Thursday, December 15, 2011

Cinnamon Pull Apart Bread


Assalamualaikummm!!!!!!

hihi.. excited tak bunyi salam tuu? hihi.... sama excited dgn tun yg tgk cinnamon bread tun naik kembang sejambak.. hehe... bau harum satu dapur...fuhhhh... mmg the best cinnamon bread so far.. siyes nih.. kebah demam garlic roll, terkena virus cinnamon bread pulak. hehe... semalam tgk kat dapur kak nor tu. tgk kak nor buat mmg semua pun nmpk sedap kan. tp sebagai pencinta tegar cinnamon, tun pun berkobar2 nk membuatnya. td selongkar2 dapur jumpa akhirnya cinnamon powder. jd terus sukat2 tepung n meroti dgn pantasnya.. hihi....

tun amik gmbr steps jugak sbb mmg x reti nk explain sgt.. takut x paham pulak. tp kualiti gambar steps mmg teruk sket la, sbb xde nyer nk cari2 angle dgn cahaya yg elok, dgn tangan 'berjeluah' ngan doh.. doh tun agak sticky ye.. sbb tun baca kt joy of baking, dia ckp doh mmg agak sticky, tp jgn tambah tepung.. jd tun x tambah tepung sbb dia ckp mmg hasil lembut sgt..

LEMBUT... SEDAP.... dan sgt Wangii!!
tq kak nor utk resepi.. juga pada shidah (tun x kenal lg nih..nnti tun berkenalan).. dan joy of baking.. sedap sgt2... keluar je oven, semua pun menerpa. haha..

CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter  - tun letak 50g
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ next time k.nor kena kurangkan sket gula - tun guna gula perang, tun pun x habiskn 1 cawan tu
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok - xpernah beli nutmeg
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.



note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.






Lepas doh naik 2 kali ganda, tumbuk2 utk buangkn angin. tun bahagi 2, pastu canaikan doh. 




sapu butter yg cair, pastu tabur campuran cinnamon + gula perang. kerat doh kepada 6 bahagian.



lapiskan ke enam2 lapisan, pastu kerat kepada 6 bahagian yg sama besar. susun dlm loyang.. (sila abaikan susunan yg sesuka hati tu.. hehe...)

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.


Bakar pada suhu 175 C, selama 30-35 minit sampai lapisan atas menjadi dark brown.. tutup bahagian atas dgn aluminium foil kalau x nk terlampau garing.

Hidangkan panas... SEDAP SANGAT!!!!!!!!!!! ^^

ps: utk steps yg lebih cantik, sila pergi ke Joy of Baking.. cantik sgt gambar steps dia!

12 comments:

K.Nor said... [Reply]

gambar last dgn 2nd last dah bertukar posisi tu.. rasanya yg potong2 tu dulu baru yg duk dlm loyang kan..

mmg sedap kan tun.. k.nor pun sudah jatuh cinta dgn roti ni :)

Yana Shaiful said... [Reply]

zaaazzsss..smpai sini dh CPAB^_^.. k.yana nk bt jgk td tp tepung dh abis..uwwaaa..tgu wiken br bleh p shoping..kna tahan nafsu dulu hikhikk

mawar merah said... [Reply]

Saya baru buat juga ptg td, blajar drpd nor secubit garam. Mmg lembut sgt2.

dZana said... [Reply]

huwaaaa.. tun.. akk punyer otw.. tgh tunggu naik sblm msuk oven... entah mjadi ke tidak tu.. hihihi.. suspen

Liza said... [Reply]

wooow...sedapnya roti tu...ada step by step lg...nnt akak nk try gak la....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Sedap tu Tun..anything with cinnamon...samala kita..kak Ros suka..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun cayang..
waaah!! mmg nampak gebu roti tu tun... suka nya akak .. tambah2 lg yg ada bubuh cinnamon nie.. fav akak...

quinnie said... [Reply]

hukhukhuk..jelesnyaaaa..kita nak buat jugaksssss.....pagi ni nak buat...hahahhahah

Nurul said... [Reply]

Assalam, Tun..
Memang nampak lembut dan gebu roti tu... mesti sedappp ni.. ^__^

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

aduhh.. mcm memanggil2 jer suruh buat jugak ni.. hehe.. balik dr kampong tak sempat nak bereksperimen sbb sibuk dgn tempahan puding.. dah 2 mlm berturut2 dok godek puding.. mlm ni baru free.. hehe..

p/s: bestnyerr dpt mkn sure... akak dah lama tak merasa sure teranung.. rindunya!! ikan singgang suami akak pun tak suka sgt.. tu sebab akak pun jarang masak.. actually akak pun kureng juga.. haha.. kalau masak suka kuahnya aje.. ikannya tak berapa.. by the way.. lama ke tun kat ganu? bila blk bintulu semula?

cik cek said... [Reply]

Aduh!...dah sampai ke sini gak roti ni...waaaa...bilala seru nak sampai kat dapo akak ni...sedapnya...akak memang suka yg ada cinnamon2 ni...fav sesgtnya...:)

Nieza said... [Reply]

assalam tun, lambat akak sampai sini roti pun dah abis ni...waduhhh rajinnya dia blk kg pun masih msk ni.akak kalau bercuti nk mkn masakan org jer..bagus tul la tun ni.nanti nk buat juga roti ni suka cinnamon bread...tapi garlic bread tu pun tak buat lagi..hehe