Thursday, November 3, 2011

Ayam Serai Pedas

Assalamualaikumm~~

arini mendung je dr pagi.. skrg dh stat hujan sikit2.. sama mendung ngan mood tuan rumah.. huhu... biasa tuan rumah ni cepat melatah bila something bad happen.. dh besar2 ni cepat sikit terima hakikat.. tp moody 2-3 hari la jugak, cuma dh x menyusahkan org lain dgn melenting.. 

nway, sementara nk cool down tu, n3 cepat2 je laa ye... resepi x berkuah, tp sbb malas nk masak 2-3 jenis lauk, letakkan lebih air.

Ayam Serai Pedas
Sumber: irose@myr

  • 3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)- tun guna bahagian campur2
  • 1 batang serai (dititik)
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
  • 6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
  • 1 camca sos ikan (sos nampla)
  • 1 camca sos tiram
  • Secubit gula dan sedikit ajinomoto- tun x letak
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
  • 1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar) 
  • 1 batang carrot- tun tambah
  • 2 batang saleri- tun tambah
  • sedikit garam- tun tambah sbb tun tambah lebih air. kalau x, masin dr sos tiram n sos ikan dh cukup

Cara-cara

  1. Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. tun tambah carrot dan saleri. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.

14 comments:

nOOrsha said... [Reply]

sedapnyer tun...akak teringin nk mkn yg pedas2 ala thai la.. bluum msk lunch lg.. dok mkn waffle kukis jer ni ngan bebudak.. hihi..malas.. ptg sket la masak.. tp bhn dedaun tu x de, nk g kdai malas nk setat keter.. huhu...wat pe yg ade je la kot...

Zaliedana said... [Reply]

Assalam Tun Cayang,uiii xda mood eks,nape lak ni,period ke,hihi..Sbb mkn ayam serai yg pedas nih ke,Ala xmo la xda mood nih..Ayam tuh nmpak sedap lah tun..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

menyengat kot Tun, smpi ilang mood, meh sini sikit ayam tuh

anymz said... [Reply]

akak nak trylah ayam serai pedas ni tun.rata2 ramai yang dah buat kan? akak je yg tertinggal ketapi nampaknya ni..hehe

Nurul said... [Reply]

Tun cayang,
Naper moody tu dik?

Pepun cam best jer ayam serai pedas nih... K nrl suka masakan ala thai camni... nak try jglah nanti...

chikadakbiru said... [Reply]

beshnye lauk tun hari nih..simple jaa..yang besh sbb pedas..akak tak cuba lagi..boleh la save resepi dulu :))

Ribbon Clown said... [Reply]

x penah try..bookmark lg hehe

Jgn mendung2 tuan rumah..cheer up k.. ;)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tunnnnnnnnnnnnnnn
aduh.. nie mmg buatkan kak ayu sangat tertawan....
i like

Liza said... [Reply]

mesti best lauk ni kan tun...ada serai ngan daun limau, bau pun sedap...hihihhi

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun, agak2nya ada rasa ala2 tomyam kut ayam serai ni, mesti best je bau . Akk pun sama tun kalo mskkan kering2 sikit suka tambah bagi berkuah sikit heheh...mood dh ok ke tu heheh

quinnie said... [Reply]

tun..kita sekarang ni kalau ada resepi kena letak daun limau purut ni memang terbantut nak mencuba sebab tak dek pokok ni kat rumah..dulu ada la tapi dah kena tebang..huhuhu...sedeyyy...

nuwairani ismail said... [Reply]

patut la pon...mood ke laut jugak rupenye...takpe kak tun...sabar ye...ujian Allah n 9pinjam ayat kak tun balik) hihih....pasni dah setel2 ok la tu...esok dah raya kan...heheh

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

nampak sedap ler ayam nie tun.. akak x perna lg buat ayam pedas serai nie... bole cuba nnt..

Dalila Hamid said... [Reply]

sedap... salam aidiladha... :)