Tuesday, November 15, 2011

Pain au lait- delicious milk bread


Assalamualaikumm~~~


adoi... mek bintulu ni tenggelam timbul je skrg kan.. mintak maap byk2 kpd siapa2 yg sudi menjenguk, maaf juga pd kawan2 yg tun x gi jenguk dapur. mesti byk yg dh terlepas kan. tengah down sket skrg, tambah2 dgn cuaca yg x menentu, xkuar jogging dan terasa mcm gemok.. uhuk uhuk.. pastu kan... i lost my oyenn!!!!!!!!!! uwaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (tgk oyen omey sini
dan sini).. uhuk uhuk~~ wiken aritu wat usrah kt sini, pastu sbb oyen x biasa dgn ramai2 org, lagi2 la ada budak2 yg suka kejar dia, seharian dia duk luar rumah. pastu bila malam, yg balik umah oni je. dh la hujan lebat.. panggil2 dia, dia x balik pun.. my laling dh round satu adtec, x jumpa jugak.. uuuu uuuuu uuuuuu......  



apa2 pun.. nk share resepi roti yg lembut ni.. terjumpa kat blog mamafami, click kat link resepi asal dan terkagum dgn roti yg sgt omey. sbb tun keras tangan, tak nampak omey dah.


PAIN AU LAIT (Delicious Milk Bread)
Recipe: dailydelicious
Source: mamafami
Makes 10 small bread

Ingredients :

230g All purpose flour
60g Bread flour
125g Whole milk
4g Instant yeast
50g Egg (about 1)
38g Sugar
5g Salt
63g butter
Pearl sugar, for sprinkle at the top (I just used coarsed sugar)

Method (Bread Maker) :

1. Pour milk, salt and sugar into the bread maker pan. Add in egg. Top it with flour and yeast.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
4. Divide the dough to 10 pieces and let the dough rest for 15 minutes.
5. Use a rolling pin to roll the dough into a circle, about 8 cm. Fold the dough and roll into a small batard.
6. Cover the shaped dough; let rise until almost doubled in volume, about 30-40 minutes
7. Before baking, brush the dough with egg wash and use a scissor to cut the top of the dough.
8. Sprinkle the sugar on top.
9. Bake for 10-12 minutes, or until the bread is golden.

14 comments:

cik cek said... [Reply]

Tun...
Oyen dah jumpa lum...cedihnya...kak cek pun kalau sehari tak nampak kuching yg ada kat rumah ni mesti mcm lain je rasa...paham sgt perasaan Tun...hope Oyen balik rumah nanti...

Roti ni penah kak cek try buat dulu...memang lembut dan sedap...cantikkk roti Tun buat....

Nazrah said... [Reply]

salam TUn... comel la roti tu secomel tuannya :)

Yana Shaiful said... [Reply]

oyen..pulanglah..kami menantimu..cedihnya..kucing k.yana dulu pnh jgk xblk seminggu..blk jer bwk kabar gembira..dh kebuntingan hikhikk..

nnt nak try roti ni plak..cantik jer Tun buat..k.yana tgh giler meroti skg..hahaaa

Antan Bertingkah said... [Reply]

Salam... geramnya akak tengok roti Tun.... BM akak dah lama bercuti.. tak taulah bila nak start keje balik...

quinnie said... [Reply]

alahai sian dia..tucin yg baring2 atas sofa hari tu hilang ek? mesti sedih..kalau kita dah meraung dah...hehehe

best nya roti..ingat nak beli la kat kedai esok...kakakka

Nieza said... [Reply]

dah muncul dah pun dik tun ni...haha akak pun sama gak tun kekadang rasa tak mau mskx2 juga sebab terasa diri semakin bam bam..dah ler semakin sejuk kat sini asyik lapor la pulak.

sedap lak nengok roti tun ni...lama dah akak tak meroti..bilala nak ada mood meroti ni yer:D

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Nampak sedap roti ni tun.Pasal kucing tak nak komen,kat sini semua tak suka kucing!!!!!hehehe

Liza said... [Reply]

salam tun...Liza pulak mmg fobia ngan kucing, takutttt....hiihhi
ramai jugak yg tayang menu roti yer...terguda Liza...hiihhihi

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Omey dah tu Tun.. Tang mana yg tak omey nya tu..hehehe...

ain j said... [Reply]

ha..? oyen ilang..?hope ada org yang bertanggungjawab jumpa dia n bagi balik. Dia ade pakai rantai tu kan..?

tun_telani said... [Reply]

oyen blom jumpa lagiiiiii..... uhuk uhuk..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, sedap nampak roti tu, cicah ngan air teh mmg kaaw2 ni. harap2 oyen akan dijumpai nnt,

mi_yuuki said... [Reply]

sedih ngat oyen lari T.T
mesti dia tension dgan budak2 yg kejar dia :'[

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

cantik kejadiannya roti tu tun... geram tgk nie... akak suka sgt makan roti gini.. mmg sedap..

oyen tun masih x jumpa lagi ker tun... kalau ikut petua arwah nenek akak.. dulu2 masa kucing arwah hilang.. pasti dia akan panggil nama kucing tu menggunakan periuk.. beberapa hari kemudian kucing tu balik.. Tapi akak x perna ler buat.. cuma tgk arwah nenek akak buat jer.. apa2 pun tu hanya kebetulan kot..