Wednesday, August 3, 2011

Menu Berbuka Puasa: Nasi Dagang ^^


Assalamualaikum ^^

Alhamdulillah, dh hari ke 3 dlm bulan Ramadhan yg mulia. semoga kita semua diberi kekuatan utk terus istiqamah dlm beribadah kepadaNya. mari berlumba2 tadarus al-Qur'an =) skrg lunch hour blh digunakan utk bertadarus al-Qur'an. masa me still kt uni, bila Ramadhan, kiteorg buat small groups utk tadarus sama2. kalau x sempat nk pergi pun, blh juga mengaji kt library sorg2.

Ok laa.. ni menu Iftar semalam ^^ best buka puasa kt umah =) tp kesian pulak kt my laling buka puasa sorg2 kt sarawak nun.. nnti nx week kita mkn nasi dagang ye.. nasi me still masak style lama, tp gulai tu dgn bahagianya me dh ada rempah gulai cap bunga ros ^^. resepi amik kt myr, tp me ubah sikit2 ikut cara org2 kampung masak ;)

owh, gmbr kurang sharp sket sbb me x bw balik kamera ke kg.


Nasi dagang

Resepi asal: yani@myr dan mamadzie69@myr
Sumber: tun_telani

Bahan2:

  • 3 cawan beras wangi
  • 1 cawan beras pulut
  • 400 ml santan (2 kotak)
  • 3 bj bawang merah- mayang
  • 1 cm halia- mayang halus
  • 1 sk halba
  • Garam
  • Gula - sedikit

Cara2
  • Rendam beras sekurang2nya 4 jam
  • Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
  • 100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pd kukusan, me dlm 40 minit)
  • Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
  • Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit.
  • Siap =)



Gulai Ikan Tongkol
Resepi Asal: minami@myr
Sumber: tun_telani

  • 1 tin santan(400ml)
  • 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, dan 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering- potong, rebus, dan buang biji
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto- tun xletak ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • Sedikit nisan/ gula melaka - tun tambah
  • 1 sudu besar kerisik - tun tambah
  • 1 cm belacan
Cara2:
  • Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak.
  • Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
  • kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan.
  • cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan jika suka.
  • Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,nisan dan kerisik. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol dan asam keping turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
  • Masak sampai kuah agak pekat.

ps: gulai ikan tongkol ini memerlukan masa yg agak lama utk di masak. jd buat persediaan awal =)


16 comments:

Gee® said... [Reply]

best..best..best... yummy!!!

ijayuji said... [Reply]

salam tunnn!!! uuuwaaaaaaaa...akak pestaim masak nasi dagang ni kan terus jatuh cinta sedapppppppp sgttt!!!! tp sekali jer buat memandangkan bhn2 dia adalah ikan tongkol2 payah nak jumpa terpaksa lah pendam hasrat lg pun buatnyer leceh yerr makannyer sekejap jerr abis hihihi... selamat berpuasa n berbuka tun! jgn lupa sahur :D

izahdaut said... [Reply]

tunn.. woohh apa niii dah raya dah ni ..hehe akak kalau kat kampung time raya makan nasi dagang.menu utama nyer.. sedap tuuu... cantik je nasi nyer.. berlemak nampaknya tu

Sofea said... [Reply]

assalamualaikum TUn..nasi fav akak niii..sedapnyer!

Nurul said... [Reply]

Wah, tun... sedapppnya tengok nasi dagang tu.. aduh, time puasa nih sumer sedap2 belaka... :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

uiii... tak aci... blk kg tak ngajak.. lagi tak aci mkn nasi dagang dok pelawe stabuk! hehehe.. sedapnya nasi dagang... terliur dibuatnya.. haishhh... bulan2 puasa ni nampak apa semua sedap kan tun.. tp siyes.. nasi dagang mmg feberet.. lagi2 ngan gulai ikan aye tu.. kalau gulai ayam akak tak suka.. hehe..

