Sunday, December 11, 2011

Live from kampung ^^

Assalamualaikum~~~

tuan dapur bersiaran dari kampung halaman terchenta... sebab tu sangat2 slow BW, siap merangkak lg.. bukan sbb tenet lembab tau, sbb lappy ku di-anak-tirikan bila duk kampung nih.. hehe.... mengganggu ketenteraman adik2 lg best dr ngadap laptop.. hoho ;p

 kepada yg sudi menjenguk, insyaAllah kunjungan balas akan dilakukan walaupun slow.. terima kasih kerana sudi melawat2 ^^ sini sejukkkk... hujan xberenti. semalam siap mandi hujan lagi.. kui kui... lama betol x mandi hujan, jangan xtau, siap basuh kereta dlm hujan. muahaha... xde keje cari keje la tu namanyer..


HUJAN!!!

semalam seharian hujan, mmg naik air sket, tp bila hujan xlebat sgt dia surut sikit.. umah kat kampung ni tinggi, jd iA xde problem masuk air. cuma kalau dh 2-3 hari lebat tu kereta perlu la keluarkan parking kat jalan sbb takut masuk air kat enjin.

Owh.. akhirnya berjaya makan bubur asyura versi ganu! nyummy!! cakap2 ngan mak sedara 'xde ke sure (bubur ayura la tu)'.. xsampai sepuloh minit my cousin dh dtg umah hantar sebekes.. hihi.. thank you ^^ hilang rindu nk makan.. xde la minat sgt sebenarnya, tp bila lama x mkn ni rindu pulak kt asyura nih.. versi ganu mmg letak macam2, ada rempah, kekacang, daging, ikan. semua laa campak dlm tu.. yg pasti perlu gotong royong masak dlm kawah besar, baru best.. kalau masak atas dapur x feel lah.. hihi


bubur asyura ganu
bila sejuk di mengeras   






















me biasa suka mkn panas2, masa dia lembik2 lagi.. sedap! tp yg ni walaupun dh sejuk sket.. tp bersyukur jugak dpt merasa.. =) mmg biasa garish ngan telur dadar n agar2 kalerpul.. dulu2 masa kecik2 (xde kecik sgt, masa zaman sekolah menengah) masa gotong royong me cuma in charge buat telur dadar ngan agar2 tu je.. hihi...

Okie.. nk masuk dapur dulu...

12 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun.
patutlah ada bau2 ala bayu sarawak mari..
hehehe

selamat bercuti dik, pasti banyak perkara yang kamumahu lakukan bersama family..

kalau kak balik kampung, lagi tak update..
kira okey kamu dapat update walau line tak berapa okey..

perlahan2 ya dik..
semoga kamu bahagia dan ceria kembali ke kampung tercinta

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
sama ler kat cnie tun... musim hujan gak..
ermm.. nie 1st time akak tgk bubur asyura ganu... ianya berketul yer tun...

Antan Bertingkah said... [Reply]

Tengok bubur asyura tu, teringin pulak nak makan... tapi yang pastinya mestilah bubur asyura utara...hehehe..

Liza said... [Reply]

salam tun...bestnya kalau dapat balik kpg kan...macam2 mknn ada....
bestnya dapat mkn bubur asyura..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun mesti seronok sangat ni dpt blk kampung jumpa adik beradik seta ibu ayah, bila bosan je suka ngdap lappie, bil;a dok kampung mmg byk benda nak buat terutama jenjalan heheh.

Alasan semata2 tu cuci keta, sebenarnya mmg nak mandi ujan heeh.

Sure ganu hampir sama ngan sure klate, akk lum mkn lagi utk tahun baru ni, terliur pula, oh yg ni kena ada agar2, memula tu akk ingat cili, takkan cili pulak kekek

Zaliedana said... [Reply]

Tun selamat bercuti,kat utara bubur asyura jns manis2 n letak segala kcang2,jagung,ubi bagai,tapi xdelah letak ikn ke lauk2 lain tuh..Wow siap ade telur dadar bagai eks..musqui

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum tun

Wah seronoknya tun berada dikg ketika dan saat ini...ish seronoknya kalau dpt panjat pokok cam dulu2...hehe...ok dear enjoy your holidays.

Ummi said... [Reply]

Tun, sedapnya balik kampung makan bubur asyura ke...akak pun tiba2 rasa mengidam nak asyura lak...hehe. Mak akak biasa buat style Penang, ala2 kuih yg dipotong mcm puding gitu...rasa manis.. letak jagung, keledek, kacang tanah, kacang hijau, karot gituuu... lain negeri lain perisanya kan... :)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Wah dah ada di semenanjung rupanya.. Bila nak balik sini lak????

quinnie said... [Reply]

oitss siap mandi hujan lagi ek..hehehhe...kita dah besar2 ni tak berapa thn kena hujan sat gi sakit kepala..kekeke

merasa jugak dia makan bubur asyura ye..betul tu masak dlm kawah baru rasa best dari masak dlm periuk....hehhehe

konde said... [Reply]

duh sedapnya tuh...

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

nOOrsha said... [Reply]

salam tun... akak x pnh makan bubur asyura tganu...jakun pun ade tgk die macam mengental..macam kuih ya... ape resepinya tun? hehee..nak cube buat juge :)

tun time kasih wish bday akak... :) siap ngan kad munge2 lg..terharunye...tqtqtqtqt...muah!~