Wednesday, August 10, 2011

Sagu Santan Gula Melaka



Assalamaulaikummmm~~~~~~~

bestnyer ada intenet!! dr isnin malam intenet down, mmg mati kutu dibuatnyer.. nk buat keje sekolah pun xde mood (kalau ada intenet sibuk tgk blog pulak,, haish,, sila rajin2kan diri ye.. ckp kt diri sendiri).. nway, makan sagu lagii... saya suka sagu! ^^ hihi.. kan sagu nk wat bronok yg terlembik tu ada lebih, pastu dgn dukacita, tun pun simpan laa dlm peti.. lepas overnight, dia jadi pejal! weeee~~~ kan kalau letak dlm peti air dia tersejat.. huhu.. hepi! hepi!! lain kali kalau sagu terlembik lagi, simpan je dlm fridge semalaman tanpa cover, iA dia akan jd pejal. kalau lama sgt nnti jd keras ye.

actually kan, tun nk wat lompat tikam sagu, tp aritu x save pulak resepi dia. dh xde intenet kan, buat je la sagu santan gula melaka nih. senang nk ingat resepi ni sagu + santan +gula melaka. hihi..


sedap!! rasa pejal2 sagu, combine ngan manis gula melaka, dan lemak2 masin santan.. fuhh.... mmg xleh wat banyak2, nnti gemok!


biasa main campak2 je nih.. pandai2 laa bajet byk mana air gula dan santan yg diinginkan. ada org suka makan manis2, ada org suka kurang manis.. bajet sendiri la ye..

Sagu Santan Gula Melaka
Sumber: tun_telani

Bahan2

  • 1/2 c sagu
  • 1 1/2 c air
  • 2 sb gula
  • Gula Melaka
  • Santan pekat (tun guna yg dlm kotak)
  • Garam
  • Sedikit tepung jagung - jika suka santan jd pekat

Cara2

  • Masak sagu dengan air sampai agak pekat. Masukkan ke dalam loyang dan kukus 20 minit. Sejukkan.
  • Masak gula melaka bersama sedikit air sampai gula larut. boleh masukkan daun pandan jika suka. Sejukkan,
  • Santan dipanaskan dgn sedikit air dan garam. Masak dgn api perlahan sambil dikacau. Masak sehingga santan berwap dan ada buih2 kecil. Boleh dimasukkan sedikit tepung jagung yg dibancuh dgn air jika suka santan tu nampak pekat. Sejukkan.

Cara hidang

  • Scoopkan sagu tadi kedalam mangkuk.
  • Curahkan gula melaka dan santan.
  • Sgt sedap di makan sejuk ^^

16 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! ada lagi tak sagu tuuu? kasi ke akak nak buat cemil2 lepas buka hihihi sedappp tu akak mmg pantang nmpk menu sagu2 giniii nak2 ada kuah gituuu alahaiiiii mmg best!

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun...lama akak tak makan sagu gula melaka nih...sedapkan :))..cantik aa gambar...menyelerakan tengok!

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

akak suka tgk kejadian dr sagu nie... tp akak belum lg berapa pandai nak telan sagu nie bebetul.. hehehhee.. tp sejak 2 menjak nie mmg suka tgk ramai org asyik tayang sagu kan... cam nak jatuh cinta dah nie ngan sagu... ;)

nuwairani ismail said... [Reply]

saya pon suke dgn sagu mcm ni. lemak2 santan, pastu manis gula melaka.

Sofea said... [Reply]

msuk list dulu..nak buat x ramai kat rumah ni..tunggu anak2 balik dr hostel baru meriah. Tq Tun :)

Mas said... [Reply]

kak mas nak buat juga nnti..
sedappnya tengokk...

Ida,Japan said... [Reply]

menda2 gini mmg sedap masuk tekak ni tun kan....simpan dlm peti dulu, mkn sejuk2....enaknyer

tun_telani said... [Reply]

kak ika: haha.. ada lagi.. nnti nk wat lompat tikam sagu pulak. hehe

kak CB: mmg sedap.. n bila ada kaler merah, mmg biasa gambar jd cantik. hihi

kak diana: wah, ada jugak org xpandai mkn sagu ye.. comel la akak nih. hihi.. nnti belajar makan sagu ye. sedapppp..

nani: betol2. terasa lemak n manis tu yg xleh tahan tu. kene hati2 spy lemak dlm badan x meroket nnti. hehe

tun_telani said... [Reply]

kak pia: tun wat sikit je, sbb mkn 2 org..

kak mas: mmg sedap kak. bila mkn xleh berenti. hehe

kak ida: ha'ah. tun simpan dlm peti, kat2 nk berbuka baru keluarkan.. sedap betol.

Nazrah said... [Reply]

ramainya tayang sagu..kita nongkat dagu jer..sebab tak sempat nak ke dapur..tambah ais best tu...

HaSue said... [Reply]

wohh..internet down yer..ade istilah tenet down gak ke guna sreamyx nih tun?*ayat berlagak tanpa sebab.

apa2pun akak suka gak sagu2 gini..hb akak kdg suke kdg biasa aje kdg2 x berapa..haha..sebab tu kalo nak buat harus tanya dulu..takut kite terlebih sihat mkn sago byk kang..hehe

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: bz ke kak? tun ni duk dumah je rasa mcm buhsan pulak. akak xnk amik tun keje je? kui kui...

kak sue: haha.. xpe2, tun paham laa ayat penuh keciwa org yg selalu masalah tenet.. buleh jugak kdg2 suka kdg2 x ye? hihi

Anonymous said... [Reply]

esok nak buat utk berbuka

anom_misdi said... [Reply]

ada idea...utk esok ptg

tun_telani said... [Reply]

anonymous dan anom_misdi: semoga berjaya buat esok ^^

butique4u said... [Reply]

salam,

ptg2 ni teringin nak wat sagu gula melaka...cari kat kongsi resepi terjumpa ur blog...
boleh la try nanti...
thanks kongsi resepi :)