Tuesday, November 29, 2011

Taditional Sweet Scones


Assalamualaikumm~~~~

mai bekfes ala mat saleh pulak.. dulu2 masa kt uni tun selalu beli scones camni, sbb murah dan senang nk makan time terkejar2 gi kelas. dh lama betul x makan plain scone, sejak kes scone labu tak jadi aritu, rasa tawar hati nk try resepi dlm buku nih.. tp aritu nmpk kak anym buat scone, jd terasa mcm nk mkn scone la pulak.. so tun try la resepi yg paling basic ni, alhamdulillah, menjadi dgn jayanya.. scones ni mmg patutnye rangup2 kat luar tp lembut di dalam. rasa ala2 pastry yg buttery, bila bakar tu dia automatik akan ada rekahan2 kt tengah, so senang kita nk buka kt tgh utk letak butter n jem. paling sedap makan fresh from oven. bau yg sedap satu umah! sapu butter kat tengah biar butter tu jd cair2 sket pastu sapu jem. nyummy!!



Scones ni sesuai utk breakfast dan minum petang. senang dan cepat utk di buat.. yg penting jgn uli lama2 tau =)



Traditional Sweet Scones
Sumber: Buku 500 Cookies,  Biscuits, & Bakes
Shared by: tun telani

Bahan2 ( 8 biji)
  • 1 1/2 c self-rising flour 
  • 2 sb gula
  • 1 sb baking powder- tun letak 1/2 sb je
  • secubit garam
  • 4 sb/50g mentega- chilled n dice
  • 1/2 c susu

Cara2:
  • ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  • masukkan mentega dan ramas2 dgn hujung jari samp nmpk mcm breadcrumbs.
  • masukkan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
  • canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter.
  • bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas2 bersama butter dan jem pilihan.

12 comments:

Wanieyra said... [Reply]

Salam Tun...

Apa khabar? Harap Tun sihat je. Ira dah lama teringin nak try buat scones tapi asyik tertangguh je...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah tgk traditional sweet scones tu mmg nampak sedap tun.. akak pun suka makan scone nie tp x perna lg buat sendiri...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun...

mmg nampak rapuh pasti ranggup...

zaman dulu2 yang kadangakala buatkan kita teringat2 masakan lama kan??

Fiza Nordin said... [Reply]

Bahan2nye simple aje kan.... Mcm nak buat je tp... MMMMMMM (haaa tgk tu banyaknye M hahaa) tak pernah makan kot, buat apetah lg le, kan.... Tgk tun makan ajelah....klu meleleh air liur kang baru lawan M tu... Hikhikkk

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

akak tak pernah buat atau makan scones lagi tun.. tp mcm boleh imagine bagaimana rasanya bila tgk pada bahan2 tu.. akak rasa akak boleh je layan benda2 gini.. tp selera cik abang akak mungkin kurang suka kot.. hihi.. one day nak try jugak.. tunggu angin R lebih sikitlah.. hihi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun .Wanton tu tak serap minyak.Kalau tun takut serap minyakTun boleh buat sup.kak suka scone dan selalu juga buat.Yang kat atas tu pun sedap.

anymz said... [Reply]

salam tun,akak ambik dua resepi ya.yang ini dan yang kat bawah nun...bekfes style mat salleh satu je yg elok.simple dan murah kan?tapi kalau ikut kita bekpes melayu lagi sedap kan tun kan?

dZana said... [Reply]

aslmkum tun.. tringin jugak nk buat.. tpi anak2 akk ni kkdg tu jakun sikit.. mcm tk kenyang jer klau dpt bekfes camni.. hihihi

Nieza said... [Reply]

menarik..akak lum pernah buat sendiri lagi:)

quinnie said... [Reply]

kita tak pernah buat scones sendiri..pernah makan je dulu...risau kot tak jadik...kekeke..pau nya menjadik ke idak ni?

Zaliedana said... [Reply]

Tun,kak ct cam kak ratna juga,xpernah mkn/buat scone ni..JAKUN SUNGGUH..BILA BERBLOG NIH BARU TAU MCM MENU N RESEPI..Alhamdulillah blh juga belajar n menambah ilmu..

ain j said... [Reply]

eh..jem yang terhias ditepi pinggan itu nampak menarik dan tertarik lahh...import dari mane tun..?cam sedap jer..huhu