Friday, April 12, 2013

Review AROMA: Apple Yogurt Muffin



Assalamualaikummm :D

Tuan dapur masih berusaha utk mendietkan diri, jadi entry review Aroma lagi la ye :)  arini patutnya nk puasa (dah nk masuk bulan rejab belom habis ganti puasa.. ish ish ish.. sungguh kurang sopan..). tp bangun tido tadi, sakit kepala sangat2, so xjadi puasa. minum air dgn banyaknyer.. huhu... kalau dulu2 sakit pale sure cari panadol, tp skrg dh risau byk sgt chemical yg kidney perlu proses. so kalau tak sampai tahap migrain, biasa minum air byk2 utk improve blood circulation kat brain shud do the trick, pastu makan sikit utk supply glucose :)

my laling lunch kat opis arini. ada laa tu event apa2 yg sediakan lunch. jd tun lunch dgn sebiji telur + 2 sosej. konon2 atkins diet la nih, padahal semalam mkn cengkodok. kui kui..


Ok lah.. tak leh merepek panjang2 arini.. byk kerja yg tertunggak nk buat.. huhu.. chaiyok2!! tun sangat suka kombinasi apple and cinnamon, hence this muffins with both apple and cinnamon ^^ happy baking :D

Apple Yogurt Muffin
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 sk baking powder
  • 1 sk serbuk kayu manis
  • 1 cwn gula
  • 75 g mentega – cairkan
  • ¾ cwn plain yogurt
  • 2 biji telur
  • 1 biji epal hijau – sagat halus

Topping
  • 1 sb gula perang
  • 1 sk serbuk kayu manis

Cara2:
  • Ayak tepung, baking powder dan serbuk kayu manis.
  • Pukul mentega bersama gula , yogurt dan telur menggunakan garfu sampai sebati.
  • Masukkan bahan ayak dan epal hijau yang telah disagat dan kaup balik hingga sebati.
  • Masukkan dalam acuan muffin yang sesuai dan taburkan campuran gula perang dan serbuk kayu manis.
  • Bakar pada suhu 180 oC selama 15-20 minit bergantung kepada saiz muffin.


12 comments:

Rohah said... [Reply]

mmm Tun...baru lepas makan tgh hari ni,kalau dapat seketul untuk dikudap kira ok sangat...nampak sedap la...next time boleh try..

Zaliedana said... [Reply]

Kak Ct pon suka bau cinamon,wangi jerk,Mapin nih kalo time bakar sure harum semerbak kan..Nyum2..

rostina76 said... [Reply]

salam tun

wah bestnye ada resepi muffin apple...nak try le nanti (kros ada half lagi ganti posa). huhu

Mas said... [Reply]

tun....
makan sambil ngadap tv best tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sedap buat minum petang ni tun...
lama akak tak memuffin...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sedapnya Tun... ok tu buat kudapan ptg hari ;-)

Sri Love said... [Reply]

Bak 3 ketul muffins tuh dear!

adda syuhada said... [Reply]

salam hakakkk...
terliur plk sayan tgk mapin tuh..

Sury Abil said... [Reply]

Dapp nya tun..kalau dpt rasa mesti best ni..:-)

Anonymous said... [Reply]

bila bakar nau wangi lah muff ni.

Anonymous said... [Reply]

try lah..best gilerr.sampai bila pn tida habiss.

Anonymous said... [Reply]

drooling over best muff today.