuih kelate la kot. ke kuih ganu? halal la ye.. negeri adik beradik jugok ;)


biasanya campak2 je buat kuih ni. xde nk sukat segala bagai, jd utk rujukan, tun cnp resepi dr kak nor je lah.. sbb mama tun ajar guna air, xletak santan, jd tun guna air je. ikut kesukaan masing2 la nk guna santan or air :)

KUIH TEPUNG BUNGA
Resepi: kak Nor 
Sumber: tun telani


Bahan2:
  • 1 1/2cawan tepung pulut
  • 3/4cawan (180ml) santan pekat - tun guna air
  • 1/2 st garam halus
  • 2 bj telur
  • minyak utk goreng
  • gula utk tabur

Cara2:
  • Gaul tepung pulut dgn santan & garam hingga sebati sampai boleh membentuk bola,
  • tak melekat kat tangan dan bekas ( cam jd berkilat skit )
  • Pastu gentel sebesar guli hingga habis.
  • Pecahkan telur dan kocok/pukul hingga sebati.
  • Panaskan minyak dan  leperkan sebiji adunan td atas tapak tangan, jd sebesar duit siling 50.
  • Celup dlm telur dan goreng sampai golden brown dan toskan
  • Hidangkan dlm piring dan tabur gula.
  • Siap!



"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month
 hosted by 


12 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

La.. Tun berkurun rasanya kak ros tak makan kuih bunga...ingatkan mak kak ros je yang pandai buat,dia suka buat kuih ni bulan puasa masa kak ros kecik2 dulu tau. kempunan pula rasanya.

Anna Qawina said... [Reply]

Sedaappppppnyaaa

Hafizah Mohamad said... [Reply]

Assalamualaikum Tun...ni la first time kak fiza dengar kuih tepung bunga...x pernah lagi tgk...x pernah lagi merasa...nampak cam sedap ja...nanti bila2 boleh la try pulak...=)

K.Nor said... [Reply]

kuih pemes kat ganu time mlm nisfu syaaban ni tun :)

Mel said... [Reply]

1st time dengar kuih ni..
Sangatlah tak tahu kuih muih ni..
Boleh cuba lain kali kalau rajin ^^

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun cayam ^__^

kuih adik bradik kito klate ngn ganu hihii..k.yana xpnh bt sndiri kuih nih tp tiap kali blk p.mas mst beli.. senang rupanya nk bt hihii

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, akk tak pernah mkn kuih tepung bunga ni, nampak mcm simple je buat tu, pas ni kalo ada org jual boleh di cuba ni

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam Tun hee akhir nya tejebak juga ye..kuih ni pernah jumpa dan tahu..tp x pernah rasa..boleh le akk cuba..resepi pun npk mudah...byk rupanya kuih2 tradisi kelantan nikan :-)

zila norazila said... [Reply]

Akk jew yg x sempt mnjoinkn diri tun..kuih nie klu kt bazar byk..lg time bln pose ..sedap akk suka ne

norzila said... [Reply]

wahhh berbunga2 hati tgk nye kak tun..nak ckit

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,lamanya tak makan kuih bunga ni.Akak xpernah buat,aci beli jer.Beli pun bleh lupa kt mana?kelntan ke Penang haha.

JaSSNaNi said... [Reply]

pernah nampak org wat kuih ni.. tapi bentuk bunga punya.. hmmm betul ke tak kuih ni.. hmmm tapi blom penah try..