Monday, September 12, 2011

Eggless Chocolate Cake.


Assalamualaikumm~~~

monday! my laling stat kerja after 2 weeks of raya holiday. sunyi pulak rasa pagi ni duk sorg2 kt umah. arini alhamdulillah, dh ada air kat umah. apa ntah problem pam kt bawah tu, semalam seharian air x de. seksa betol nk masak memasak kalau xde air nih. air tangki pun bertahan kejap je. 

arini tayang gambo yg diperam lagi.. hihi.. wat kek ni utk anak2 murid mama me yg dtg beraya kt umah last week.  wat 2 bijik, satu bg kat mak sedara me (biasa me bg kek pagi raya kat dia, tp sbb tahun ni raya umah in-laws, bg kek post-raya. mmg resepi ni me sgt2 suka! kejadian dia insyaAllah sgt moist dan sedap (kecuali if overbake laa). mmg selalu mdapat pujian melambung. hihi.. tq kpd penyumbang resepi (xsure mana dpt resepi asal sbb dulu2 me amik kt mesra.net (xde link), pastu jumpa gak kt myresepi, me kasi link myresepi je laa).. 

Eggless Chocolate Cake
resepi asal: aludra@myr
olahan: tun_telani

Bahan2 utk 1 loyang kecik:

Bahan A
  • 1 cawan / 120 gram tepung gandum
  • 1 cawan / 180gram gula halus
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 1/3 cawan / 80ml minyak sayuran atau minyak masak
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 cawan air sejuk

Cara2:

  • Ayak Bahan A, dan masukkan dalam mixing bowl. Gaul sebati.
  • Campurkan bahan B, dan masukkan dalam bahan A. Gaul sebati
  • Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
  • Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek <-- oven me amik masa sampai 40 minit baru masak betul
  • Boleh dihias dengan topping pilihan =)
ps: seelok2nya tapis dulu sebelum masuk loyang sbb kadang2 tepung dia ada sikit yg berketul2 kt bawah.

11 comments:

Naz said... [Reply]

Tun..biar betul samapi 2 kg naik..hehehe.. Jom..jom..ikut akak gi jogging tiap2 pagi..hehehe..

Ishh tun, kalau kek cam ni tiap2 hari raya..makaiiii..Takut gak akak nk naik atas wt scale tu..hehehe..Bila lagi nak balik sini tun?

tun_telani said... [Reply]

kak naz: uuuu uuuu.. betollll~~ sob sob.. xnk mkn nasi dh nii.. nk kene mkn oat je. hoho

Mas said... [Reply]

lama dah kak mas tak buat kek coklat...
sedapnya tengok....

quinnie said... [Reply]

tun kita pun penah cuba kek aludra ni..memang sedap...raya cadangnya nak buat berbagai2 kek..last2 buat satu je...hahhaha..lepas tu hari sabtu hari tu...kek terkejut nama dia....tengah sebok org bertandang kita duk bancuh buat kek..senang buat kek eggless ni sebab bancuh cam buat cekodok je...hehehhe

Kak Sam said... [Reply]

air sejuk peti ais atau air paip erk?

Nazrah said... [Reply]

raya ni pun kita buat choc moist jer..senang nak buat dan tapau....

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,rcp nih nak sama cam rcp kak dayang nyer gak,yg tuh dah prnh wat,nanti nk try yg nih lak la..nmpak moist n sedap la tun oi..
Pstt kak sam,air sejuk peti ais..

Fiza Nordin said... [Reply]

wahh kat sini ade kek ceklat...syedapnye! nak tukar dgn ketam tapi tun elegik pulak hihiii

tun_telani said... [Reply]

kak mas: tu laa, perasan jugak dh lama kak mas x tunjuk kek. hihi

kak Q: haha.. ada kek terkejut ek? tu laa, senang sgt wat kek nih, sedap pulak tu. tun mmg xwat dh resepi lain. hihi

kak sam: tun guna air paip straight dr filter =)

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: raya mmg buat kek coklat biasanya. budak2 suka mkn =)

kak CT: tu laa.. lebih kurang je resepi dia. tp tun dh bertahun guna resepi ni, mmg susah dh nk tukar =)

kak fiza: ketam2 jgn sebut tauu.. sedih je rasanyer.. huhu

nuwairani ismail said... [Reply]

dah lama tak membaking ni...ntah bila la ada mood nak baking kek...