Thursday, November 17, 2011

Pot Chicken Rice


Assalamualaikum ^^

mlm ni nk tayang pot chicken rice kegemaran encik H ku. kalau masak ni mmg bahaya, nnti dia xleh berenti makan. haha... memang sedap! tun dh 3 kali buat nih.. baru nk amik gmbar.. dh lama simpan resepi dr dapur mamahawa, tp x buat2. bila dh buat tu.. fuhh.. sedapnyer! terus buat dan buat lagi. sbb resepi ni la tun belajar guna minyak bijan. skrg dh pandai masak guna minyak bijan.. (sama laa mcm kak Q.. hihi)..

kalau tgk yg mamahawa wat, nasi tu ada nmpk putih2 lg kan.. tun ni nmpk mcm gaul kicap dah. kui kui... actually tun buat ni masa kwn dtg umah aritu, pastu nasi ada lebih, tp ayam tu sah2 la dh dikutip oleh semua org kan.. hehe.. so lepas tu tun masak semula ayam dia, dan gaul dgn baki nasi yg ada. jadi laa warna mcm tu.. xbaik membazir kan.. hihi..

tq kpd mamahawa utk resepi yg sedap nih. resepi asal dr trymasak.




Pot Chicken Rice
Resepi: trymasak
Sumber: mamahawa

Bahan2
      
200 g Beras - tun guna 1 1/2 cawan
250 ml Air- x sukat, masak mcm masak nasi biasa
200 g Isi Ayam - dipotong kasar
4 bj Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis - guna shiitake
1 tangkai Daun Bawang - dicincang kasar - xde stok
½ Cili Merah - dihiris nipis
10 hiris Halia
2 ulas Bawang Putih - dicincang
2 sb Gula  - tun xletak
2 sb Sos Tiram
1 sb Kicap Pekat - tun guna kicap pekat manis
1 sb Kicap Cair
1 sb Minyak Bijan
1 sb Jus Halia - tun sagat halia
1 sb Serbuk Lada Hitam
sedikir Garam

Cara Memasak
 

Perap ayam bersama lada hitam, garam, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, jus halia dan gula. Ketepikan.
Masak nasi bersama air secukupnya.
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan hirisan cili, cendawan dan ayam. Kacau sebati hingga ayam empuk.
Apabila nasi masak, masukkan ayam diatasnya. Biar hingga aroma ayam sebati bersama nasi dan kuahnya kering.
Taburkan daun bawang sebelum dihidang






13 comments:

anymz said... [Reply]

ooo akak terlepas pandang resepi ni dari rumah hawa..akak ambik resepi ya tun..nak buat jugak lah..macam sedap je tu..akak mmg suka yang ada nama pot2 ni.hehe

Cheq Sue said... [Reply]

wah tun, teringat masa buat claypot dulu...memang sedap betul kan.. nanti nak cuba resepi ni la pulak

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun, hantar mai kat akk sepinggan sedap sangat nampak tu, lagi best nampak sayur pucuk paku tu, tergoda akk

Nieza said... [Reply]

sedapnya nasi ni tun...order yer sepinggan...malas lak nk masak dinner ni...hehe

Zaliedana said... [Reply]

Tun,kak ct pon baru skng nih pandai letak mnyak bijan,Mula2 letak n rasa terus jatuh chenta,b4 letak tuh rasa ragu2 gak..Nmpk sedap nasi nih,mesti sdp lah tuh air tanganbini tersayang,sbb tuh hasben tun suka kan..

cik cek said... [Reply]

Cam best je ni Tun...nak cuba gak buatlah...mesti sedap kan..kalau dah 2..3 kali Tun buat tu...he he...:D

Ida,Japan said... [Reply]

sedapnyeer tun....lapar la pulak mlm2 ni

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Salam Tun.Kak Ros selalu masak resepi yang lebih kurang sama dgn ni.Kak Ros namakannya nasi sos tiram...ala2 claypot konon tapi guna rice cooker.

Yana Shaiful said... [Reply]

Hmm..k.yana kna blajar guna minyak bijan jgk ni..xpnh beli pun minyak tuu..nmpk pot chicken ni mmg best.. ada plak cendawan fav..nyummnyumm :=)

Liza said... [Reply]

salam tun...mmg nmpk sedap, tp akak xpernah buat lg nasi ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

wahh.. hebatttt.. 3 x dah buat ye? bagusss! mmg sedapkan? akak pun sukaaa... kat rumah akak mmg ada spare minyak bijan tuh sejak dulu sbb akak suka try resepi ala2 chinese nii.. tp botol myk bijan tu kecik jer.. itupun tahan bertahun2.. sbb masa msk pun guna sikit jer kan.. mmg best bau myk bijan ni.. renjis je sikit terus naik aroma dlm satu2 masakan..

kak ijan said... [Reply]

Owh... macam one pot chicken rice itu... ye best2. tapi kak ijan tak pernah try letak minyak bijan. emmmm... good idea. boleh try next time :)

quinnie said... [Reply]

sedapnya tun...kita rasa nak masak lagi nasi ni...suka kat minyak bijan..hehehhe