Monday, November 28, 2011

Chocolate Chips Bun


 Assalamualaikumm~~

bun coklat yg sedap dan lembut ni tun buat wiken aritu. follow my laling ke miri amik brg, so pk2 nk bawa bekal apa mkn dlm kereta. mmg berbaloi buat roti nih, dr pagi sampai malam duk mengunyah roti dlm kereta.. kui kui.. kekal lembut walaupun lepas 2 hari. mmg sgt kagum sbb xde langsung pelembut roti yg digunakan.. doh roti asal dr resepi kak fida, me wat separuh dan alter sikit je. ni 1st time guna resepi kak fida ni, sbb tiba2 malas pulak nk buat water roux. huhu.. alhamdulillah.. sedap sgt..


gambar malam
gambar siang


Chocolate Chips Bun
Sumber asal: Doh Asas Kak Fida
Sumber: tun telani

Bahan2 (11 biji bun- bergantung pd saiz)

  • 220 g tepung roti ( lbh kurang 2 cwn)
  • 80 g tepung gandum (lbh kurang 1/2 cwn)
  • 60 g gula halus (1/4 cwn)
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb susu tepung
  • 2 1/2 sk yis
  • 1/2 bj telur
  • 125 ml air
  • 30 g mentega
  • 1 sk chocolate emulco
  • 1/2 c choc chip


cara2

  • masukkan semua bahan kecuali choc chip dalam breadmaker dan tekan setting doh
  • keluarkan doh yg siap di uli (dlm 1jam setengah, bergantung pada BM jugak je), dan campurkan choc chip, uli kejap dan bahagikan kepada beberapa bahagian (tun bahagi 11).
  • susun atas loyang dan perap biar naik 2 kali ganda.
  • bakar pd suhu 180 C selama 10-15 minit.

8 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Salam Tun sebiji rpti with secawan kopi pada hari hujan.memang sedap la.

Kak Rose said... [Reply]

mesti sedap home made roti ni kan... bila la nak dapat bm, tulang 4 kerat ni x larat nak nguli dah!

Nieza said... [Reply]

salam maal hijrah juga buat tun dan suami. sedap tgk bun cekelat ni..nanti leh cuba ni:)

quinnie said... [Reply]

wow weee..ada roti...rajin tul...kita dah lama sgt2 tak buat roti..kekeke...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun.....
sajer tau...
k.ayu pagi2 dah start keroncong perut nie..
waawawa

Lovely Kitchen said... [Reply]

k.e-na mmg malassss sgt nak buat water roux...selalu guna Bread softener n bread improver je...roti coklat mmg sedap...suka klu mkn yg panas2 dr oven...tu ygspecial homemade bread kan bole mkn panas2...

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun laju je akk datang nak tapau roti 6 ketui heheh, sedap nampak sangat lembut dan sangat cantik roti tu

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

cantik n gebu ler bun yg tun buat nie... sedapnyaa...