Wednesday, November 16, 2011

Lempeng kelapa - versi sedih


Assalamualaikum~~

arini tayang lempeng kelapa je.. kalau pekena kat kampung mmg sgt2 sedap nihh.. kat sini terpaksa wat versi sedih sbb guna kelapa kering.. kurang sket nikmat makan tu.. agak2 kalau beli air kelapa dlm tin tu bancuh sekali, rasa dia lg sedap x? hehe.. 

wat lempeng gara2 baca status FB kak noorsha aritu. gi sebut2 pasal lempeng kelapa, tun pun terus terbayang2.. sedapnyer laa lempeng kelapa nih. mmg jarang sgt makan walaupun kt kampung, xde org yg nk volunteer kait kelapa yg agak muda. kat sini lagi laa, xtau mana nk cari kelapa tu. 

sapa2 yg ada sumber kelapa boleh la wat ni. tgk laporan masakan mcm best je. nnti blk kampung nak paksa adik kait kelapa. hoho..


Lempeng Kelapa
Sumber: eton@myr

Bahan-bahan (2 org)
  • 2 cawan tepung - (anggaran je ne)
  • 1 cawan kelapa parut- terpaksa guna kelapa kering, x kick langsung!
  • Air - ikut kepekatan
  • Sedikit garam
  • Minyak ukt mgoreng

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
  2. Panaskan minyak dlm kuali ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya lempeng tu masak sekata.Dah masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.


ps: still x jumpa oyen. ada akak kt opis tu ckp ada org amik oyen. wallahua'lam.. kalau betul ada org amik, hopefully dia jaga betul2 oyen kesayangan tun tu..

9 comments:

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, alahaaii td jeling roti pain au lait tu...xdan nak komen...ni dah kuar lempeng...lg la sedap...so akak komen jgk...hahahahaha... seeee daaaapppp...sukaaaaa la sangat2... :)

cik cek said... [Reply]

Ala siannya....nanti balik kg...buat lempeng guna kelapa ori ek...
Kak cek pun suka lempeng kelapa ...cecah ngan sambal tumis...minum lak secawan kopi...perghhhh....memang best....

Kak Rose said... [Reply]

tun, jangan sedih2... kelapa kering pun x per asalkan dapat melepaskan kempunan kan... kalau dapat makan dengan secawan kopi... alangkah bestnya!

sian sioyen... harap sapa2 yg amik tu jaga la dia elok2 kan...

Nurul said... [Reply]

Assalam adik Tun cayang,
alaaa, sedihnya dia...xper, kelapa kering pun jadik ler... cuma x syok ckit ler... terliur plak nengok tun mkn lempeng kelapa tu ngn sambal tumis... sedaaaap tu... ^__^

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..maknanya oyen kna kidnap tu..bleh bt report kat polis..huhuu.. hopefully jgk org yg amek tu bleh jaga oyen..:)

lempeng ada lg x..ujan lebat kat sini..best dpt mkn lempeng+cicah sambal bilis+kopi panas :+)..

Nieza said... [Reply]

wah sedap ni...akak pun baru jer buat 2 weeks lepas tun....samala guna kelapa kering juga apa nk buat kan.tapi tak sempat nk share kat blog pun dh abis sebab mkn sedap sgt kena lak ngan kari semlm lagi ler best..:)

alahai ciannya..doakan yg terbaik utk oyen yer:)

quinnie said... [Reply]

alhai..yg tun versi sedih..yg kak cek versi thsunami..hahahha...mcam2....lempeng memang sedap guna kelapa parut...aduss kita lak teringin...buat cekodok pun sedap ni..colek ngan gula..slurppp!!!

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun, agaknya sama tak rasa ngan jemput2 kelapa, akk tak pernah buat lempeng, kalo jemput2 kelapa mmg best lemmakk2 gitu.

Heh3h nnt blk kampng bawa nyoq byk2 biar penuh 1 katerbang tu hehe, akk pun kalo blk kg mesti bawa kelapa heheh.

Mesti rasa lain sikitkan bila guna kelapa kering, tapi dari tak merasa tu baik buat juga

anymz said... [Reply]

alololo...jangan lah sedih2 sgt tun..buat lempeng sedap2 pun sape nak makan byk2 tu kan?akak juga yg akan perabihkan..hehe

adeh..jgn jeles ya tun..tetiba teringat kelapa muda dok tersimpan kemas dlm freezer.entah bila lah nak melempeng..ermmmm....mungkin esok...kehkehe