Wednesday, December 14, 2011

Lauk kampung at its best!



Assalamualaikum~~~

bertemu kembali selepas melemaukan diri beberapa hari.. hari ni akhirnya matahari mengeluarkan diri, so xde la lemau sgt rasanya. hehe...  utk menjeleskan akak dan adindaku yg x balik kampung, tun amik gambar lauk feveret bila duk kat kampung~ ikan singgang ^^

Masa duk kat kampung je dpt makan nih.. pernah buat sekali guna ikan kembung kt bintulu, tp x kick.. my laling x suka sgt makan ikan singgang, x biasa agaknya. tp kiteorg mmg membesar ngan lauk nih.. dpt nasi panas, ikan singgang, ikan goreng garing2 pastu cili padi. pergh.. mmg kopom licin nasi seperiuk..

tun xpandai sgt buat ni. rasa dia mesti x sama duk ngan mama nyer.. xtau la nape. padahal bila tgk org wat punyer laa senang nih. kali ni suruh adik tun yg masak, sbb mama demam.  

siap ada budu tuuu.. (tun x makan pun.. hehee)

Ikan Singgang
resepi: mama tun

Bahan2:
ikan selayang
bawang merah- optional
bawang putih
asam keping
lengkuas
air secukupnya
garam

Cara2:
Rebus semua bahan hingga mendidih,
perasakan garam

*** hehe... semua bahan main agak2 ye.. sbb tun x pandai buat ni, jd tun pun x reti nk agak berapa byk bawang, lengkuas etc.. hoho...


tgh2 hujan mmg sedap mkn nasi ngan ikan singgang nih. mkn pulak ngan cili padi.. terangkat!! tgk laa betapa lebatnya hujan kt sini.. alhamdulillah x banjir..



bila masak lauk ikan singgang, masak nasi lebih pun sure habis punyer.. sbb semua lauk licin masa lunch, dinner terpaksa la masak lain.. buat pizza je, senang dan cepat.. resepi pizza klik je kat tepi tu..

16 comments:

Nieza said... [Reply]

assalam tun, bersiaran dari kampung yer..bestnyer blk kg boleh mkn masakan kg lagi tu..kalau masak kat tempat sendiri walaupun menu kg tapi tak rasa feeling kg tu..haha buat akak rindu nk blk kg jugalah..sabar jer la:)

Cheq Sue said... [Reply]

perghhhh....sedapnya menu kampung tu...walaupun masak itu aje, memang makan menambah kan Tun... cheq sue ni baru seminggu balik tapi adehhhh tensen sungguh.


psssttt...kat kelantan xde lagi banjir beria ni...macam best aje tengok air ujan d balik jendela...nostalgia!

Ummi said... [Reply]

Waaaah...Tun, mentang2 balik kampung, siap tayang budu bagaaaiii..hehee... Pasni tolong naik atas dacing eh...tgk itu jarum pergi kiri ke pergi kanan...okehhh ^___^

Yana Shaiful said... [Reply]

Waduhhh..Tun tlah berjaya menjeleskan K.yana..nk blk kg jgk..stok budu kat umah dh abis hihii..K.yana slalu jgk bt ike singge..husben k.yana suka.. mkn budu+ulam..mmg sodapp ^_^

konde said... [Reply]

duh sedapny.... lapar nih korang :p

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

KakAsma said... [Reply]

Tun,
balik kampung memang est makan lauk kampung gini.nak nak makan ramai ramai,,wallaaaa seronok kan.tak payah lauk yang canggih bagai.ada cili api ngan budu gitu eeee...kecur lioq weiiii....:}

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun, memang kena set hidangan tu, makan ramai2 time hujan , tak sedar nak tambah lagi nasi dh licin, sedap akk suka sangat menu gini, tapi kena org lain yg msk akk kena mkn aje hehehhe.

Liza said... [Reply]

salam tun...yg paling best lauk kat atas tu kan, mesti la B.U.D.U....pembuka selera tuuuu....hihihihi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun jelesnya tengok lauk pauk tu.Main hujan dan airbanjir buat kak ros rindu kat kpg jugak

cikmanggis said... [Reply]

omo..omo...Tun..tolong!Tolong! makcikmanggis nak pengsan ni..pengsan sebab nampak set lauk pauk tu dan yg bestnya budu tu...sedapnya Tun..hujan plak tu..oooo sedapnya:)

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Waaaa......bestnya dapat gader gader ngan family kat kampung, mesti terlepas semua rindu yg membara kan, ditambah pulak dapat merasai keenakkan masakan kampung....perghhhh

maz said... [Reply]

Tunnnnn..npe blik kmpung xajak kmaz skliii..sdppnyaa..mana dpt buduu tuuuu..meriahnya dia mknn..meleleh dh air liur nii..

anymz said... [Reply]

bestnya dapat balik kg ya tun.
laaa nape tak makan budu..sedap tu.akak yang dok nismilan ni pun suka sgt makan budu cuma takleh selalu lah sbb masin..:)

quinnie said... [Reply]

tun..nasib baik malam tadi kita dah buat gulai singgang ni..tapi singgang sayur..ikan buat goreng je..mula ingat nak makan skit je tapi terbabas jugak...hahahhah..ada lagi skit kuah tu....terliur je masa panaskan pagi tadi...hahahha..bahaya tul...

hawatnya tak makan budu? rugi..rugi...hehehe

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Alahai .. tgk menu2 yg terhidang tu semuanya nampak sgt menyelerakan ler tun... sedaaaapnya...

kak ijan said... [Reply]

Wow... rindunya kat hidangan camni. Ada budu eh? sedapppp tu dengan ikan singgang :)