Friday, August 19, 2011

Rojak Tepung, Ayam, dan lain-lain.. hihi



Assalamualaikum wbt~~

arini dah 19 Ramadhan ye.. esok dh masuk fasa baru, 10 mlm terakhir. insyaAllah, tahun ni, mari sama2 kita mengejar lailatul qadar. arini nk kene cepat2, tiba2 banyak pulak kerja nk wat buat.. nnti dh settle few things me marathon BW yer. kalau ikut hati masa tgk dashboard td mcm nk klick semua page, tp sabo.. sabo.. perlu tahu mana priority. pas zohor nnti nk keluar bandar beli barang2 utk majlis iftar esok. insyaAllah, iftar esok nk wat majlis sket kt umah sempena nuzul Qur'an aritu, sini kan x cuti, xleh wat rabu aritu sbb xde org nk nolong. alang2 tu, sabtu tu dh malam 21, insyaAllah niat tambah saham akhirat. sape2 yg tinggal kt area bintulu jemput la dtg umah ye =) kalau yg duk mukah tu nk dtg pun kami alu-alukan juga ^^

ok2.. menu iftar semalam. rojak tepung yg x berapa tepung jd nyer sbb byk bahan2 lain.. me xbiasa makan ni, len kali me nk letak mcm2 dlm cucur tu, kasi lg sedap.. hoho.. kalau campur taugeh, daun bawang, udang or ikan bilis sure lg sedap 'tepung' tu.. apa2 pun, alhamdulillah, selera je makan =) terima kasih kt penyumbang2 resepi. me cnp je ye, byk kerja nk wat nih.

ROJAK TEPUNG
Resepi Asal: KAK HANA
Sumber: KAK IKA

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee



Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

8 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! haaaaaaa.. utk cucur tu leh tambahkan apa2 mcm buat cucur tuuuu lah akak sbb dah biasa mkn rojak tepung kosong gitu jerrr :D lupa pulak nak mention kat resepi tu itu hari kikiki....

Kak Sam said... [Reply]

Simpan dulu erk

Nazrah said... [Reply]

nak kentang lebih ada ker...

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Bestnye nampak rojak tu... kuah pon nampak pekat sungguh. kak ijan suka ayam lebih. hehehe :)
Hari ni tak tau lagi nk masak ape ni...huhuhu

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Rojak tepung pulak dah kuarrrr..
Ishhhh..Rajin tun eh.. Cik abang tun makan banyak tak?? Best kan kalau kita masak pas tu ada orang yg tolong perabiskan..
Akak nak tepung dia yg rangup2 ada??

Lovely Kitchen said... [Reply]

sedapnya rojak...;)

nuwairani ismail said... [Reply]

suke makan rojak...tp tak suke nk buat sebab banyak bahannya...hihih... rojak memang sedappppp!

Ummi said... [Reply]

Salam Tun, dah banyak mengukis ke...senyap jek tuh...Nanti jgn lupa tayang taauuu..cuci mata akak ni ha, ngantukss jek...hehe