Wednesday, December 7, 2011

Creamy Chicken Soup



Assalamualaikum~~~

hopefully berjaya menggoda orang dgn Garlic Roll tadi.. hihi.... dh ada garlic roll, satu kemestian juga utk ada mushroom soup or chicken soup ala2 pizza hut kan.. sbb tun xde stok cendawan butang, so tun menggugel dgn hebatnya utk mencari resepi creamy chicken soup.. alhamdulillah, jumpa resepi yg berkenan di hati.. tun edit sket2, sbb resepi asal perlu buat chicken stok.. kat umah ni barang2 dapur dh kering sbb esok nk balik kampung, so guna je la apa yg ada. hasilnya.. fuhh.. mmg xleh berenti makan. siap my laling tanya lagi, ni yg instant ke buat sendiri?.. hihi.. bangga jap wife dia...  mmg lepas ni x payah dah beli sup campbell ^^


 


Creamy Chicken Soup
adapted from: mohd roslan
sumber: tun telani


Bahan2:

  • 50 g butter/margerine
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 keping dada ayam- hiris nipis
  • 2 kiub ayam
  • 1 liter air
  • 1/2 tin susu sejat
  • 1 sk dried oregano
  • garam

Cara2:
  • Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
  • masukkan bawang putih dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
  • kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
  • masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih. 
  • perasakan garam dan masukkan oregano.
  • siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..

 update: tun lupa nk masukkan step masukkan susu sejat tu. baru edit. 1155pm 071211

    19 comments:

    Nieza said... [Reply]

    sedapnya tgk sup tun ni...wahh dah buat yer roti garlic tu.cepat betul enjin turbo tun ni...akak dah copy resepi tapi lum kesempatan nk cuba lagi.

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

    Tun memang tergoda....

    Sugar 'n' Spice said... [Reply]

    sy pon sudaa tergudaaaa.....

    Zaliedana said... [Reply]

    Tun kak ct xnak komen byk2,haha cuma nak ambk resepi,dah tau,mmg sedap kan,xyah nak bli yg kimball dahla..

    Yana Shaiful said... [Reply]

    uwwaaaaa..tergoda sudah..semua bahan ada nk bt soup nii..moga2 esk ada kerajinan nk merotii..dh terbayang2 nk mencicah dgn chicken soup :=)

    *bestnya blk kg..nk ikutt hihii

    cik cek said... [Reply]

    Makan garlic bread cecah ngan sup ni ...emmmm..mesti sedap kan...:)

    Diana @ Melley Mey said... [Reply]

    Assalamualaikum tun cayang..
    sedapnya nie kalau makan musim sejuk2 nie... terasa plak kat tekak nie keenakannya... terliur sudah

    Kak Sam said... [Reply]

    Nampak cam senang je. Memang dah lama teringin nak buat sup ni sendiri tapi malas nak cari resepi. Tq tunnnnn

    ♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

    Nak sup!!! Tun...hru dearie? ;)

    Nazrah said... [Reply]

    my favourite sup...sup...sup...

    maz said... [Reply]

    kat bahrain ni pnya la susahnya tun nk cri mshroom sup ni..wpun rstoran western pnya la bnykk..rupenya pak2 arab ni xsuke sup cndwan ni ye..tkpe2 kmaz tapau yg tun pnye dlu la 3 mgkuk ye..

    quinnie said... [Reply]

    huhuhu..kita nak sup jugak...ada lagi roti ni..ingat nak buat sup kentang...kehkehkeh....kena selongkar resepi dulu...hehehe

    Naz / Nadz COSK said... [Reply]

    Assallamualaikum Tun..
    Nak seperiuk sup tu tun..hehehe..
    Tun, kak Naz pun lupa tulis sesuatu kat resepi pankek yg akak buat tu..lupa tulis akak masukkan asen vanilla dlm tu. Bila baca komen tun baru terperasan..
    Tak cuti2 malaysia pun lagi.. Tgh jaga anak sulung akak bersunat ni. Harap cepat la sembuh. Tak balik Melaka lagi ni...

    MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

    tun.. lepas ni akak nak buat sekali dgn sup gini jugaklah.. tp kalau kat rumah akak.. roti tu kena double atau one & half lerr barulah ngam.. hehe..

    Chik Mimi said... [Reply]

    Salam Kenal Tun selalu nampak nama Tun kat rumah blogger2 hari ni baru sampat nak singgah
    sedap creamy soup tu lama akak tak buat

    nOOrsha said... [Reply]

    salam tun..mantoppp arr garlic bread mkn ngan mushroom sup..darwish suke ni..mmg peberet die..stok kene ade je kat umah ni..hehe..mama mls wat sdr, gune yg instant je...hihi

    Yan said... [Reply]

    susu sejat tu kalau tukar dgn fresh milk sedap gak kan. ke ada beza sangat.

    Outbound Malang said... [Reply]

    mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

    tun_telani said... [Reply]

    kak yan: guna fresh milk pun ok nih. cuma tun jarang ada fresh milk kat umah, kalau susu coklat biasa la beli.. hihi