Friday, August 12, 2011

Menu Buka Puasa: Roti John



Assalamualaikumm~~~

arini lambat sket meletak n3, dr pagi duk kehulu ke hilir dlm bandar settlekan keje.. kagum x? skrg dh pandai drive sendiri ke merata tempat dlm bintulu nih.. ye laa, dah 4 bulan lebih pindah sini kan..  nway, mesti ada yg pelik nape roti john me tu x tertutup.. malu nk citer, ekceli roti tu atas dia terhangus sket.. muahahha... tu yg roti john me tu duk ternganga je.. kui kui.. me suka letak kobis sbb bila mkn ada rangup2 gitu. sedap! 

xnk ckp byk2 sbb nk gi BW pastu tgk keje sekolah jap. iftar arini xyah masak sbb my laling ada jemputan ke IKM sebelah nih, so me dgn x malunyer akan tag along.. bukan ape, sian kt kawan me kt sini, dia sorg je pegawai melayu pompuan, kene laa teman dia.. betol x? kalau ikutkan me ni, me lg suka masak sendiri, jenis yg suka makan kt umah. lagi2 duk sarawak ni, kdg2 makanan yg di order x kene ngan selera.

eh, dh tercakap byk dah. hihi.. 2 hari lepas kan my laling ni tiba2 duk sebut dh lama x makan roti.. so sbb me ni wife yg baik, semalam me pun kerah laa tenaga BM me uli roti.. doh tu separuh wat roti john ni, separuh lg wat roti ngan coklat filling. nnti la tulis n3 roti coklat tu. ni cnp resepi roti john yg sgt2 senang nk wat nih, rasa pun sedap..


Roti John Mudah
Sumber: umie @ myr

Bahan2:
  • 250gm daging cincang - tun cincang isi ayam
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • sedikit garam
  • 3 biji telor
  • sedikit butter
  • 6 keping roti 'finger rolls' (yang pandai buat roti boleh buat sendiri... umi_e tak pandailah...)
  • sos dan mayonis (jika suka)
Cara2:

  1. Blend bawang dan bawang putih
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  3. Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  4. Belah dua roti jangan sampai putus
  5. Masukkan telor dalam daging cincang
  6. Pukul sebentar telor+daging
  7. Panaskan butter dlm kuali
  8. Sapukan adunan daging+telor atas roti  - tun letakkan adunan dlm kuali pastu telangkupkan roti atas tu, style org pasar malam masak
  9. Terlangkupkan atas kuali
  10. Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  11. Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  12. Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka

12 comments:

Nurul said... [Reply]

Rajin Tun buat roti john.. K nurul x pernah lagi buat sendiri.... beli jer taunya... heheh... :)
buat sendiri mesti lagi sedapp kan...

Ezadlieza said... [Reply]

tun kat sini roti john size camgitu 2.50 buat sebdiri lg besh kan tun...hahh dah brani drive tu meh ler turun kuching tun...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun..
wah dah boleh bawak keta kat bandar sana yer tun.. seronoknya kan..
wah ada roti john ler kat cnie... sedaapnya.. rajin nya tun buat sndiri.. akak beli jer tun ... meh bg ckit roti john tu tun... nak buat tuk berbuka nnt.. hehehehe

quinnie said... [Reply]

tun pulak dah tayang roti john....ni dlm list kita jugak nih...adesss..lupa lak nak pesan roti kat cousin tadi....huhuhu

nuwairani ismail said... [Reply]

uiks! ini memang betol2 homemade roti john ni...dgn rotinya sekali buat sendiri...best2!

lucu pulak dgr cerita kulit roti hangus ni. nani pernah jugak goreng ikan di rumah kawan. sebelah bahagian ikan tu mcm terkoyak2 sikit sebab kalut2 nk balikkan ikan tp belom garing terus, angkat ikan, letak di bahagian yg cantik di atas. tp terkantoi jugak dgn mak kawan tu sebab dia balikkan semula ikan yg dalam piring. uwaaa! nampak la ketaranya hamba tidak pandai menggoreng ikan!

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!! akak nak roti johnnn!!! sedapnyer lah roti john kat pasar malam :D saboooo lagi setahun balikkk uuuwaaaaaa..lamnyerrrrrrrr mcm beribu tahun jerr setahun tuu :D Selamat berbuka ya tun!

tun_telani said... [Reply]

kak nurul: ni 1st time tun wat ni.. hihi

kak lieza: fuhhh... drive gi kuching tu mmg tahap expert tuu... tunggu beli 4WD dulu baru blh drive turun kuching kot. hehe

kak diana: dekat2 sini xde bazar ramadhan. ada la org jual2 sikit2 kt kg sebelah, tp makanan sarawak ni x berapa kene ngan tekak ni ha.

tun_telani said... [Reply]

kak quinnie: dlm list mmg byk mende.. hihi.. rasa2nya smp raya pun x sempat nk habiskn list nih ;p

nani: hahhaha... akak pun selalu guna tektik tuu.. yg comot2 tu letak kt bawah. kui kui.. kalau kt umah mak mertua lagiiii laaa.. ;p

kak ika: wahh.. lagi setahun! mmg teras lamaa tuu..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply]

hehehehehe...hari tu saya bukak mamam roti john jugak..saya tak reti buat..hubby yg buatkan =0).

Anonymous said... [Reply]

salam...sy pun suka roti john tp cuma buat yg super simple..ni resepi dr shela rusly..ambil sardin buang tulang, masukkan telur tambah daun bawang cincang,bawang besar cincang,garam n sikit aji...kacau/godek2 semua skali boh dlm kuali telangkupkan roti...masa nak serve boh sos n mayonis...hehe simple..cubala.qty ikut sesedap perut haha.

tun_telani said... [Reply]

vivi: wahh.. rajinnyer hubby vivi.. hasben tun ni pandai masak, tp bila ada wife dia, kompom xnk masuk dapur.. bila tun x sihat je baru laa dia keletung keletang kt dapur tuh. hehe

anonymous: wah, roti john guna sardin ye.. xpenah try lagi. tun kalau sardin tu mesti nk tumis cili giling jugak, kalau x mmg x leh nk masuk tekak sgt. nnti try versi sardin pulak, mesti hasben tun suka =)

ain j said... [Reply]

roTi john sini memang tak kena selera..! Wah..rupanya roti john boleh dibuat sendiri..cam simple je..nak mintak zue buat lah...hehe