Wednesday, April 10, 2013

Review AROMA: Upside-Down Peach Cake


Assalamualaikummm :)

terima kasih pada semua yg ucapkan tahniah pada n3 tun telani di AROMA  >:D< banyak lagi yg perlu tun belajar dari sifu2 yg lebih hebat, dan insyaAllah akan terus berusaha berkongsi serba sedikit resepi yg berjaya dieksperimen di dapur.

Owh sebelum terlupa.. perhatian pada DATIN yg banyak MILO kat dapur... yer.. datin CHAH ye.. hihi.. tun sangat gatal tangan nk menaip dengan jayanya di kotak komen akak.. tp sungguh tragis blogspot ku tidak mengizinkan daku komen di EMBEDDED komen.. sungguh! tak tipu! dah mcm2 dh buat, biasa guna firefox, pegi try guna explorer pon x leh komen jugak.. tun dh byk kali wat announcement kt blog nih, tp sbb akak duk tenggelam bulan2 lepas n baru nk timbul kan (ahaks) kd tun wat announcement lg sekali lah. sooo, maapkan daku kerana tidak mengomen..


ok laa... back to the resepi.. ni salah satu resepi yg tun berusaha try and error didapur semata2 sbb nk submit resepi ke aroma. huhu...tun rasa resepi ni sangat sedap! makan suam2 sedap, bila sejuk pon masih lembut sgt.. sebab tuan dapur skrg tgh berusaha membuang lemak2 di badan utk memuatkan diri dalam seluar (yerr... seluar saya tiba2 menjadi ketat.. uhuk uhuk...).. jd utk sementara waktu, resepi yg di pamer adalah resepi review Aroma je ye.. huhu.. moga2 sblm blk kampung next month blh kurangkan 3-4 kilo.. tinggi cita2 nih.. sbb tiap2 kali blk kampung mesti naik 2 kilo. jd perlu turunkan siap2 supaya blh mkn dgn banyaknya nanti.. /wahaha

resepi ni cantik guna loyang lubang kat tengah ye.. sbb tun nyer loyak kecik cinonet je, jadi wat 2 loyang. huhu.. 


Upside-Down Peach Cake
Resepi: tun telani


Bahan2:
  • 1 tin peach slice in syrup
  • 1/3 cwn syrup dari tin peach slice
  • 1 sb gula perang
  • 90 g mentega
  • ½ cwn gula
  • 2 bj telur
  • 1 sk perasa vanilla
  • 1 cwn tepung
  • 1 sk serbuk penaik

Cara2
  • Pukul gula dan mentega hingga kembang.
  • Masukkan telur demi sebiji dan pukul lagi. Masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
  • Kaup balikkan tepung dan serbuk penaik kedalam adunan mentega, selang-seli dengan syrup dari tin buah peach tadi.
  • Sapukan mentega diseluruh bahagian Loyang yang berlubang di tengah.
  • Tabur gula perang di dasar loyang dan susun buah peach diatas gula.
  • Tuangkan adunan kek ke atas buah peach.
  • Bakar pada suhu 180 oC selama 35-40 minit, cucuk kek dgn penyucuk kek, jika tidak melekat, kek telah masak.
  • Biarkan selama 10 minit sebelum ditelangkupkan.
  • Hidangkan suam.

14 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

tahniah Tun msuk aroma....terlepas mungkin n3 yg tu...moga makin sukses la lpas ni...:-)

nmpk sedap plak kek tu...msti wangi baunya...
selamat diet ya Tun....moga berjaya la turun kan kilo tu....caiyokkkk...!

ibh_sue said... [Reply]

Ooo. . Tuan rumah diet ya. Selamat berjaya menurunkan 2 3 kg la ya. Hakak ni ckp ja diet, tp bila tengok kek korang. . Ya hampun, x dapat menahan diri. Mula lapo. . Hahahaa

Harleena Kassim said... [Reply]

nampak very tempting.. kena cuba ni..

Rahimah imah said... [Reply]

Menarik

Rohah said... [Reply]

Tahniah tun, akk terlepas pandang n3 tu kot..aroma bln berapa erk, akk mmg selalu beli majalah ni..ke kelabu mata x nmpak..heheee cantik kek ni,akk ni pun baru nk turun jarum timbang, tu pun susah ya Rabb..gara2 terover rajin mkn kek bulan lepas..tp gatal juga tgn mcm nk mmbaking lagi

Gee® said... [Reply]

K.gee pon suka buah peach... gerenti best kek terbalik ni kan Tun...

Mel said... [Reply]

Walaupun tak berapa suka makan makanan manis2 ni, boleh cuba ni. Nampak memanggil2 je.

Kalau dah balik kampung tu, confirm makan banyak Tun. Rindu masakan mak la katakan. ^^

Liza said... [Reply]

tahniah tun, sori la akk lambat wish...tu la kan, dah lama tak buka blog...akk tumpang bangga dgn tun,smoga terus sukses...caiyok2

rostina76 said... [Reply]

nampak cam sodap jo...nak try le bila2 rajin (masalahnye kros dah mmg naik bam2 leni. xberani dah nak buat kek heavy2.huhu menci)

Chah said... [Reply]

E eh....ingatkan buat polis entry khas utk ai....auchhh terharu...tersyahdu la tun....sambil selak aroma sambil senyum tgk tun dgn shahriah...gumbira...gumbira....

Qasey Honey said... [Reply]

ohhh kek tu nmpk sedap la Tun...klau rajin leh cuba nti ni...

Yana Shaiful said... [Reply]

udah di chop mahu try kek nih tp kan.. kyana br berazam xnak membaking lg sbb nk diet gak huhu..
Bulan dpn reunion dgn member2 u.. oohh tidak...cam xsnggp je nk tonjol diri skg nih *___*

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

wahhhhh.. akak suka benda2 yg up side down ni tau, Tun... hehehe

zila norazila said... [Reply]

Slm syg tun.tahniah jgk dr akk..moga lps nie lg brsemangat tau..akk x pernsh lg cuba yg up side down ni tau..