Monday, December 5, 2011

Nasi Lobak Merah @ Nasi Carrot



Assalamualaikum~~

bersua kembali pada hari ini, 9 Muharram.. Alhamdulillah, mesti ramai yg berpuasa sempena hari Asyura kan.. kalau sapa2 yg terlepas tu xpe, boleh puasa esok dan lusa.. hari asyura 10 Muharram, tp utk bezakan amalan kita umat Islam dgn kaum Yahudi, digalakkan utk puasa sehari sebelum dan/atau selepas 10 hb juga (9 & 10, atau 10&11 Muharram.. kalau tiga2 hari lg banyak pahalanya). kalau dh angkat bendera merah tu xleh wat apa la kan.. huhu

kalau xde idea nk masak apa utk berbuka blh la cuba nasi lobak merah ni.. sedap! menu lunch semalam ni, dh kali kedua buat, 1st time x sempat nk amik gambar dh habis licin.. hihi.. dah lama simpan resepi dr dapur kak ika.. lama betul mek siam ni bercuti, line tenet masuk air banjir ke kak? hihi...

resepi asal dr chef hanieliza.. alhamdulillah, menepati selera.. tun gandingkan dgn ayam yg di grill dan sambal. sedap! tun buat 1/3 dr resepi ni je.. pandai2 la adjust ye.

Nasi Lobak Merah
Resepi: Kak Hanieliza
Sumber: Kak Wana, Kak Zai, Kak Ika

Bahan

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan - tun guna beras perang je
2 caw carrot [potong dadu kecil] - tun sagat halus
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr - x letak, tun rebus sekali ayam
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi - tun guna marjerin
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.  - tun masukkan ayam dan rebus sekali
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar. - tun keluarkan ayam sebelum masukkan beras
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.

** ayam yg tun masak sekali dgn rempah td, tun sapu dgn kicap manis dan grill kan =)

15 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Salam Tun .dah lama kak ros tak masak nasi lobak mera.Semalam kak ros masak nasi labu/pumkin pulou.kebetulan pula tadi baru kak ros pos resepi ikan dari buku masakan kak hanieliza.

Anna Qawina said... [Reply]

TUuUUNNN..lapor nasik nih..haha..bak mai 2 pinggan yer..lauk lebih..,

pst : tart tu kalo acuan besar lg cepat siap..heheh..ada je tp akak tak beli lg..

Nieza said... [Reply]

sedapnya tgk nasi lobak merah tun ni..tgh puasa juga ni sabar jer la kan...hehe

akak memang suka puasa time winter tun coz sekejap jer masanya.dah start puasa dr last week lagi.oklah..selamat berbuka puasa yer tun...:)

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun...

akak tk cuba lagi nasi lobak nih...akak save dulu yyer...nampak besh jee ade guna rempah kurma..mesti harum bau dia kan

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

k.ct adalah juga ura2 nak buat nasi karot ni, siap beli karot 3 batang konon nya. Last2 karot kemana nasi karot kemana..hahaha. datang cik abang tu dia blend buat karot susu sapan lah karot 3 batang tu lesap..hehe

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

seronok erk tun kalau dpt beribadah jika tiada halangan...kalau dh angkat bendera tu duduk one corner sudah...hehehe.

Tun,sedapnya nasi carrot tu...wah kalau dekat kak nur dh mintak sepinggan nk makan ngan lauk dalca ni..hehe...pandai tun masak.

Gee® said... [Reply]

Waaa...selera nmpk nasi karot Tun tu... kalau mkn dgn ayam goreng berempah ni conpem 3 pinggan...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
suka sgt makan nasi lobak merah... mmg sedaaap sangat kan tun.. nie versi kak hanieliza diana lom perna lg buat.. nnt nak buat juga.. InsyaAllah

Zaliedana said... [Reply]

Nmpk sedap yun,nanti nak try jugalah versi kak liza nih,semua bahan da ja,tapi vitamin M da tuh yg ssh tuh..InsyaAllah nak juga wat nanti2..

maz said... [Reply]

kmaz msuk dpur tun ni asik time tuan umah tgk nyenyak tdurr jee..memlm mcm ni bru la free..tkpe la kmaz amik sdri la apa yg ada ni..pngan tun tlong cuci la yeee..muahhhh..

inahar ali said... [Reply]

alahai tun..termiss sudaa pn doc nk tumpang mamam nasi karot nih! sure dh licin kan..kempunan wehh!

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Kak Ijan pun suka gak guna freshly made chicken stock atau letak je ayam sekali. LAgi sedap rasanya kan kan kan. hehe :)

quinnie said... [Reply]

tun...nampak best nasi lobak...halus je racik2 dia tu..hehehe..kita teringin la nak masak nasi bertumis ni..tapi tengah mood nak makan ikan...hhehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

lama akak tak masak nasi berperisa.. kat rumah mmg jarang ada stok beras basmathi.. hehe.. eh tun pun masak guna beras perang ye? akak pun dah berjinak2 gak ngan beras perang.. tp tak tau ler sampai bila mampu beli.. mahal ler sangat.. haha.. tp bestkan.. beras ni berderai aje sbb kanjinya kurang.. bagus utk kesihatan..

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..k.yana slalu msk ns lobak merah guna resepi ni..sedapkan..

sedihnya xleh puasa..dh angkat bendera merah huhuu..kna tgu taun dpn pulak klu panjang umo..;=)