suri solehah said... [Reply]

tun mcm2lah dengan nasi daganglah..saja buat akak terliur..huhu..
tun..akak ni asyik malas je nak baca quran..selalu kena perli ngan hubby..novel boleh bsengkang mata baca quran 600 ms pun asyik tuang je...

nuwairani ismail said... [Reply]

sengaja tayang nasik dagang tau! tau la kt cni takde nasik dagang...adeh....

nOOrsha said... [Reply]

tunn!~ ai mish yu...lame x jengah tun sejak tun blik kg arituh....eh, sedap yer nasi dagang.akak pnh makan sekali due je, take sape tau buat.. hihih...tp akak rase akak lg suke nasi kerabu la..sebab nasi dagang ni kan ade pulut kan..akak x suke pulut tu..hihih.cam mengganggu ketenteraman nak mengunyah..ahahah...apepun nampak sedap ler nasi dagang tun ni :)

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Tun, ni nasi dagang versi t'ganu eh sbb nasi dia kaler putih jer.. Akak suka..selalu buat yg cam ni.. Akak tak pernah lagi guna beras nasi dagang yg merah tu..hahaha..teruk kan..Nama jer duduk kat sini.. Nanti tunggu tun balik kelantan lah baru masak guna beras merah tu.. Boleh ajak tun sekali masak bersama ..hehehe.. Eh tun balik kg mana skrg ni??? Jabaw2..sila jawab..

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..

belum raya lg dh tayang nasi dagang nii hehe..bestnyaa..K.yana lg suka nasi dagang beras merah..pe2 pun mmg dh terliur tgk nasi dagang dgn gulai ikan tongkol nii..:=)

tun_telani said... [Reply]

kak gee: mmg sgt sedap ^^

kak ika: waahh.. org siam xmakan ikan tongkol ye? pelik pulak.. terpaksa tunggu blk kg laa br buleh wat nih..

kak izah: hihi.. kt umah tun raya ada rendang ngan nasi himpit. xpenah lg msk nasi dagang utk raya.

kak pia: tun pun suka sgt2 mkn nasi dagang. ni baru pandai wat. hihi

kak nurul: tu laa.. time2 pose ni tgk semua pun nmpk sedap

tun_telani said... [Reply]

kak madihaa: hahaha.. alamak, nk ajak pun xleh dh hbs nii..tun pun xleh terima nasi dagang mkn ngan gulai ayam. rasa mcm pelik je.. huhu mmg best blk kampung.. esok dh nk blk bintulu.. uhuk uhuk

kak suri: huhu... ye ke.. kene beli qur'an dgn tafsir la kak.. sambil2 baca tu blh baca terjemahan.. ala2 baca novel laa =)

nani: hihi.. haa, blh laa wat sendiri. mmg xdpt aa kalau cari kt kedai. hihi

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, selamat berpuasa..sedapnya tengok nasi dagang tu...nak buat malas betul sebab anak2 kurengg sikit...Igt mintak tapau kat Tun jek laaa....ok tak..hehehe. Selamat Berbuka..

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: ada gak org wat nasi dagang xletak beras pulut.. tp tun dh biasa mkn yg ada pulut sket..hehe
sedapnyer nasi kerabuu.. goreng kopok keping byk2 mkn ngn nasi kerabu. fuhh.. mmg besh!

kak naz: bilaa laa nk blk kelantan tu.. huhu... raya kompom dh kt johor thn ni, pastu blk kemaman je la.

kak yana: beras merah tu nasi dagang kelate kak. kt ganu xde.. hihi

kak ummi: hihi.. org kuantan xmkn nasi dagang ek? meh2 mkn kt sini, dekat dh kuantan ngan kemaman nih..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

memang dah lama sgt akak x makan nasi dagang... teringin plak nak merasanya d bulan ramadan nie bila tgk nasi dagang yg tun buat tu.. kena cari nie nasi dagang kat bazar ramadan.. hehehee.. nak buat sndiri masih lg mood bercuti.. huhuuu