Tuesday, June 5, 2012

Cok Bantal & Sambal Bilis


Assalamualaikummmm~~~~

Morning ^^ arini n3 cepat2 sbb pasni nk marathon siapkan slides utk viva. arini nk kene email ke supervisor utk di check. pastu kene start baca buku rujukan Chemistry, nk kene wat slides n lecture notes utk next week. kuliah 2 jam, xtau laa bape byk slides perlu buat. 

nway, ckp nk wat n3 cepat2, tp sibuk nk bercerita pulak. hihi... dh lama tun x buat cok bantal nii. last buat time duk miri tahun lepas. dh lebih setahun dh buat, tp masih teringat2 sedap dia.. so, wiken aritu, alang2 ada lebih sambal ikan bilis nasi lemak, tun pun rajinkan diri utk menguli. buat utk breakfast, kejap je siap sbb xperlu proff lama :)

ni saje2 wat mcm2 bentuk.. mcm dgn gula mcm donat ^^

resepi ni dulu2 tun godek2 umah kak hana.. suka tgk cok bantal kak hana.. tembam2 gitew :D

Cok Bantal & Sambal Bilis
Resepi: MommaMia@myr
Sumber: Kak hana, tun telani

Cok bantal:
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Sambal Ikan Bilis
  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)<- tungoreng garing dulu
  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam) <- tun x letak
  •  Garam dan Gula secukupnya



Cara2:

Cok Bantal
  • Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
  • Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh. Uli sampai sebati dan licin.
  • Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
  • Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka (kite potong bentuk bantal peluk =P) <- tun pung!
  • Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan dan nampak garing.
Sambal Ikan Bilis
  • Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.
  • Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.
  • Tambahkan air asam, gula dan garam. (me tambah sikit kicap dan sos)
  • Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)

17 comments:

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Salam, Tun.. Errr... cok bantal ni sama ke ngan cakue???

Akak dah terasa2 kat tekak ni, Tun...

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..
aah lah Tun mcm cakoi nmpk
Aduh cicah ngan sambal tumis lagi ..perghh lapar nie :P

tun_telani said... [Reply]

@Sari Yusa Ibrahim Salam kak sari, cakoi lagi berongga.. texture dia mcm donat sket, so bila mkn ngan sambal bilis tu rasa ala2 burger malaysia :)

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun, aduiii cok bantal lagi ke sedap nya sebab cicah sambal mesti tak cukup sebantal tu rasanya akak kalau panas2 kan..

Rohah said... [Reply]

salam Tun, sama ngan cakoi ye..enak tu Tun di hadap ngan air teh kala petang menerpa...

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...wah best ni...skali pndang mcm cakoi pon yer jugak ekk...xpe kne cuba ni nk tau cmne rasenye tu...nmpk myelerakan bile dicicah ngn sambal bilis tu...

rostina76 said... [Reply]

salam tun......bestnyeeee resepi cok bantal ni (nama pun unik)ala2 kuih cakoi kan? nak try gak le. tq

HALAMANKU said... [Reply]

Salam wah akak nampak sedap erma tak pernah wat neh..masuk list dulu hu huhu panjang sudah list tu mana satu nak watpun tak tau..akak join sini dulu he he he

FnF Simple Life said... [Reply]

fav akak nih...kt kampung mak akak selalu buat utk breakfast...cicah kari ikan...

rahel said... [Reply]

Wah..ada cok bantal kat sini..tak pernah buat lagi walaupun dah lama simpan resepinya..menyelerakan..

hana said... [Reply]

sbb tuannya tembam! hahahaha.... dah lama akak tak buat tun.. mcm nak jugak jer..

Zaliedana said... [Reply]

tUN,COK BANTAL,CAKOI,PAK TONGKO,nmpak lbh kurang sama kan..KAK ct pon xtau pe beza,ke saama jer,cuma panggilan jer lain eks..Sedp tuh klo cicah ngan sambal bilis,kak ct pon klo sambal bilis suka goreng dlu,klo xgoreng rsa cam xleh telan jer,huhu..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Tun, kesukaan akak ni...tp cok bantal first time dengar. Yang selalu org cicah dgn srikaya tu...cakoi..lebih kurang cmtu eh? alahai akak ko ni sengal skit bab2 ni...

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya, naknya dgn sambal tumis ikan bilis, mmg byk makan hehe

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

As'Kum Tun cayangg muahzz muahzz waduhh datang dah lewat cok bantal tu waduhhh tak jadi nak cari bantal laa.. dok kecurkan cok bantal Tun tu hehhee

dZana said... [Reply]

mcm cakui ke tun.. yg penting sambal tu.. akk tak de cok bantal ada cekodok pun ok kalau ada sambal..

quinnie said... [Reply]

kita suka kuih ni..tapi tak pernah buat sendiri..hahahha...