Friday, July 8, 2011

Karipap Inti Sardin dan Kentang


Assalamualaikum..

dah hari jumaat ye. hari ni dh 7 Syaaban. dulu naqibah me cakap, kalau kita x start puasa b4 15 syaaban, dah xleh puasa sunat after that.. (tp puasa ganti still wajib tau, eventho x puasa b4 nisfu syaaban). so, ada lagi seminggu utk puasa at least 1 hari =)

ok laa.. kembali pada karipap ni.. ni me wat b4 tragedi guling2 yg mencederakan mata tu.. huhu.. my laling dh bising2 sbb me lama x wat karipap feveret dia ni. mmg hantu sardin betol budak sorg ni.. karipap wajib inti sardin ye. me pulak, karipap nk inti kari ayam sokmo. kalau karipap sardin ni, me mkn jugak la sebijik dua. tp sejak kawin, mmg karipap inti sardin je yg me wat. ye laa, tujuan utama wat kuih kat umah ni pun nk kasi my laling makan. hehe..

me cnp resepi dr n3 dulu2 je laa.. pemalas nk menaip. nk marathon BW yg tertangguh since selasa..


Karipap Inti Kentang dan Sardin
by: tun_telani

Bahan2 (dlm 35 biji)

Utk doh:
  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
  • 1/2 cawan minyak (panaskan)
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam
Untuk inti:
  • 1 tin sederhana sardin
  • 2 biji kentang besar- dadu
  • 1 labu bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
  • 1/2 inci halia- ketuk
  • 2 sudu besar cili giling
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 biji limau nipis
Cara2:

Untuk doh:


panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan. (cara gaul dgn minyak panas ini adalah utk dapatkan kulit yg rapuh)

Untuk inti:
  • tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik bau
  • masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
  • masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
  • masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk). sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
  • bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah kering. tutup api dn perah limau nipis..
  • bila inti dh sejuk, blh la buat karipap =)

ni gambar curi dr n3 lama me kt sini, yg baru lupa nk amik gmbr inti dia.. hihi

wat byk2, blh frozen.. nnti senang bila nk makan..

ni tips utk frozen kan karipap atau kuih2 lain..

  • susun kuih atas dulang yg di lapis plastik. biar ada jarak antara kuih supaya x melekat.
  • masukkan dlm freezer smp keras (dlm setengah jam)
  • pastu boleh la di alih dlm bekas atau plastik. biasa me letak 10-12 bj setiap plastik.

17 comments:

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

kuih ni memang fav kak ct sekluarga. lama juga dah tak buat karipap. Selalunya kalau inti sardin ni memang jarang nak laku kat rumah. Tapi aklau inti keledek + kentang gerenti tak cukup punya.. hihi

Rajinnya mengelim, ada balance tak nak sikittt.. hihi

Deliah's Deli said... [Reply]

lama x mkn karipap bt sendiri, yg x kuasa tu menguli n mencanai. meh sini 2,3 bungkus, bt stok bln ramadhan nanti. :))))

mama tims said... [Reply]

tun...waaa..sedapnya...dah terliur,pose lak tu....

Ezadlieza said... [Reply]

Tun..akak nak karipap juga...eeee akak suker karipap tau...hantu karipap...

Mas said... [Reply]

kak mas suka karipap..
sedapnya tengok...
lama betoi kak mas tak buat....
asyik beli jerk...he...he..

cik cek said... [Reply]

Tekejut gak kak cek tadi...dok sakit mata masih sempat ke buat karipap...rupanya karipap tertunda...he he...pekabi tun hari ni...hope tambah sihat....

He he...husband kak cek pun kalau karipap inti sardin dia mkn...kalau inti lain...memanglah tak gemonya dia...

Deliah's Deli said... [Reply]

oppsss,smg cepat sembuh ya tun. :)

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!! akak nak beli epok2 5 hinggit! malas betul skrg ni nak buat epok2 tapi nakkkkkkk sgt makan, bilalah nak rajin niii bila???? bilaa???? malas nak kelim malas nak buat inti cubalah sume2 dah ada depan mata akak rajin hihihi...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah ada karipap ler kat cnie... sedapnya nie... anak2 akak mmg suka makan karipap... wah akak nak seketul dua.. ada lg x nie? :)

nuwairani ismail said... [Reply]

assalamualaikum kak tun...hah....kalau dh buat frozen tu, konfem ada lagi dlm fridge kan? leh la pos laju ke cni sikit. heheh

Nieza said... [Reply]

sedapnya karipap..lama tak buat kena angin rajin baru leh buat ni..hehe

Juwita Jamaludin said... [Reply]

sedapnya karipap tun.. lama tak buat inti sardin... nampak ranggup sangat

Ida,Japan said... [Reply]

slm tun...moga cepat sembuh, hari tu tk sempat k'ida singgah....wahh,sedapnyer karipap
baru2 ni k'ida pun ada buat...slender akak wt karipap ni, lambat nk siap, buat 1/2 kg tepung, dlm 2 hari dh habis..maklum la tun 6 org mkn,..tk sempat nk kasi frozen pun

tun_telani said... [Reply]

kak CT: inti keledek? family tun mmg x makan.. hihi.. kalau kt kemaman wajib wat inti kari aya. bila blk segamat belah husban mmg tun wajib wat inti sardin. hehe..

kak del: dulu tun uli tangan, skrg guna mixer mata cangkuk. senang!

mama tims: tun pun puasa. hihi..

kak lieza: meh laa.. tun wat frozen byk2 ni.. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak mas: haa.. apa kata kita tukar. kak mas hntr donut, nnti tun balas ngan karipap.

kak cek: hihi.. baru nk stat masuk dapur nii.. blh laa hasben akak geng ngan hasben tun. hihi

kak ika: haha.. xleh tolong aa kalau dh ada virus M tu.. hihi

kak diana: meh laa.. ada lg dlm fridge tuu. hihi

tun_telani said... [Reply]

nani: haha.. apa kata nani dtg umah akak? blh mkn panas2 =)

kak nieza: tu laa.. mmg kene angin rajin br wat ni. ni dh bape bulan x ber-karipap.

kak juwita: mmg resepi ni jd rangup kulit dia kak =)

kak ida: hihi.. kalau kat kg mmg x sempat nk frozen kak. kat sini duk 2 org je, kalau habiskn mmg gemok laa kiteorg ;p

Farah said... [Reply]

Salam..
Nie pon dah try gak..
Doh yg sgt superb..
Ty..