Wednesday, August 10, 2011

Angel Hair Goreng Pedas Berempah


Assalamualaikum...

uwaa.. gambar kite blur... tensi! tensi!! xtau laaa nape.. nk kate salah setting, mmg biasa guna auto je.. huhuhu... amik 4 keping, empat2 x sharp! huh! majuk ngan kamera tu kejap.. tp bila pk2 maybe sbb amik cepat2 kot. ye laa, dekat2 nk buka puasa tu hidang2, pastu baru amik gambar.. nk kejar2 duduk kt meja nunggu buka pose lagi kan..

..... update: eh, lepas post tgk xde laa blur sgt gambo tu.. kui kui..


nway, ni wat sekali ngan sagu santan gula melaka tu.. patutnye nk letak n3 semlm, tp dh xde tenet kan, marathon la semua sekali arini.. tgk resepi tu, ada cajun kan.. so dh blh agak sape tuan resepi dia kn. hihi... mmg femes resepi ni, ramai dh wat. tun je yg lambat. tunggu bulan puasa dulu baru laa teringin nk mkn mcm2 kan =)

k, cnp cepat2. nk wat keje sekolah nih.

Angel Hair Goreng Pedas Berempah
Resepi: kak nor

Bahan:
  • 200 gm angel hair
  • 150gm daging kisar - tun guna chicken ball, sosej, dan crab stick
  • 3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
  • 1 labu bawang besar *
  • 1 biji tomato (besar) * (*dipotong dadu)
  • 1/3 biji capsicum merah *
  • 1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong panjang)
  • 1/2 batang lobak merah ~ disagat kasar
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar ~ kurangkan jika tak nak pedas sgt - tun guna cili giling
  • 1/2 sudu besar cajun
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 1/2 cawan air rebusan makaroni
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
  • garam
  • sedikit gula
  • daun sup ~ dihiris
  • minyak


Cara:
  • Rebus angel hair sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 1/2 cawan air rebusan)
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. tun tumis kan juga cili giling
  • Masukkan daging kisar dan masak hingga bertukar warna putih.
  • Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
  • Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
  • Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
  • Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
  • Masukkan angel hair dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan masakan yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka pasta yg kering)
  • Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
  • Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

24 comments:

chikadakbiru said... [Reply]

tuh tun...kena pakai spek kot...
akak tgk tak blur pun...cantik ajee..hihi akak tak merasa lagi angel hair nih..bulan pose susah nak buat..kat umah jenis perut nasikk... :))

Gee® said... [Reply]

sedap nmpk...sesekali menu tanpa nasi ok gak kan...

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Ting tong!!! Anybody home??? Takde ek?

Okey, kita nak sambar angel hair tuh!!! :D

tun_telani said... [Reply]

kak CB: haha.. tu laa pasal. kt dlm folder nmpk blur je.. ni sbb size kecik kot xnmpk blur dia. hehe.. kat umah tun, time berbuka xpe mkn apa2 pun. sahur tu yg semua org cari nasik.

kak gee: tun buka puasa mkn je semua kak.. dh lapar kn. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

tun..... yg ni mmg best... syedappp!!

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! waaahhhh! pedas2 tu lah kesukaaan akak :D tak pernah pun buat spaghetthi di kacukkan biasanyer pepperonchino jerr :D

Ezadlieza said... [Reply]

tak blur ler gambo ni... ok dah tu..masih buat akak terliur nihaaaa...pssttt kat umah tu tun berebut2 kerusi dgn asben nak berbuka yer...hehehe...tun kat situ waktu berbuka lg awal kan..akak kan bila dah buka akak akan call mak akak mengatakan akak dah kenyang.. hehehe.. suka sakat mak dan abah akak...

