Tuesday, August 23, 2011

German Cookies


Assalamualaikum~~

hihi.. org lain dh berderet2 list biskut raya, me baru je nk stat. thesis tun tu bukan laa dh hantar satu buku tau. baru je hantar 2 chapter, ada lagi 2 chapter besar dan 1 chapter kecik.. hihi.. ada yg dh ckp congrtaz lak. apa2 pun, terima kasih me ucapkan. skrg ni ada chapter yg dh siap separuh, dan ada yg baru letak points. mudah2kan chapter2 seterusnya pun dpt ditulis dgn pantas. sbb supervisor suruh submit 2 chapter b4 raya, tu yg hepi sbb dh xyah pk buat masa skrg, nnti lepas raya baru kita pk pasal chapter lain. haha...

ok, meh tgk kukis yg pertama me buat. me wat pas blk terawikh mlm td (sini isyak awal, so dlm ko 930 tu dh blh masuk dapur, xde laa lama sgt wat biskut nih). sama lak dgn kak izah ye. ni 1st time me guna potato starch dalam masakan. jakun pulak rasa.. doh sgt lembik dan agak melekit, nk wt bulat2 tu pun kene tekun. me simpan dlm fridge jap supaya mudah nk bentuk. n sebab nama biskut raya kan, kene laa ada manik2.. hihi... wat 2 adunan, satu yg asal, satu lagi tun tambah choc paste (sy cintakan coklat! hihi). mmg bila makan tu tergezut. haha.. mcm gula2 kapas, mencair dlm mulut! bagi yg suka kan texture tart, maybe akak suka mkn nih. kan tat pun style cair2 penuh mulut bila makan. tun sebijik dua buleh la, pastu xleh gi dah.. me jenis yg makan biskut crunchy2 krup krap krup krap.. huhu..


apa2 pun, terima kasih pada penyumbang resepi. harap2 adik2 tun suka biskut nih.

GERMAN COOKIES
source : Rima
copied: kak Nor

Ingredients
125g butter - high quality
40g icing sugar (sieved)
125g potato starch
80g superfine flour (I used Plain Flour)

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.
** for chocolate flavour, tun added half teaspoon of choc paste.

15 comments:

Nazrah said... [Reply]

Salam Tun..dah start mengukis yer...akak pun teringin nak buat..tapi asyik terlupa nak beli tepung kentang tu...

Mas said... [Reply]

jelesss2..
sana sini biskut jermen..
kak mas lepas raya baru buat..he3

Ezadlieza said... [Reply]

Yeszzzzaaa dah ada kukis german dah kat umah tun....akak hari tu nak buat tp takjum pa pula tepung superfine...

Fiza Nordin said... [Reply]

tun,klu adik tak suke, bagi kat akak ye hehehee ramai juga yang dah try cookies ni...rase2 pun mcm nak cuba jugak :D

chikadakbiru said... [Reply]

wah tun..berseri di siang hari..comey aa chiap ade bintang bekerdipan...kekek

izahdaut said... [Reply]

hehe sama la tun, akak pun kureng jugak sekut neh. hehe..mencair sungguh dimulut kn

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun

comel aje cookies tu...senang masuk mulut ni...nak2 mcm mulut kak nur!Hehe...hari ini masak apa Tun??

Ummi said... [Reply]

Waaaaaaaahh sume dah wat German Cookies ni eh..bila la akak nak wat, masuk dapur sana nak buat, masuk dapur sini nak buat..lama2 x terbuat...hahaha...sadiss kan.. :((

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: tu la, tepung kentang tu kalau x gi bakery mmg x jumpa. tun siap kuar g bakery semata2 sbb nk wat nih. hehe

kak mas: haha.. lepas raya br nk wat? tu sbb panjang sgt list laa tu kan ;p

kak lieza: tun guna plain flour je kak..

tun_telani said... [Reply]

kak fiza: hehe.. takut hancur lebur je sblm smp kat akak nnti. mmg lembut biskut nih.

kak CB: hihi.. biasa laa, sekut raya kalu x meriah nnti bdk2 ckp xnmpk cam sekut raya =)

kak izah: tu laa. xsempat nk gigit dh dissolve ;p

tun_telani said... [Reply]

kak nur: hari ni nk abih kan ayam dlm peti =)

kak ummi: haha.. akak ni pun sure list biskut raya panjangggg smp x terbuat kan ;)

Nurul said... [Reply]

tun,
K nurul pun ader buat biskut nih... anak k Nurul suka, kira oklah tu.. mamanya jer yang kurang ckit.. samalah kita :)

mood@yemen said... [Reply]

nanti kukis tu bowok balik ke .... kat sini apih, aja, nisah, dbah sibuk wak kukis gok, cuma kari je dipaksa study olih pengarah pealajaran teganu .... dokleh raya sebab nok periksa lepas raya ... jangan lupa bayar zakat kat bintulu sebelum balik ....

Deliah's Deli said... [Reply]

guten tag! leckere kekse..kena ckp german la klu mkn biskut ni. :))

nuwairani ismail said... [Reply]

agaknya nani letak lebih tepung kot masa buat cookies ni...nani buat rasa krup krap pulak...hihih...tapi muak sikit la kalau makan byk2...rasa lemak2 harum bau butter gitu.