Sunday, April 28, 2013

Kek Zebra..... yg x berapa nk berbelang.. hihi


Assalamualaikummm :)

arini misi menghabiskan telur.. actually nk wat chiffon cake, tp kuning telur terpecah dan masuk dlm putih telur tu.. saboo je la.. len kali mesti ingat pecahkan telur sebijik2, bukan direct dlm bekas yg dh ada telur tu.. huhu...

Bila dh jd eksiden mcm ni baru la kelam kabut fikir plan B, nasib baik teringat kat kek zebra yg kak gee baru je tayang. skrg mmg byk juga resepi2 kek yg masukkn semua bhn sekali gus pastu tambah ovalette utk gebukan kek.. mmg senang, sedap pun sedap, lembut je keknyer.. cuma x sehalus dan segebu kek yg kita pukul putih telur sampai kembang tu ye.. kata short cut kan, mana sama ngan resepi yg kita bersusah payah pukul telur asing2 dan kaub balik dgn ayunyer..


terima kasih atas perkongsian resepi, sgt senang, pejam mata pon blh buat nih (exaggerate ye ;p ) tun buat separuh adunan je, dpt 2 bekas kecik.. bekas chiffon ni kejap je masak sbb lubang kt tgh, satu lg guna silicon mould, yg ni amik masa lama sket.  tun x  sure coklat tu pewarna coklat ke, cairkan cooking coklat, or letak serbuk coklat, pastu dh malas tu, letak kaler je lah. just letak warna sedikit je, jd kaler xterang sgt.

KEK ZEBRA
Resepi : Ma Salykitchen
Sumber: Kak Gee, Tun telani
Bahan2:
  • 200gm tepung gandum
  • 13 sudu makan gula - utk separuh adunan, tun letak 100g
  • 6 biji telur
  • 1 sudu baking powder
  • 1 gelas minyak masak (150 ml)
  • 1 sudu kecil ovalet
  • 2 sudu makan susu tepung - tun guna susu sejat
  • 1 sk esen vanilla - tun tambah
Cara2:
  • Gaul kesemua bahan d atas kecuali minyak masak.
  • Gaul adunan sampai menjadi putih dan gebu.
  • Kemudian masukkan minyak masak dan gaul rata.
  • Bagi adunan kepada 2 bahagian
  • 1. Coklat - tun telak pewarna merah
  • 2. Biasa
  • Masukkan adunan ke dalam acunan berselang seling sampai habis.
  • Bakar pada suhu 160 selama 1 jam/sampai masak.

11 comments:

Cheq Sue said... [Reply]

kira ok la tu tun...cuma mungkin pemilihan warna yang tak menjadi.... ^^

Gee® said... [Reply]

Alahai Tun, lupa nk bgtau, coklat tu k.gee letak 1 sudu besar serbuk koko... sori ek...

Amie said... [Reply]

Warna tu no 2... yang pertama kelazatannya he he ehh.

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun dah ada kaler tu cuma manje2 sikit kaler dia,janji senang buatdan sedap serta dapat habiskan telur

Hafizah Mohamad said... [Reply]

Salam Tun...sedapnya tgk kek Zebra Tun ni...nampak gebu ja...rajin Tun...ada juga misi no 2...he he he...kalau kak fiza gerenti kena grg dah telur tu...ha ha ha

Bbwana adienia said... [Reply]

salam perkenalan tun..

Apapun kek tu masi nampak cantik..

singgah sini..

norzila said... [Reply]

yo kak tun zila suka kek marble gini..lama xbuat dapat seketui jadi la..ada lagi tak

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

nmpk simpel bhnnya...mau cuba lah...lama x baking nih...

Cheida_Mymee said... [Reply]

sedapnye nak cikit tun

Mel said... [Reply]

Biasanya memang banyak plan dalam kepala para2 isteri ni kalau terjadi eksiden2 saat memasak..

Nampak sedap tu. Bak mai sikit ^^

dZana said... [Reply]

mmg nampak gebu.. akak suke kek marble yg basah2 (bukan celup air yer hihihi).. jenis2 cifon ni tak puas makan.. pas tu mcm tak kenyang2.. tgok kek tun rasa nak me'marble'pulak..