Tuesday, August 16, 2011

Kerabu Bendi

Assalamualaikummm.........

beberapa hari blog ni sunyi sepi.. huhu.. ada majlis berbuka dua hari berturut2, jd x masak utk iftar la.. sahur msk telur masak kicap je. hihi.. bkn selera sgt nk mkn time sahur, tp sahur jugak laa, sbb nabi ckp apa yg bezakan puasa kita dan puasa yahudi ialah sahur.. 


عَنْ عَمْرِو بْنِ الْعَاصِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ فَصْلَ مَا بَيْنَ صِيَامِنَا وَصِيَامِ أَهْلِ الْكِتَابِ أَكْلَةُ السُّحُورِ
Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur
(Hadis riwayat An-Nasaie.)

sumber: iluvislam 


semalam berbuka ngan roti jala, tp sbb dh byk kali letak resepi roti jala kt blog ni, maleh pulak nk amik gambo.. pastu, rasa mcm nk mkn sayur pulak.. n sebagai pencinta bendi yg tegar, me mmg selalu beli bendi dgn byknyer.. xtau nk masak camner utk padankan dgn roti jala, so me wat kerabu laa, blh meratah ^^ google tenet, xde pun org yg dh letak resepi kerabu bendi nih, jd me pun sesuka hati laa mengerjakan dia. muahahaha... tp mmg sedap rupanyer bendi ni dibuat kerabu.. me ratah ni je time buka puasa, sampai roti jala mkn 2 bj je. hihi... kalau rasa nk berdiet buleh wat sokmo nih..

me share resepi utk pencinta2 bendi tegar mcm kiteorg ni ye =)

Kerabu Bendi
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
  • 15 bj bendi
  • 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus
  • 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 btg serai- hiris halus
  • 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
  • 1 sudu kecil gula

Cara2:
  • didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
  • Gaulkan dgn semua bahan.
  • Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..




13 comments:

Ummi said... [Reply]

Tun, akak x biasa lg makan kerabu bendi tauu, ni baru tau...sedap eks..kena la cuba kan..kan..jawapannya kan..hehe

Cheq Sue said... [Reply]

buleh try jugak ni...cheq sue ni nak kata tegar idok le...tapi dah rasa macam tergoda2 aje

quinnie said... [Reply]

wah tun 1 time tengok org buat kerabu guna bendi nih..kita suka bendi..rangup2 jek..sedapnya....:)

chikadakbiru said... [Reply]

phewit...akak pun tak pernah makan kerabu bendi..kalau rebus aje..cicah dgn sambal belacan aje..heheh harus cuba nih

nOOrsha said... [Reply]

sedapnye bendi..akak suke tasu..bubuh dlm asam pedas best sgt... goreng pun sodapp.. lame x masak bendi..heheh..hampir terlupe.. aduhh.. nk gi kedai gak le cari bendi ^^

Nazrah said... [Reply]

waa..tak pernah plak jumpa kerabu bendi...

ijayuji said... [Reply]

salam tun!!! buat apa tuuuuuu akak dtg niiii hihihi... bendi akak suke, specis sayur akak suke kecuali peria mmg tak suke :D sedaplahhhhhhh!!! akak mmg antu sayur lah! masak lah apa2 cara pun mmg suke! Kalau tun buat party sayur pun akak datang kikiki...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

tun.. akak pun suka yg amat dengan bendi.. masak kari atau asam pedas.. sengaja letak bendi lebih2 so tak payah masak sayur lain dah.. puas mkn bendi jer.. hehehe..

re: rasanya betul kot cendawan shitake ni.. bau dia mmg kuat kan? tp masa akak masak pot chicken rice tu masih boleh diterima cendawan dlm nasi tu.. sedapp.. akak rasa cendawan tu mmg kurang sesuai digandingkan dgn resepi ayam mayonis tu.. dia dah bercampur2 rasa dengan bahan2 tu dah jd lain mcm lak rasa bila tergigit cendawan tu.. tp kalau mkn ayamnya saja ok.. sedap jer.. hehe..

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: hehe.. tun pun 1st time mkn nih.. dh terasa mcm nk kerabukan bendi nih, sedap pulak.

cheq sue: haaa.. goda dia... goda dia.. hihi

kak Q: mmg sedap bendi mkn rangup2.. kalau rebus smp lembik tu, mmg kurang sket.

kak CB: haa.. rebus n cicah sambal belacan tu pun tun suka makan. fuhh.. dh terbayang2 dah nii... sedapnyer..

tun_telani said... [Reply]

kak sha: asam pedas mmg wajib laa ada bendi.. kadang2 mkn bendi lg byk dr mkn lauk asam pedas tu. hihi

kak nazrah: hihi... dh nama peminat tegar bendi kan,semua pun dh guna bendi ;p

kak ika: hahaha... nnti akak dtg tun hidang sayur2 je laa deh.. senang.. patut aa kurus je.. tun pun nk lebihkn makan sayur2 pasni.

kak madihaa: owh.. patut laa... shitake mmg rasa kuat. biasa letak dlm resepi yg mmg xde perasa kuat yg lain, baru sesuai.. dh campur rasa jd pening nnti.. hehe...
wahh.. masak kari pun letak bendi ke? pasni tun nk letak jugak lah =)

anymz said... [Reply]

akak memang suka sayur bendi.
kadang2 akak celur mcm tu aje.cicah tempoyak atau sambal.kdg2 tu buat asam rebus..
sedap kan?

nuwairani ismail said... [Reply]

sayur bendi cicah sambal belacan memang sedappppppp! kerabu tak penah try lagi...macam best!

Citarasa Rinduan said... [Reply]

salam ramadhan tun..
aduh!!
rindunya dgn entry tun.. rindunya dgn hasil makanan dr air tgn tun..
tapi tulahkan..
kak Ayu sibuk sangat2..
kalau singgah sini tak tinggal jejak.. jgn terasa ya dik...