Wednesday, August 17, 2011

Kuih Kaswi Gandum dan Salam Nuzul Qur'an


Assalamualaikum...

dh 17 Ramadhan hari ni, terasa sedikit 'kosong' sbb takde program khas atau kuliah yg dpt di attend utk memperingati sejarah besar penurunan Al-Qur'an. browse jugak rancangan2 kt TV terutama Oasis dan TV al-Hijrah, xnmpk pulak mcm ada rancangan yg relevant *kecewa*..  nway, kalau nk info yg lebih pasal nuzul qur'an, blh refer SINI, me pun jumpa sbb google td. 

byk tak kuih kaswi me tuuu... me wat 1 adunan. kaler dia lebih pekat sbb me guna dark brown sugar utk kedua2 portion gula. wat byk sbb nk bw ke surau utk moreh semalam, kumpul pahala lebih sempena nuzul.. tapi kannnn......... me gi surau tu, tgk2 jemaah, alahaiii berapa kerat je yg ada.. *kecewa lagi*. xde pengisisan apa2 pun.. hmm... maybe org x perasan kot arini Nuzul Qur'an. wallahua'lam..  

resepi kaswi ni, spt yg lepas jugak, ceduk kt umah kak izah.. tq akak izah ku cayam!


KUEH KASWI GANDUM
resepi: Chef Hanieliza.fotopages
sumber: kak izah


Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir  * yg ni tun guna gula merah juga
*saya tambah beberapa helai daun pandan


Masakkan semua dan sejukkan


2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]   * letak utk kuih kaswi yg pejal
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam


Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
 
 ps: tun xde sumber kelapa parut kat sini, so guna kelapa kering. campurkan dgn sedikit air atau santan dan panaskan, pastu blh guna mcm kelapa parut biasa (tp of course la kelapa parur fresh lg sedap)

pps: semoga dpt memanfaatkan Ramadhan yg semakin hampir ke penghujungnya.

13 comments:

Nazrah said... [Reply]

bau kelapa dan garam tu yg best...lapar plak ..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
suka ngan kuih nie... tp akak x perna lg buat sndiri.. biasa p beli jer kalu nak makan... sedaaapnya tgk kuih yg tun buat tu.... banyak ker? meh antar ckit kat akak.. :)

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! resepi ni pun dah ada dlm list tunggu ajer lah kelapa parut kalau ada lagi hihihi :D yer yer hari ni nuzul quran, puasa tahun ni pun mcm tak leh khatam jerr quran kena sambung raya lerr mcm nii, tahun lepas pun ngelat jugak urusan dunia ni lah haih!

quinnie said... [Reply]

kita tak buat lagi kuih kaswi bulan puasa nih...tak tau bila nak buat..duk buat kuih2 lain je..heheheh..

pagi tadi kat tv3 ada pengisian pasal nuzul quran nih..memang best tengok mhi hari nih..:)

nuwairani ismail said... [Reply]

kak tun...kite tak pernah lagi buat kuih ni...teringin jugak nk try kuih2 tradisional ni...

izahdaut said... [Reply]

Tun kalau guna dua2 gula merah tak pahit ek? Sedap juga yee.. Uisshh nak try jugak nanti

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: ha'ah.. bau kelapa masa panaskan mmg wat terliur je. kalau ada kelapa fresh lg best nih

kak diana: wah.. xsangka akak blom wat. senang sgt kuih ni kak.. sedap pun sedap

kak ika: nnti dh habis cuti blh marathon. utk cuti awal2 nih, blh kejar lailatul qadar nnti =)

tun_telani said... [Reply]

kak Q: alaaa... tun pagi2 jarang bukak tv.. rugi pulak rasanyer.. nnti dh stat 10 hari terakhir nk tgk mhi kot2 laa ada pengisian pasal lailatul qadar

nani: haaa.. buat, jgn x buat ni nani.. yg susah2 blh wat, yg ni kompom kacang je bg nani nih =)

kak izah: ha'ah.. x pahit la pulak. tun lg suka guna gula merah, rasa sihat sikit.. sikit je laa.. gula jugakkan.. hihi..

Ida,Japan said... [Reply]

k'ida kuih kaswi...tapi adehh ngaper malas nk buat nihhhh..lagipun sini tak dak fresh kelapa la tun

Diana @ bilakukatacinta said... [Reply]

tengok kuih kaswi..teringat kampung halamanku

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply]

kuih kegemaran saya..tapi tak pernah lagi cuba buat kuih ni ..selalu beli=0)

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun,rajinnyer wat kuih wak p surau,alhamdulillah byk pahala tuh..Sedap nmpk kaswi tu..Ala siannyer kat area umah tun xde klpa parut fresh eks..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

akak suka kelapa lebih, manis2 masin.. sedapppppp!!!