Ummi said... [Reply]

Salam Tun, eeemm nampak menyelerakan...makanan barat kita jadikan selera ala-ala melayu kan..baru lakuuu...hehe

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

ada cajun lagi ya Tun, best nih!

cik cek said... [Reply]

Tun...sedapnya...meh2 tuko ngan kuih tako....:)

Sofea said... [Reply]

lama dh nak buat resepi ni..tapi bila p supermarket lupa nak angelhair..:(

Naz said... [Reply]

Tun, kak naz tgh cadang2 nak buat menu ni tp tak tau bila.. Syok lak tgk dapur kawan2 semua menerai resepi ni.. Kalau buat, akak nak buat pedas2 sangat khas utk akak..hehehehe

K.Nor said... [Reply]

k.nor baru plan nak buat versi makaroni.. hehe

nuwairani ismail said... [Reply]

spageti ada lagi...tp tak tahu la bila nk buat ni...

cikmanggis said... [Reply]

eh ok je gambar ni Tun..anak anak cm memang suka menu seperti ini.Cepat dimasak sedap dimakan.

Deliah's Deli said... [Reply]

terasa lama x singgah sini...bnyk plak entry yg tertinggal..berkenan dgn sagu santan bwh tu...nmpak sedap n cantik! :)

quinnie said... [Reply]

selamat berbuka tun..hehehe..bw jap sementara nunggu azan...kita tak pernah makan angle hair ni..tah bila la dpt merasa...huhuhu...puding sagu kat bawah tu makan sejuk2 memang best...cantik kaler dia..merah..i like...heheheh

tun_telani said... [Reply]

love: haip.. xsempat nk gi nengok sape, nmpk berdesup je kuar sambil bawa pinggan angel hair.. hehe

kak madihaa: best2! ^^

kak ika: hah?? mende? pinochio? huhu.. xpenah ku dgr pepperonchino itew.. gugel jap.. hehe

kak lieza: ish ish ish... sian mak abah akak.. tgh2 lapo nunggu azan anak tepong ckp dh kenyang.. huhu.. tun masa kt nz dulu lagi laa, awal 5 jam.. org duk2 lapo2 tghari tun teon ckp tgh makan.. kui kui ;p

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: betol2... kalau spagetti biasa pun tun tumis lada. hihi

kak sari: haha.. cajun x habis lagiii~

cik cek: wahh.. bestnyer kuih tako ^^

kak pia: haaa.. len kali kene letak dlm groceries list ;)

tun_telani said... [Reply]

kak naz: haha.. sian kt anak2 akak.. akak hiris cili padi letak byk2.. hihi

kak nor: wah! best2!! tun blom try yg macaroni tu.

nani: apa kata nani wat utk iftar esok.. asyik mkn nasi je kan.

tun_telani said... [Reply]

kak CM: tu laa.. masa view tu nmpk blur2 sket.. dh post ni dia kecik sket, dh x blur dah.. hihi

kak del: sagu santan gula melaka yg tun sgt suka makan.. try lah =)

quinnie: tun dh lepas terawikh dah nii.. hihi

HaSue said... [Reply]

Tun..akak tertinggal ketapi laa..napenya xde tenet tun?
nanti laa akak bace ke entri previous lak..tenet akak ni kalo x ok mmg malas aje nak mengrefresh umah org..tp akak hargai tun rajin singgah dapo akak wpun akak x nyempat singgah pun kdg2 tu..jgn mrh yer tun.hee..~
angel hair?napa x guna spagethi tun?bukan peberet ke?ke akak ketinggalan lg part tu?dah beralih arah ek?hehe..atau saje2 tukar selera.hihi

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

tun.. yg nie akak belum perna lg buat... nmpk sedap... n pic tu ok jer tun... cantik!

tun_telani said... [Reply]

kak sue: hhahahaha.. dah agak dah akak kuar spagetti vs angel hair tuh.. kui kui.. ada org kasi angel hair tu kak sue, kalau x mmg kompom dh jadi spagetti goreng pedas berempah..hihi

kak diana: haaa.. yg ni kene masuk list akak nih =)