Thursday, November 10, 2011

Tiramisu Simple

Assalamualaikum~~~

huhu... sowy~~ dh dekat seminggu tayang nasi lemak tanpa resepi tu.. mood tuan umah ke laut lepas raya.. sblm raya pun mood dh ke laut actually, pastu tambah pulak dgn sedih raya yg x happening di bintulu.  nway, kesian kat kak CT zaliedana, bosan ye kak ct.. ni tun update ni utk meriahkan suasana.. huhu...

tiramisu yg di buat atas permintaan my laling.  sblm raya aritu lg wat nih. tgk dlm tv ada org mkn tiramisu, pastu mula laa ckp 'ayang xpernah pun buat tiramisu..' padahal pernah je buat. maybe buat time dia xde kat umah kot. hehe.. resepi yg dh lama simpah dr peti myresepi. dh bertahun dah duk dlm folder tu. sgt senang nk buat, harap kos nk buat tu je yg semput sket, kalau agaknya tiap2 hari serve ni utk tetamu dtg pun xpe. hehe... utk base dia tun buat eggless choc cake. len kali kene wat sponge cake. sbb eggless choc cake ni sgt moist and dense. bila celup pulak dgn nescafe tu, lg la moist. jd agak x sesuai guna utk buat tiramisu. bila cheese pun creamy, ganding dgn kek yg dense dan moist, jadi agak muak. mkn sikit2 sedap je, bila nk habiskn yg gelas tu, x larat nk makan. hehe.. xpe la, kalau x try x tahu kan.. nx time guna biskut atau sponge kek, baru sedap..




Tiramisu Simple
Sumber: umie@myr

Bahan2:

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek- tun guna eggless choc cake (agak x sesuai bg tun, nx time nak  guna sponge cake)
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan- tun guna milo
Cara2


  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

    ** yg bentuk love tu, tun guna cookie cutter. kerat kek dgn cookie cutter, pastu letakkan adunan cheese atas dia. tutup dgn gladwrap dan sejukkan. masa nk mkn baru keluarkan dr cookie cutter tu.

17 comments:

atie @ ejay said... [Reply]

bestnya tiramisuuuuu:)

cik cek said... [Reply]

Comey2 je tiramisu ni...tak selalu buat kat rumah kak cek sebab kurang penggemonya....

Munnafendy said... [Reply]

lau tingin mkn sy beli je kak....xreti nk buat =P

tp tiramisu mmg sedapppppp banget!

Zaliedana said... [Reply]

Yerlah tun oi,sunyi jer sjak akak berdua tuh uweek2..Pasni hrp tun lak jangkit,tapi jgn xhapdet blog dah eks..Amboi tun sekali klq,tayang tiramisu,uii sedapnyer..Cream cis da 2ketui,sekut jari wanita pon da juga,cuma nak wat tuh jer pikir 20kali,sbb takut terlebih ngap,hihi..TIRAMISU2 nih mmg sedap ajer,kak ct pernah wat yg resepi kak tun..

Cheq Sue said... [Reply]

tun...cheq sue seumur hidup x pernah buat dan makan tiramisu...tu yang pandang pun x berapa nak bukak mata.... :)

Nazrah said... [Reply]

semalam baru makan tiramisu victoria station..hari ini nampak di sini plak..

iva | in my kitchen said... [Reply]

cantiknyer tiramisu akak. reminds me that I havent made tiramisu in a looong time!

nuwairani ismail said... [Reply]

hamboi2 orang ni...ingatkan beraya sakan...rupenye mood ke laut la pulak....kak tun...nani tak pernah pon buat ni...teringin jugak sebenarnya...cream cheese tu ada lagi dalam peti...tapi tengah pening2 lagi tak tahu nak buat apa...

Nieza said... [Reply]

haha kan dah keluar menu baru...akak pun lately ni mood malas jer tun...ditambah lak ada treatment sekrng ni....rasa mcm nak kurangkan mknx2 dah ni. apapun tiramisu ni memang bestla akak suka..:)

quinnie said... [Reply]

kita pun lemau je nak update blog lepas raya ni...hehehe...kita tak pernah buat tiramisu ni...entah tak tau bila nak cuba buat.kekeke..selalunya kalau resepi2 cam gini kita sorang je yg makan kat rumah ni..tu yg lecehhh!!! hehehe

Ida,Japan said... [Reply]

suka tiramisu..tak kira la pakai sponge cake /lady fingers....rasanyer tiramisu ni sesuai dgn yg berspan jer kut tun..baru ngam rasa dia

Ezadlieza said... [Reply]

salam tun...aishhh dah jangkit juga dgn izah dan mas ker tun nih....akak dah puas makan tu tiramisu tu..hukhukhuk

Nieda said... [Reply]

Oh ada tiramisu di sini.

Dah dapat hadiah GA cheq sue tak lagi.

bloghok said... [Reply]

dap ah...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

tiramisu... sedaaapnyaaa.... cantik pic yg atas tu tun.. sukanya akak tgk...

kak ijan said... [Reply]

Kak Ijan pun suka resipi ni. Mudah dan sedap kan :)

Kella said... [Reply]

Assaalamualaikum,

baru jumpa singgah sini..
hari tu kita ada minta izin resepi tiramisu in jar tu kat kak nor.. dah guna pun, alhamdulillah, tapi kak nor ada kata respi tu dari kak tun juga..
saya tercari2 gak.. resepi tu kat sini.. tak jumpa2 lagi ni.. =)
so kita mohon halalkan respi yg kita guna tu.. moga makin murah rezeki kak tun telani..