Friday, December 30, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake



Assalamualaikumm~~~

morning! pagi ni pun n3 cepat2 sbb tun nk siapkan scientific poster utk supervisor tun. kek ni tun buat utk jamuan makan2 masa kt kampung aritu.. gambar x cantik sbb x sempat nk cari angle with cahaya yg elok. just snap je bila dh letak atas meja dgn makanan2 lain. kek yg di request oleh my sister, buat makan2 sempena dia dpt straight As PMR, sekali gus la dgn my younger brother Afun's bday, n Chen yg dpt 5A upsr aritu. 3 biji kek sekali.. hihi.. Alhamdulillah, semoga semua pun terus berjaya dunia akhirat.. 

kek resepi dari alma ni sgt glemer! tgk la laporan masakan yg byk kt myr.. sbb last time dh berjaya buat Slice Cheesecake, so kali ni agak confident la utk buat kek yg perlukan keayuan dan lemah gemalai masa mengadun kaup balik tu. hihi.. mmg selembut kapas! tp adik tun kata kurang manis, maybe sbb tun main agak2 gula dia.. hehe.. maklum la, kat kampung xde penimbang digital. jumpa blueberry filling dlm peti, so buat deco kt atas.. 

kek yg lembut! gambar x elok, so x nmpk sgt kegebuan dia..
Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber: alma@myr

Bahan-bahan ( 8-inci )
 
Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
 Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
 notes: utk 1 adunan ni, tun dpt 1 loyang 8", pastu sbb nmpk penuh sgt, tun letak 2/3 loyang dan yg baki dlm 8 acuan muffins.

13 comments:

chikadakbiru said... [Reply]

sedap kan kek nih..tak jemu makan.....mak akak pun sibuk duk suruh buat lagi...yang si anak plak sibuk nak suruh buat rainbow cake...tak tau la hujung minggu nih..kek mane yang nak buat dulu :)) cantik a corak marble diaa hihihil..terliuq nengok

Sugar 'n' Spice said... [Reply]

wahhh...nampak sedap la Tun.... blom try lagi kek ni...one day nk gak mrasa..... bak rase dulu yg tuuu...hihihih

izahdaut said... [Reply]

INSAF AKAK TENGOK KEK NI. HUHU.. BESTNYA... LAMA TAK MAKAN KEK MOIST2 BALDU GINI. KALAU KEK GINI, SETENGAH LOYANG HAKAK BALUN SENGSORANG HOKEY. BAHAROYA NII..HEHE

Anna Qawina said... [Reply]

woit..mintak sket..g buat lain..hah..smlm aka buat lg yg ni tuk mkn2 praihkn stok cis yg agak laam, suam2 lg dah licin..huwaaaa,,xdan nak ltk topping pun..akak sdri mkn tak henti brebut ngan ank & somi..huhu

cik cek said... [Reply]

Tun...nampak gebu...moist je ciskek ni...emmmm...kat atas tu ada blueberry ke...yummyyy....:)

Liza said... [Reply]

alamak aaiii...bila la akak nk buat ni, amik resepi dah berkurun, huhhh nmpak gaya kena buat gak ni...terliur sudah...hihihii

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, nampak lembut n gebus je, akk lum nerai lagi ni, dah lama teringin nak buat, mable pun cantik, mesti adik tun gumbira bila kakaknya membuat kek kesukaan yg sedap ini

Kak Sam said... [Reply]

Nak try jugak le. Tapi rasanya untuk weekend dah penuh. Huhuhu simpan dulu erk.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

takpelah tun gambar tak elok & tak nampak kegebuannya tu.. asalkan tun dah cerita kek tu gebu itupun dah boleh buat kengkawan cair air liur.. hehe.. tapiii.. kalau gambar cun & clear.. itu dah kira bonus & mesti lagi cepat kengkawan nak mencuba kan kan kan ? kita serupalah tun.. gambor2 semua kelabu asap.. hahaha.. almaklum guna kamera handphone aje.. syukur alhamdulillah.. dpt jugak update blog.. kikiki...

quinnie said... [Reply]

wah tun dah buat..kita tak tau bila nak buat lagi cheese cake nih....aduii geram tengok...

kak ijan said... [Reply]

Wow..menjadi jugak akhirnya cotton cheesecake ni ye... nampak sungguh menggiurkan. tambah2 malam2 hari gini. fuhhh hehehe..

Selamat tahun baru ye Tub. Semoga tahun baru membawa rahmat dan keberkatan buat kita semua insyaAllah.

Nieza said... [Reply]

waduhhh sedapnya tgk kek ni tun.akak lama tak buat ni.memang best kek ni gebus jer kan:)

Azie Sanimin said... [Reply]

rajin nya tun buat corak2 tu..azie selalu buat plain..malas gila..tapi emang diakui, japanese soft cotton ni memang sedap..azie & siste siap dapat tempahan dari kawan2..~heheheh