Thursday, December 1, 2011

Talapia Masak Sos




Assalamualaikumm~~~

fuhh.. setengah jam cuba utk uplaod gambar. last2 satu ni je yg berjaya di-upload.. sejak 2 menjak ni intenet agak lemau.. sbb hujan kah? tp smlm x hujan pun. biasanya streamyx umah ni laju je. xtau la apa masalah dia kali nih..

apa2 pun, n3 laju2 sbb tuan rumah x masuk dapur lagi nih. duk ngadap journal dr tadi smp lupa nk defrost lauk. ni tgh duk defrost ayam, letak n3 lauk 2 hari lepas. ikan talapia ni beli yg frozen kat supermarket, murah dan fresh. kdg2 beli kt pasar dapat yg x fresh. sedih je bila dh semangat nk makan talapia, bila masak terasa x fresh dia. jd skrg talapia me beli kat supermarket je. lepas dieorg tangkap je ikan ni, terus frozen dan hantar ke supermarket. setakat ni, alhamdulillah, ikan talapia yg beli kat supermarket semua fresh. 

kalau talapia dan siakap mmg me suka goreng garing2 pastu wat sweet sour, 3 rasa atau masak sos nih..lebih kurang je semua. ikut mana yg berjaya dicampak dlm kuali.. hehe... yg penting, sedap! sekor ikan ni sempat utk lunch kami 2 org je. dinner masak lain.

Talapia Masak Sos
sumber: tun telani

Bahan2:

  • 1ekor ikan talapia, saiz sederhana- goreng garing dgn garan & kunyit
  • 1 bj bawang besar- separuh dadu, separuh potong bulat2
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1icnh halia- tumbuk
  • 1 bj cili merah- hiris
  • 2 bj cili api- tumbuk
  • 2 sb sos tiram
  • 1/4 c sos cili
  • 1/4 sos tomato
  • garam
  • sedikit air

Cara2:
  • Tumis bawang besar yg didadu, bawang putih dan halia sampai wangi.
  • masukkan cili merah dan cili padi, tumis sebentar
  • masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. masukkan sedikit air ikut kepekatan yg disukai.
  • masak sampai mendidih. masukkan bawang besar yg dipotong bulat.
  • perasakan garam. curahkan atas ikan yg digoreng garing.

12 comments:

cik cek said... [Reply]

Emmmm...menggoda lagi...memang sedap ikan talapia masak cam gini...lapola pulak perut kak cek jadinya...

Nuridah said... [Reply]

sungguh mengiurkan...rasa mcm nk cekup aje tinggalkan tulang utk tun...hehe...jgn marah tun...nanti kena jual!! haha.

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak ct suka ajer msk sos ke mask sweet n sour ke,tapi mkn kuah yg xletak ikn lagi jer,pas letak ikan xmkn dah la,sbb kak ct xmkn ikn..

Nieza said... [Reply]

sedapnya tgk lauk tun ni..akak puasa ni sabar jer la kan..hehe

Nurul said... [Reply]

sedapppnya tengok ikan tu... k nurul pun suka wat ikan masak camni... ;)

dZana said... [Reply]

talapia mmg best msk camni.. akk selalu msk masam manis..n letak kiub nenas dlm sosnya.. lepas makan msti sambung ratah2 saki bakinya..

maz said... [Reply]

kmaz xprnah msk ikan tlpia ni..xprnah bli..jakun kann..nti nk kna cba jgk...kak ummi kata sdppp..bli yg sisik merah gitu..tpi klu lauk ikan2 ni buat mkn nsi brtmbah2..hehee..ooopss...tun ptut la tun buat pau tu lembikkk..rupenya kmaz silap baca sukatan air kat cwn kak tu...cwn tu count by 5..kmaz ingatkan lepas bacaan 100ml tu...air lebih 2 line utk 20ml la..rupenya 2 line tu utk 10 ml je..maaf la tun..bkn salah BM tun..nti tun edit la kat rspi tu ye..kmaz pun dh edit blik..maklum la cwn tu bru bli..pstime guna..tu yg xprasa sngat...

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun..akak pun baru masak ikan tilapia berempah woku balik semula...dah lama dulu buat..teringin balik bila tgk E-na Lovely Kitchen tayang kelmarin...hahahaha.. tp ntah bila turn sampai nak entry tu.. :)

anymz said... [Reply]

kat rumah akak ni tun,lauk gini mmg fav anak2..tak pernah berbaki kalau masak sos2 nih.:)

quinnie said... [Reply]

aduiii sedapnya makan talapia...masak sos ni memang fav kita....goreng gitu pun best ikan talapia nih...nasib la baru je hari tu makan ikan talapia..kalau dak terkenang2 ikan talapia lepas tengok menu tun ni..hehehe

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..sungguh lapar rasa perut akak ni bila masuk dapo Tun..

Zulkifli Melaka said... [Reply]

Adoiiiyaaii. .sedapnye
..