Friday, December 16, 2011

Donat Keledek


Assalamualaikum ^^

bertemu kembali di pagi jumaat yg penuh berkat.. tengah mlm semalam hujan start turun dgn lebatnya, selepas 2 hari cerah. skrg ni pun still kesejukan lagi. tp pagi ni berjaya mandi.. haha.. musim2 tengkujuh ni nk mandi mandi pagi perlu kan ketabahan. kui kui... ;p

ok laa.. xleh ckp lama2. nk masuk ke dapur awal sket nk perap ayam. maklum la, hari jumaat duk kt kg ni mmg biasanya masak special sket. nnti balik dr semayang jumaat mesti chen straight ke dapur with high expectation =)

buat keledek ni utk minum petang 2 hari lepas. ingat nk letak smlm, tp ter-over excited nk tunjuk cinnamon pull apart bread tu ;p buat donat ni sbb nk menyelamatkan keledek yg adik tun beli masa gi lawatan sekolah ke cameron, dh berminggu dlm peti tu. kesian pulak tgk.. ada mcm2 jenis ubi. tgk keledek oren teringat kat donat keledek kak nor. mmg sedap dan lembut! tp xtau la bila dh sejuk mcm mana, sbb habis sekali hadap. hoho.. tp kalau donat kentang bila sejuk pun lembut lagi, so tun expect yg ni pun sama. tq for the recipe.. smlm tgk cheq sue pun buat ni jugak =)

DONUT KELEDEK
Adapted from Donat Kentang, by Ros Jintan Manis
sumber: K.Nor@SecubitGaram

500 gram tepung gandum
200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
200 ml air suam ~ k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer
3 sudu besar marjerin - tun letak minyak + 1 sk garam
3 sudu besar gula ~ gula dikurangkan sket sbb keledek dah ada rasa manis - tun guna 2 1/2 sb
3 sudu kecil yis ~ lain kali nak kurangkan sket - tun guna 2 1/2 sudu kecil

Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan. tun guna mixer mata cangkuk
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

13 comments:

chikadakbiru said... [Reply]

amboi tun...sedapnye menu tun hari nih..yg menu kat bawah tuh pun..laju tak hingaattt...nak try gak ler buatt :))

izahdaut said... [Reply]

wooo woo wooo.. balik kampung duk dlm selimut je ek... nasib tak duk celah ketiak mak. huh...

akak suke donut keledek. banyak kali gak buat. lembut cam baldu. sukeee... makan tun makan.. gi timbang berat jap gi. muekeke.. bagi keinsafan sikit. ngeh ngeh

Sugar 'n' Spice said... [Reply]

sedap kn donut ni...perghh..mkn mmg x hengat...bak 5-6 ketuii....hihihiih

Cheq Sue said... [Reply]

kita ni bagai janji2 aje, tapi sayang kat kappy ni xleh lak nak nengok gambo.. tgk kat sidebar ajelah. Semalam bila buat donat ni mek macam pelik aje, selalu buat cek mek... :)

Wanieyra said... [Reply]

salam Tun...

kita singgah nak ambil donut seketul!!!

HaSue said... [Reply]

Nah tun..akak bg pinjam scale jap..digital tau..gram pun kira skali brp dah naik!ahak ahak!

tp akak x try lg donut keledek..donut kentang akak penah buat tp guna resepi sndiri jek..main tabur ikut suka hati..sebab tu x berani nak share.hehee..hasilnya mmg da bomb.agaknya ubi2an ni mmg melembutkn doh kot..cer tun try guna ubi kayu..hahaa..

*kat sini sebelah pagi panas tun..petang or mlm ujan..kdg2 mlm jer ujan.. bila balik bintulu ni? hehe

Nuridah said... [Reply]

Tun,

wah tingat kak nur dulu kalo kat kg kerjanya makan aja...mcm2 mak ngah masak...maalum la yg dtg puteri kesygan...hehehe...anak org kg tak leh kacau2 nanti pak ngah pulak marah..jgn kacau anak org SG...hehehe seronoknya tun waktu tu...nanti sebelum balik mcm2 surat dapat...hahaha...

Donut mu itew gebusss,cantik kejadian nya...utk kak nur 1 ya..jgn lupa..nanti ayam dh masak hantor kat sini...hulur depan tingkap aja!!!

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Tun.. mmg sedapkan donut keledek nih mama pun dh buat.
Gebu n montok jer kejadian nyer...

Liza said... [Reply]

salam tun..dok kat kpg lg yer...best jugak mkn donut ni kan..biasa akak buat bnyak2 n simpan dlm fridge...

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Ohhh sejuk ya kat sana, mesti liat juga nak bangun tu kan Tun. kalau dah nak pagi liat bangun nya juga liat..hahaha

Donat ni kira penyelamatlah kan Tun. K.ct pun sebenarnya buat donat ni macam main pondok2 jer. selang 2 hari buat tapi sikit jer. sebab anak2 ni nak kena ada jer makanan atas meja. tak kisah cekodok pun boleh asal ada..hehehe

Yana Shaiful said... [Reply]

Kat sini pun slalu ujan..perut pun asyik bunyi jerr hihii..rmai minggu ni yg bt donut kan..k.yana xtry lg donut keledek..dh beli keledek igt nk bt inti karipap..hmm..mana dulu yg nk dibuat nii ^__^

cik cek said... [Reply]

Tunnnn...
Akak nak donut....gebu2 sumenya...:)

nOOrsha said... [Reply]

salamtun...tadi akak selongkar dapo tun amik resepi garlic spread kat resepi garlic rolls tu (belit2 ayat haa..erkekeke)... time kasih tun sebar2kan resepi.. akak sapu atas french loaf.... sodappppp sangt... :) len kali leh try resepi garlic rolls tu plak ha :)