Friday, November 18, 2011

Master Pizza Dough dan Pizza filling


Assalamualaikumm~~~


Memiza lagii  =) dh ada beberapa koleksi pizza dough, yg dlm buku resepi tun ni pun x try lagi.. saja2 menambah koleksi resepi dough. resepi ni dpt review yg baik kat allrecipe. jd tun pun teruja juga nk cuba. Alhamdulillah, sedap! resepi terpaksa diolah sbb resepi asal guna rapid rise yeast, xpernah pulak tun jumpa kat sini. tun baca kalau guna yis tu dh x payah perap2, terus bakar je. sbb guna yis biasa, cara2 dia terpaksa la ubah kan.. apa2 pun, jom tgk resepi =)


Master Pizza Dough
sumber: allrecipe
olahan: tun telani

Bahan2:
  • 2 1/2 c tepung gandum
  • 7 g @ 2 sk yis
  • 1 sk garam
  • 1 c air suam
  • 2 sb minyak sayuran
  • 1 sk gula

Cara2:

  • Campurkan yis, air suam, gula dan sedikit tepung dalam bekas. Biarkan hingga berbuih.
  • Masukkan tepung dan gaul.
  • Masukkan garam, dan uli hingga licin dan tidak melekat pada tangan (tun guna mixer mata cangkuk).
  • Tutupkan bekas dgn kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
  • Keluarkan doh dan uli sebentar. Canai doh ikut ketebalan yg disukai dan letak atas loyang yg telah di sapu mentega.
  • Letak topping yg disukai. bakar 180 C, 20-30 min (ikut ketebalan).
ps: satu adunan dpt buat 1 pizza 14inch pizza pan, atau 2 12inch pizza pan (tun guna loyang bakar kuih je.. hihi)

    sgt lembut!

    kali ni tun beli Cheese mix utk pizza yg dh grate tu. len kali dh xnak beli dah. dia berketul2, susah nk tabur. humph! sbb tu la nmpk cheese tu bertompok2. pastu rasa2nya mozarella dia x byk sgt. harga mahal, tp x berbaloi.. sabo je laa.. tp kalau pergi supermarket kt sini mmg xde pilihan sgt =(

    sebelum ditabur cheese

    Basic Pizza Topping/Filling
    Resepi: tun telani

    Bahan2:
    • 1 bj bawang besar- 1/2 dadu, 1/2 lg potong bulat2
    • 2 ulas bawang putih
    • 3 sb tomato puri
    • sedikit sos cili
    • 2 keping dada ayam- hiris
    • 4 bj sosej- nk lebihkn pun blh
    • 1/2 tin cendawan butang- hiris
    • 1 sb dried origano
    • capsicum - kali ni xde stok
    • garam
    • keju secukupnya- kali ni tun beli pizza mix cheese.

    Cara2
    • tumis bawang dan bawang putih sampai wangi. masukkan dada ayam. masak sebentar.
    • masukkan sosej, button mushroom, tomato puri dan sos cili. masak sebentar.
    • masukkan origano dan garam. gaul sebati.
    • spread kan pizza filling atas pizza dough. taburkan capcisum dan bawang yg dipotong bulat2. tabukan keju dan blh la dibakar.

    17 comments:

    Nurul said... [Reply]

    Assalam, Tun...
    Dah lamanya K Nurul x memiza ni... nampak cam best jer resepi nih... leh try jg ni... :)

    Liza said... [Reply]

    Salam tun...akak teruja bila tgk tajuk master2 ni,mesti best kan..

    Zaliedana said... [Reply]

    Kak Ct pon dah lama juga xwat pizza,adeiii kan dah tergoda..Kak ct sukabeli mozarella yg ketul tuh,blk parut,sbb cantik ckit parutan tuh,kalo dah siap parut suka jadi berketul2..

    Ida,Japan said... [Reply]

    tgk tun buat pizza, alah lupa la pulak gi kedai tadi nkbeli cheese....emmm.sedapnyer

    Diana @ Melley Mey said... [Reply]

    Assalamualikum tun...
    wah geram akak tgk pizza tu tun... menyelerakan sungguh.... sedaaaaapnyaa.... x tertahan tgk lelama tau... meleleh air liur d buatnya..

    Qhaifa Nur said... [Reply]

    sedapnya, buat sendiri pizza ni baru puas hati...

    Wattie said... [Reply]

    Salam Tun,
    Waaaaa sedapnya nampak pizza Tun, anak2 dah lama dok suruh buat, tp tak terbuat2.....

    EmbunRosaliza said... [Reply]

    assalam tun mengancam batul pizza tu, sedap di mkn panas2. resipi doh tu simple je tapi nampk elok je kegebuannya

    Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

    lama mama tak buat kan anak2 pizza..ambik resipi dari dapur Tun plak..thnks yer Tun :)

    Citarasa Rinduan said... [Reply]

    tun...............
    sajer ya membuatkan air liur kak ayu tersangat banyak....

    aduh.. kecur.. kak pengemar pizza yang sangat tegar.


    tun...
    en zalie dah berjaya kurangkan berat badannya..
    kirannya berjaya juga

    kak ijan said... [Reply]

    Salam Tun,
    rajinnye awak memiza..kak ijan dah lama benar tak buat ni. kalau teringin order je. hehe..tp kalau buat lagi best. satisfying gitu kan :)

    Nieza said... [Reply]

    wah meriahnya tgk pizza tun ni....sedapnya! akak pun lama juga tak memiza..baru panaskan enjin meroti buat bun tu jer dulu...hehe

    mokwo® said... [Reply]

    salam tun.,ade jugak pernahbuat resepi yg sbba
    kan2 gini, tapi bila dah sejuk jadik keras lak. tapi mokwo suka base yg simple gini. x muak sgt makan lepas tuh buh topping banyK2, ho ho sek!

    dZana said... [Reply]

    aslmkum tun.. selalu dtg intai blog tun.. cuma akk malu2 nk tinggal jejak.. teringat akk karipap tun yg fofular tu.. lum smpt lgi akk nk mguli.. ada piza sedap pulak kt sni.. kene simpan dulu hajat nk memiza akk .. kt esbok tak da stok mozarela.. huuu

    Naz / Nadz COSK said... [Reply]

    Assallamualailum Tun..
    Amboiiii..meriah bebenor topping pizza ni. Mau tersandar kekenyangan bila makan satu atau dua slice ni..

    quinnie said... [Reply]

    wah sarat toppingnya..ini yg best buat pizza sendiri nih..hahhahah...sedapnya lama tak makan pizza...guna tepung gandum..tu yg best tu..kekeke..kita jenis malas nak beli tepung roti...ngeh ngeh ngeh

    nuwairani ismail said... [Reply]

    nani kalau nak beli cheese tu memang berpikir beratus kali...mahal banget!