Friday, April 26, 2013

Sushii.. sushiii...


Assalamualaikummmmm~~~~~~~~~~~~~~~

resepi review AROMA lagi sbb dapur tuam rumah x berasap.. pagi semlm bekfes cornflakes, arini pon makan cornflakes lagi.. pagi2 semangat naik penimbang sbb sejak duk sorang2 ni sehari pon x masak nasik, tp mcm xbergerak pon jarum penimbang tu :-<  nmpk gaya perlu exercise lebih nih.. chaiyok2!! nk turun 2 kilo sblm balik kg sbb nnti blk kampung nk makan byk /wahaha


ok laa.. tq pada yg sudi singgah dapur tun.. pada follower baru dan sape2 yg sudi mengomen tu, daku minta maaf sbb kalau anda menggunakan setting embedded komen, tun mmg xboleh nk pergi komen. ada problem ngan tun nyer blog.. mmg tun akan pergi BW ke blog semua utk tgk resepi2 baru..

menu ulang tayang je.. tun selalu juga buat sushi sbb kiteorg mmg hantu sushi. last time pergi Popular jumpa satu buku shushi, x try lagi buat ikut buku tu sbb ada few bahan2 yg x jumpa. nk try buat sushi pelbagai bentuk lepas nih.. xde la buat sushi maki (sushi gulung) ni je kan..

Sushi
resepi: tun telani

Bahan2
  • 1 1/2 cawan beras sushi
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan cuka beras
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • Roasted seaweed

filling (ikut kegemaran masing-masing)
  • 1 batang lobak merah- potong panjang
  • 1 batang timun- potong panjang
  • 2 biji elur- dadar n potong panjang jugak
  • 1 tin tuna mayonis
  • 1 peket crab stick
  • Seaweed

Cara2:
  • Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
  • Campurkan cuka beras, garam, dan gula, dan masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
  • Apabila nasi telah masak dan suam, tuangkan campuran cuka tadi ke dlm nasi. Gaul sebati.
  • Letak roasted seaweed di atas papan gulung sushi. pastikan papan di alas dengan plastik papan bagi mengelakkan nasi sushi melekat di papan.
  • Ratakan nasi sushi atas roasted seaweed, tekan sampai agak mampat. 
  • Letak filling kesukaan di hujung dan gulung kemas.
  • Potong ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, dan lap bersih pisau dgn kain lembap selepas setiap potongan bagi mendapatkan potongan yang cantik.

20 comments:

LiNa_Pg said... [Reply]

Camni gaya sushi..tutup la sushi king...xyah layan dah sushi dok beratur cam kete api tuh hihi..
Sangat menawan sushi tun ni..
kak lina tiada kerajinan nk menggulung tu..tp anak2 suka sangat makan sushi..nanti bleh try rcp Tun ni
(alahai pjg lebar lak komen)

JaSSNaNi said... [Reply]

assalamualaikum tun...
masuk sini nampak sushi tu.. alahaiii teringin nak wat... nak kena cari bahan2 utk wat sushi.. anak nani yg 6 tahun tu mmg peminat sushi.. sanggup dia simpan duit utk belanja sushi utk diri sendiri setiap minggu tau.. hmmm sbb maknye tak pandai wat.. skrg dah tahu leh cuba nanti.. :)

Marsita yahya said... [Reply]

anak saya suka tul sushi ni...kat mana nak beli beras sushi tu ya Tun?

adda syuhada said... [Reply]

perghh sedapnya sushi..

tun_telani said... [Reply]

kak marsita: kalau kat semenanjung biasa senang nk cari.. kat giant pon ada.

inahar ali said... [Reply]

wah..dap..daap..daapnyer tun!! akak x pernah try wat lg..feveret anak..asik kena gi sushi king sokmo..adehh!

Nooriah Abdullah said... [Reply]

salam Tun, anak akak suka bangat ni sushi asal jalan makan mesti diarang order sushi sbb mama nya tak reti buat heeee cantik sushi tu lah

Rezwatisman said... [Reply]

salam tun....tqvm kata2 hikmah mu. heheh
alahai, kami mmg peminat sushi gak tun tapi nak bt malasnya. bday kros aritu pun layan sushi gak tapi @kedai aje

Mas Sani said... [Reply]

Shusi!!! Sedap..sushi sedap hehee.. apa kbr tun.. sht ke?

Qhaifa Nur said... [Reply]

anak-anak suka betul sushi ni....


norzila said... [Reply]

kak tun cuka beras nak cari kat mane..zila ni asben pantang tgk sushi..boleh try wat..

zana fahmi said... [Reply]

blog kita sama la Tun...
Anak bujang akk hantu sushi, akk layan juga tp tak sama mcm kesedapan nasi kita:-)
tun...mcm sama niat kita, nk turun berat sb balik kl nk mkn lebih...hihi.

Mel said... [Reply]

Jarum penimbang tu tak betul kot tun..hihi..

Meh minta sikit sushi..Rajinnya tun menggulung!Daku malas bebenor..

tun_telani said... [Reply]

zila: white rice vinegar tu senang je nak cari.. kat mana2 supermarket pon ada kot.

Chah said... [Reply]

Ai try lg masuk sini....berjayakah? Berjaya x? Success?

Chah said... [Reply]

Yeayy!!!!!! Siaplah akan ku amok kotak komeng ni abis2an...;p

Amie said... [Reply]

Nak 7 keping sushi Tun... alahai meleleh dah liur!

Hafizah Mohamad said... [Reply]

salam Tun...sedapnya tgk sushi Tun ni...dah lama kak fiza tercari2 mana nak cari seaweed besar...selalu jumpa yg kecik2 ja...nak balut pun susah...

x pa Tun...kalau jarum penimbang tu x mau berubah...kak fiza pun berdiet gak ni...tapi memanjang keja lapo...ha ha ha...makan tu makan juga tapi ambik dlm kuantiti kecik ja...td timbang turun 100 gram...ha ha ha..jdlah dr x turun langsung...huhuhu

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, cantik dan nampak sangat sedap sushi tu,

Alahai tun ni, badan dah kurus mcm tu pun masih nak turunkan berat badan lagi

faa.rosli said... [Reply]

nyummeh!